Cuprins:
Importanța unei scrieri corecte
Indiferent de limba vorbită, capacitatea de a comunica eficient prin scris este esențială pentru a putea transmite un mesaj clar și precis. Fie că dorim să transmitem o idee, o opinie sau o solicitare, forma în care o facem poate să influențeze percepția celor din jur. De aceea, mesajul nostru trebuie să fie bine structurat, lipsit de greșeli gramaticale sau ortografice, ceea ce denotă nu doar un bun nivel de cunoștințe lingvistice, ci contribuie și la formarea unei imagini pozitivă în fața interlocutorilor și cititorilor.
Specialiștii de la Universitatea din Arizona subliniază faptul că prima impresie pe care și-a formează oamenii despre noi este adesea conturată de felul în care scriem un text și asta pentru că, în contextul digital actual, multe dintre interacțiuni au loc mai întâi în mediul virtual, potrivit Uagc.edu. În aceste condiții, felul în care redactăm un e-mail, un mesaj de tip text sau un document oficial va conta la fel de mult ca o simplă strângere de mână. Astfel, dacă acel text este scris corect și fluent, cei care îl vor citi își vor forma o părere pozitivă despre nivelul nostru de pregătire, inteligenă și chiar despre caracterul nostru.
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/192_1baa3727e8ded58c80afb62f7aecd045.jpg)
În schimb, o redactare neglijentă a textului, cu multe greșeli, va transmite cu siguranță lipsă de profesionalism din partea noastră, dar și o lipsă de atenție la detalii, mai ales în contexte formale. Nu în ultimul rând, dacă este vorba despre o solicitare în scris, o exprimare incoerentă și cu erori ortografice va face ca persoana care va citi textul nu va înțelege ce anume avem nevoie și, drept urmare, puțin probabil că vom obține ceea ce ne dorim.
Cauza greșelilor de ortografie
Ortografia, care definește ansamblul regulilor ce stabilesc modul corect de scriere a cuvintelor, este deseori o adevărată provocare pentru mulți vorbitorii de limba română. Cele mai multe greșeli de scriere sunt frecvente de obicei în rândul celor mici, care încă nu dețin suficiente cunoștințe lingvistice. Cu toate acestea, și unii adulți întâmpină anumite probleme, iar una dintre cauze constă în lipsa exercițiului constant, o condiți esențială pentru îmbunătățirea abilităților lingvistice.
Evident, multe dintre erorile de ortografiere apar din cauza necunoașterii regulilor de scriere de bază, fie că vorbim despre punctuație, utilizarea cratimei ori despre forma corectă a cuvintelor. În același timp, în limba română există cuvinte a căror formă de scriere este diferită de cea în care se pronunță, ceea ce, de regulă, generează confuzii. Spre exemplu, deși este un cuvânt mult mai ușor de scris și de pronunțat decât altele mult complexe, precum gastropiloroduodenojejunostomie sau encefalomielopoliradiculonevrită, „întârzii” este deseori scris incorect sub forma „întârzi”.
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/192_e6f1efa5c1a52183c5d41f8d8702e603.jpg)
De ce să ne dezvoltăm competențele lingvistice
Limba română abundă în cuvinte care seamănă ca formă, dar diferă ca sens. Această particularitate creează dificultăți chiar și în rândul celor care stăpânesc limba. Cunoașterea normelor de scriere și de exprimare este un semn de educație și de profesionalism, mai ales atunci când diferențele dintre formă și pronunție te pot deruta.
Experții în lingvistică avertizează că tot mai multe persoane comit greșeli de exprimare, atât în comunicarea scrisă, cât și în cea orală, un fenomen care, din nefericre, este în creștere. De aceea, se recomandă folosirea unor resurse utile precum dicționarele sau ghidurile gramaticale ori participarea la cursuri de perfecționare, care pot contribui decisiv la îmbunătățirea cunoștințelor lingvistice, indiferent de domeniul în care activăm.
Greșeli întâmplătoare sau obiceiuri greșite?
Oricine poate face o greșeală de scriere sau de pronunție la un moment dat, fie din cauză că apasă o tastă greșită la laptop sau la smartphone, fie pur și simplu din grabă. Astfel de scăpări sunt normale și sunt tolerate atâta vreme cât sunt ocazionale. Acestea devin o problemă, însă, în momentul în momentul în care apar în mod frecvent. În astfel de situații, ele pot afecta modul în care suntem percepuți de colegi, de parteneri sau de publicul larg și, totodată, ridică semne de întrebare în ceea ce privește seriozitatea sau competențele lingvistice.
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/192_71902f3e45545017dc3800b0cfea7fa8.jpg)
După cum susțin experții de la Hudson Fusion, un text plin de greșeli ortografice poate sugera o lipsă de rigoare și de atenție, calități esențiale mai ales în mediul profesional. Această situație este întâlnită în orice limbă, nu doar în română, și este un aspect demn de luat în considerare. De asemenea, greșelile de exprimare pot compromite nu doar claritatea mesajului, ci și capacitatea de a transmite în mod eficient idei sau emoții. Într-o lume digitalizată așa cum este cea în care trăim, în care comunicarea în scris este omniprezentă, dezvoltarea abilităților lingvistice devine nu doar un avantaj, ci o necesitate.
De ce se scriu greșit cuvintele simple
Așa cum am spus, vocabularul limbii române conține cuvinte complexe, așa cum este cazul cuvintelor gastropiloroduodenojejunostomie sau pneumonoultramicroscopicsilicovolcaniconioză, care ridică probleme de scriere ori de pronunție. Există, însă, și cuvinte mult mai simple, pe care le folosim în vorbirea curentă, a căror ortografiere este adesea greșită, iar una dintre principalele cauze o reprezintă, cumva paradoxal, tehnologia modernă. Tastaturile digitale și funcția de autocorect pot induce obiceiuri greșite, mai ales atunci când ne grăbim.
Smartphone-urile și laptopurile, deși utile, încurajează uneori exprimarea superficială, fără respectarea normelor de ortografie și punctuație. Graba, lipsa de atenție sau necunoașterea profundă a limbii sunt factori care favorizează apariția greșelilor. Indiferent că redactăm un mesaj informal, un e-mail oficial sau un articol de presă, este indicat să ne acordăm timp pentru a verifica textele, evitând astfel situațiile care pot afecta negativ percepția asupra noastră.
Cum se scrie corect: „întârzii” sau „întârzi”?
Una dintre confuziile gramaticale din limba română care se fac destul de des este legată de scrierea corectă a formelor de conjugare ale verbului „a întârzia”. Atunci când se grăbesc să scrie un mesaj prin care vor să anunțe că vor întârzia la o ședință la locul de muncă ori la o întâlnire, mulți nu știu să scrie corect: „întârzii” sau „întârzi”?
Conform definiției din Dex.ro, verbul „a întârzia” înseamnă a veni, a sosi (undeva) după timpul la care era așteptat sau la care era necesar; a face ceva după termenul obișnuit sau fixat, a apărea, a se ivi după timpul prevăzut; a rămâne, a zăbovi (undeva) mai mult decât este necesar sau prevăzut. Deși diferența pare subtilă, doar una dintre cele două variante este corectă.
Astfel, singura formă a verbului „a întârzia” la timpul prezent, persoana I, numărul singular acceptată în limba română este întârzii. Exemplu: Eu întârzii în fiecare dimineață din cauza traficului. Forma „întârzi” este greșită deoarece omite un „i” esențial în conjugarea acestui verb.
Care este explicația gramaticală
Principala explicație a faptului că „întârzii” (cu doi „i”) este forma corectă provine din regulile de conjugare specifice limbii române. Astfel, la timpul indicativ prezent, persoana I, verbul „a întârzia” se conjugă în mod corect gramatic Eu / tu întârzii, în nici un caz Eu / tu întârzi. La fel stau lucrurile și în ceea ce privește conjugarea la timpul conjunctiv prezent, persoana I, numărul singular. Astfel, acest verb se va conjuga Eu / tu (să) întârzii – varianta corectă, nicidecum Eu / tu (să) întârzi.
O altă conjugare în care „a întârzia” se scrie cu doi „i” este forma verbală nepersonală a gerunziului „întârziind”, se precizează pe site-ul Conjugare.ro. În cazul celorlalte moduri și timpuri verbale nu există probleme.
Acesta este un caz clar de confuzie, care este provocată de similaritatea sunetelor în rostirea rapidă. De asemenea, confuzia apare din cauza faptului că, în limba română, există multe verbe terminate în „i”, iar unii vorbitori presupun că un singur „i” este suficient pentru a conjuga aceste verbe la persoana I, singular.
Vezi şi cum se scrie corect ai sau a-i, ia ori i-a!
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/281_6178e33c77b5ec9d1bd1fe8fe886f872.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/153_5340426a8ab270d3f7baa25d09ebac1e.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/197_5a6a9f3ada1b0269940f3cc047a11f49.jpg)
:quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/276_a419f02bce79a474170c7af0734965e9.png)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/43_41ab469879bced0eb356e1abfc0316a5.jpg)
:quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/15_049a14fdf1d62a8a63daf72bc770d825.png)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/253_d8d40e3ce210732a11addd5c21718f72.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/190_79d6a0b35fcf797f5a3e5694daa917e6.jpg)