Cuprins:
De ce se scriu greșit cuvinte simple?
Trebuie să fim de acord că limba română are o gramatică dificilă, fiind incomparabil mai grea comparativ cu gramatica altor limbi străine. În vocabularul limbii române există destule cuvinte care par greu de scris sau de pronunțat corect pentru destul de mulți români.
Trăim în secolul vitezei, iar asta ne determină să facem totul sau aproape totul pe „repede înainte”, inclusiv să butonăm foarte rapid smartphone-urile, tabletele ori laptopurile. Mai mult decât atât, din dorința de a spune cât mai multe într-un interval de timp cât mai scurt, mulți dintre noi și vorbim foarte repede. Tocmai din cauza vitezei cu care suntem nevoiți câteodată să facem anumite lucruri, scrierea corectă a unor cuvinte dă mari bătăi de cap unora dintre noi, însă la fel de adevărat este faptul că pur și simplu unii români nu stăpânesc regulile de bază ale scrierii în limba română. O altă explicație ar fi aceea că folosim aceste dispozitive inteligente cu care scriem mesaje de tip SMS, purtăm conversații cu familia, cu prietenii ori cu colegii de serviciu pe aplicații mobile precum WhatsApp, Facebook Messenger ori Instagram sau transmitem e-mailuri importante, atât în interes personal, cât și în interes de serviciu.
În acest context, există destule persoane care aproape că au uitat cum se scrie de mână și, mai ales, cum ar trebui să scrie corect. De asemenea, unii nu mai știu când și unde trebuie puse virgulele într-un text relativ simplu și nici cum să folosească regula celor doi sau celor trei de „i”. O bună cunoaștere și aplicare a regulilor gramaticale contribuie la claritatea și coerența mesajului ce se dorește transmis, facilitând înțelegerea acestuia de către cititor. Gramatica este fundamentul unei limbi și ne ajută să ne exprimăm în mod corect și precis.
De ce trebuie să scriem corect
Limba română este o limbă vie, aflată în permanentă dezvoltare, iar asta înseamnă că unele cuvinte ies din uz, lăsând locul altora noi, atât în limba scrisă, cât și în cea vorbită. De aceea, nu se poate stabili cu exactitate un număr total al cuvintelor din vocabularul limbii noastre. Ceea ce se știe cu certitudine este faptul că există destule cuvinte care au forme similare, dar care sunt folosite în contexte diferite și, evidente, au sensuri distincte. Acest lucru face ca scrierea lor corectă să fie o adevărată provocare atât pentru vorbitorii non-nativi, cât și pentru cei cu experiență. De aceea, este important ca persoanele care știu că nu stăpânesc regulile gramaticale să se gândească de mai multe ori cum ar trebui să scrie corect astfel de cuvinte pentru a evita situațiile jenante în care să li se atragă atenția că au greșit.
Trebuie ca toată lumea să conștientizeze că un bun indicator în ceea ce privește cunoașterea regulilor de bază de scriere în limba română este acela de a scrie în mod corect. Iar acest principiu se aplică mai ales în cazul cuvintelor care prezintă un anumit grad de dificultate din cauza faptului că nu se scriu așa cum se pronunță. De altfel, în ultimii ani, se observă o creștere a numărului celor care întâmpină reale dificultăți de scriere atunci când au de redactat diverse texte simple și trebuie să folosească astfel de cuvinte, iar asta îi face să comită frecvent erori.
Una dintre greșelile pe care o fac foarte mulți români este aceea că nu știu cum să scrie în mod corect – din totdeauna sau dintotdeauna – ceea ce creează confuzie. Dintre potențialele confuzii care pot apărea în privința scrierii corecte a cuvântului din totdeauna sau dintotdeauna, cea mai frecventă este utilizarea greșită a prepozițiilor „din” și „de”. Și asta pentru că mulți oameni confundă aceste prepoziții și nu știu care este forma corectă a cuvântului. Este important să înțelegem diferența dintre cele două forme și să folosim forma corectă pentru a evita greșelile gramaticale. Însă, puțini sunt cei care știu să facă deosebirea între cele două forme. În cele ce urmează îți vom spune care este varianta corectă și care este explicația din punct de vedere ortografic care stă în spatele confuziei care se creează în jurul acestui cuvânt.
Cum se scrie corect: „din totdeauna” sau „dintotdeauna”?
Ortografia este una dintre cele mai mari provocări ale limbii române pentru mulți dintre concetățeni, indiferent dacă este vorba despre copii sau chiar despre adulți. Aceasta presupune cunoașterea tuturor regulilor care stabilesc scrierea corectă a cuvintelor și expresiilor existente. Aplicarea corectă a regulilor de gramatică ne ajută să scriem corect cuvintele, mai ales cele care prezintă un anumit grad de dificultate pentru simplul fapt că ele nu se scriu la fel cum se pronunță. Nimeni nu este perfect, cu toții greșim, însă important este să invățăm din propriile greșeli, dar și din greșelile altora, și să nu le mai repetăm.
În limba română există o mulțime de cuvinte care le dau mari bătăi de cap multor români, indiferent de vârstă, mai ales atunci când aceștia au de redactat diverse texte. Acesta este motivul pentru care trebuie să se gândească la felul în care ar trebui să scrie respectivele cuvinte ca să nu se facă de râs. O greșeală pe care mulți români o fac este aceea că nu știu cum să scrie în mod corect: „din totdeauna” sau „dintotdeauna”. Dacă ai o dilemă referitor la care este varianta corectă poți consulta oricând DOOM-ul, adică dicționarul ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române. Acesta menționează cu claritate felul în care se aplică în mod corect regulile care stabilesc scrierea corectă a cuvintelor și aplicarea acestor reguli. Astfel, în cazul cuvântului de față, acesta este, ca parte de vorbire, un adverb, astfel că varianta corectă este „dintotdeauna”.
Practic, această formă este folosită pentru a se exprima permanența sau continuitatea unei acțiuni sau a unei stări de lucruri. Prepoziția „din” sugerează începutul sau originea unei acțiuni sau a unei stări, în timp ce „totdeauna” înseamnă mereu sau întotdeauna. Altfel spus, „dintotdeauna” înseamnă „de la începutul timpului” sau „din toată vremea” sau „de totdeauna”.
Citeşte și: Cum se scrie corect? Află imediat dacă faci greşeli gramaticale
Exemple de propoziții cu adverbul „dintotdeauna”
- Iubirea noastră durează, practic, dintotdeauna.
- Ai fost alături de mine dintotdeauna.
- În aceste locuri, tradiția este respectată dintotdeauna.
- Piesa de teatru pe care am vizionat-o a fost jucată dintotdeauna în fiecare toamnă.
- Noi doi suntem, practic, prieteni dintotdeauna.
- Am simțit că ne cunoaștem dintotdeauna.
- Acest obicei este prezent în cultura noastră dintotdeauna.
- Copacul acela este acolo dintotdeauna.
- Dintotdeauna mi-am dorit să călătoresc cu avionul.
Alte cuvinte care se scriu sau se pronunță greșit
Iată câteva exemple de cuvinte și expresii care sunt scrise sau sunt pronunțate greșit:
- voiam – aceasta este forma corectă a verbului a voi pentru că în limba română nu există verbul a vroi.
- minge – aceasta este forma corectă a cuvântului, nicidecum mingie.
- plajă – aceasta este forma corectă a cuvântului la singular, deși unii folosesc forma plaje.
- scenă – aceasta este forma corectă, nicidecum șcenă, şi la fel se şi pronunţă, adică cu litera „s”, nu cu litera „ș”.
- să aibă – aceasta este forma corectă a verbului a avea pentru modul conjunctiv, persoana a III-a, singular și plural.
- însăşi/însuși – acestea sunt formele corecte la feminin (ea însăși) și, respectiv, la masculin (el însuşi).
- repercusiune – aceasta este forma corectă a cuvântului, însă foarte mulți dintre vorbitorii de limba română folosesc forma greşită, și anume repercursiune).
- mândri – aceasta este forma corectă la plural a cuvântului mândru. Din păcate, mulți folosesc forma greșită cu doi de „i”, și anume mândrii.
- ilar – aceasta este forma corectă dacă vrem să ne referim la o situație amuzantă, nicidecum hilar, care înseamnă cu totul altceva.
- grijă – aceasta este forma corectă, însă unii folosesc greșit forma grije.
- va cădea – aceasta este forma corectă, nicidecum va cade. Spre exemplu, vom spune în zilele următoare va cădea o cantitate însemnată de precipitații.
- ora douăsprezece – aceasta este forma corectă atunci când vrem să ne referim la ora 12. Aceeași formă se folosește şi pentru a ne referi la gradele Celsius, și anume douăsprezece grade.
- frecvent – aceasta este forma corectă, nicidecum fregvent.
- ouălor – aceasta este forma corectă la genitiv, dativ, în nici un caz ouălelor, scrie site-ul A1.ro.
- chibrituri – aceasta este forma corectă pentru pluralul substantivului chibrit.
Foto:123rf.com
Citește și: Cum se scrie corect: devreme sau de vreme