Există o mulțime de tipuri de orez pe piață. Cu bob lung, scurt, rotund, orez sălbatic, orez negru, orez pentru sushi și multe altele. Într-o astfel de diversitate, poate fi greu să alegi un orez. Iată o listă care te va ajuta să alegi orezul în funcție de preparatul pe care vrei să îl faci, dar și câteva dintre cele mai bune rețete de risotto.

Tipuri de orez

Orez Arborio

Orezul Arborio este un orez cu bob mediu, mai lat și cu un punct alb caracteristic în centrul bobului. Este numit după orașul Arborio din Valea Padului din Italia, unde este cultivat.  Datorită conținutului ridicat de amidon al orezului Arborio, acesta are o consistență ușor ghemuită și lipicioasă și dezvoltă o textură cremoasă atunci când este gătit. Se folosește la risotto, orez cu lapte și ciorbe.

Orez basmati

Când sunt gătite, boabele de orez basmati sunt lungi, uscate și separate. Acestea conferă o aromă și un gust plăcut, de nucă, în orice fel de mâncare. Este comun în bucătăria indiană și asiatică, dar poate fi folosit într-o varietate de rețete savuroase. Se folosește la curry, pilaf și orez cu șofran.

Orez negru

Orezul negru, cunoscut și sub numele de orez interzis, își obține culoarea de la antocian, același antioxidant care se găsește în afine și mure. Orezul negru are o aromă ușor de nucă și de pământ și a fost folosit de mult timp în bucătăria chineză pentru proprietățile sale de promovare a sănătății.
Se folosește la supe, salate de orez și prăjitură chinezească de orez negru.

Orez Bomba

Orezul Bomba este un orez cu bob mediu care se cultivă în regiunea Valencia din Spania. Are o textură fermă care se pretează bine la paella spaniolă, deoarece are nevoie de mai mult lichid pentru a se găti decât alte soiuri de orez.

La ce se folosește orezul Bomba: Paella, mâncăruri mediteraneene și risotto.

Orez brun

Orezul brun are o textură mai fermă și o aromă de nucă mai puternică decât orezul alb și oferă mai multe fibre, vitamine și minerale pe porție. Orezul brun poate fi înlocuit în orice rețetă care cere orez alb pentru a-i crește conținutul nutrițional. Se folosește ca umplutură pentru ardei gras, garnituri, feluri de mâncare la cuptor și pilaf.

Orez de iasomie

Orezul de iasomie este cultivat în Thailanda și dezvoltă o aromă florală plăcută și o textură umedă și moale atunci când este gătit. Îl poți folosi în mâncăruri asiatice tradiționale, inclusiv curry și stir-fry.

Orez alb cu bob lung

Orezul alb cu bob lung este cel mai des folosit în rețetele tradiționale. În comparație cu orezul brun, acesta are o aromă ușoară și o textură mai ușoară și mai pufoasă atunci când este gătit.

De asemenea, este nevoie de mult mai puțin timp pentru a găti orezul alb decât orezul brun, dar compensația este că are un conținut nutrițional mai mic din cauza procesului de măcinare. Se folosește ca garnitură, tocănițe, pilaf, sarmale, ardei umpluți și alte preparate tradiționale.

Orez lipicios

Orezul lipicios este un orez alb cu bob lung care are un conținut scăzut de amidon de amiloză, ceea ce face ca orezul să aibă o textură extrem de lipicioasă atunci când este gătit la abur. Este cultivat în principal în Asia de Sud-Est și de Est și este folosit în multe feluri de mâncare asiatice sărate și dulci. Se folosește la găluște, deserturi, chiftele de orez și umpluturi.

Orez pentru sushi

Orezul pentru sushi este un orez alb sau brun cu bob scurt, care are o textură moale, fragedă și foarte lipicioasă. Orezul pentru sushi se prepară prin combinarea orezului alb sau brun cu bob scurt cu zahăr, sare și oțet. De multe ori, pe ambalaj, orezul alb sau brun cu bob scurt va fi etichetat ca „orez pentru sushi”. Se folosește pentru sushi, chifteluțe de orez, boluri poke și burrito-uri.

Rețete de risotto

Risotto cu ciuperci, parmezan și unt

Ingrediente

  • 500 gr ciuperci;
  • 250 gr orez Arborio;
  • 50 gr parmezan;
  • 50 gr unt;
  • 4 linguri de ulei;
  • O ceapă;
  • 1 L apă sau supă de legume;
  • Sare, piper, cimbru.

Mod de preparare

Curăță ciupercile, spală-le și taie-le felii. Pune jumătate din cantitatea de ulei și puțin unt într-o tigaie și călește ciupercile. Adaugă sare, piper, pătrunjel verde și amestecă bine.

Separat, într-o cratiță pune restul de ulei și unt, ceapa tocată mărunt, sare și piper și lasă la foc mic până când se înmoaie ceapa. Adaugă apoi și orezul peste și călește. Adaugă treptat peste orez și supa de legume sau apa, dar pe care o încălzești în prealabil. Lasă să fiarbă până când este gata orezul. Adaugă și ciupercile călite și amestecă totul.  Pune deasupra parmezanul ras, încă puțin unt și amestecă bine pentru a se omogeniza toate ingredientele.

Risotto alla milanese, rețetă simplă

Ingrediente

  • 200 gr orez;
  • 100 gr unt;
  • 100 gr parmezan;
  • 30 ml vin alb;
  • O ceapă;
  • 600 ml apă sau supă de legume;
  • Sare, piper, șofran.

Mod de preparare

Pentru început, pune șofranul în supa de legume sau apa călduță. Între timp, taie ceapa mărunt și pune-o la călit în puțin ulei cu unt. Adaugă peste supa sau apa călduță și lasă pe foc până când se înmoaie ceapa.

Pune peste și orezul și amestecă bine. Adaugă acum și vinul și lasă să fiarbă totul până când orezul absoarbe toată apa. Adaugă acum și șofranul și condimentează după gust.

Când orezul este all dente, oprește focul și adaugă parmezanul ras. Amestecă bine, ia risotto de pe foc, pune un capac deasupra și lasă preparatul deoparte pentru pentru 5-10 minute înainte de servire.

Risotto cu pui și ciuperci

Ingrediente

  • 700 ml supă de legume;
  • 400 gr piept de pui;
  • 350 gr ciuperci proaspete;
  • 250 gr orez;
  • 200 gr vin alb;
  • 130 gr unt;
  • 50 gr parmezan;
  • 50 ml ulei;
  • 2 căței de usturoi;
  • 2 cepe;
  • Sare, piper, pătrunjel verde.

Mod de preparare

Toacă ceapa și usturoiul mărunt și pune-le la călit în puțin ulei pane se înmoaie. Taie ciupercile felii și călește-le în jumătate din cantitatea de unt. Taie pieptul de pui în felii subțiri și călește-l în restul de unt rămas.

Peste ceapă pune orezul și călește puțin la foc mic. Adaugă acum supa de legume, treptat, amestecă și pune apoi vinul, ciupercile și puiul. Lasă totul la fiert pentru 7-10 minute, la foc mic.

Înainte să oprești focul, adaugă parmezanul ras, pătrunjelul tocat mărunt și condimentează după gust. Lasă risotto deoparte pentru câteva minute înainte de servire, pentru a se omogeniza toate aromele.

Risotto cu fructe de mare

Ingrediente

  • 250 gr fructe de mare (caracatiță, scoici, creveți);
  • 150 gr orez;
  • 50 gr unt;
  • 50 ml vin alb;
  • un cățel de usturoi;
  • 1 L supă de legume;
  • Parmezan, sare, piper, pătrunjel.

Mod de preparare

Pune untul într-o tigaie adâncă, adaugă usturoiul tocat mărunt, călește puțin apoi adaugă peste orezul. Sotează câteva minute, apoi adaugă fructele de mare și o lingură cu pătrunjel proaspăt tocat. Pune vinul peste și lasă să se evapore alcoolul complet, după care toarnă supa treptat.

Lasă să fiarbă totul pentru câteva minute, cât timp se gătește orezul, iar fructele de mare folosite sunt fierte. Condimentează cu sare și piper și adaugă câteva linguri de parmezan ras.

Amestecă bine totul și lasă risotto deoparte pentru câteva minute înainte de servire.

Risotto cu legume și carne

Ingrediente

  • 250 g orez cu bobul lung;
  • 400 g muşchi de vită;
  • 100 g mazăre congelată şi fiartă;
  • 150 g morcovi mici;
  • 100 g porumb;
  • 2 cepe albe;
  • 50 g unt;
  • pătrunjel verde;
  • 3-4 linguri ulei;
  • 300 g ciuperci;
  • Sare, piper alb, piper negru.

Mod de preparare

Mazărea se trece prin câteva jeturi de apă călduţă. Se curăţă ceapa şi se căleşte în unt împreună cu ciupercile mărunţite şi cu muşchiul de vită tăiat cubuleţe.

Se adaugă orezul, mazărea, porumbul, morcovii şi dovlecelul tăiat cubuleţe şi se călesc la foc mic. După câteva minute se adaugă un pahar cu apă clocotită, se condimentează cu sare şi piper, apoi se lasă să fiarbă la foc mic.

Se amestecă uşor să nu se zdrobească legumele. După ce au fiert, se serveşte în boluri. Se ornează cu frunzuliţe de pătrunjel verde.

Citește și: Macronutrienţii şi micronutrienţii. Ce sunt și care sunt diferenţele

Sursă foto: 123rf.com

Urmărește-ne pe Google News