Borcanele de dulceață sau de compot șizacuscă pe care le pregătești de acum pentru iarnă trebuie păstrate în condiții optime în cămară. Un rol important îl dețin borcanele în care sunt păstrate conservele. Ele trebuie să fie curate, uscate și sterilizate pentru a păstra în stare bună cât mai mult timp orice borcan cu bunătăți.
Dacă nu ai un sterilizator, aparat care ar reduce timpul de lucru, poți utiliza mai multe variante de sterilizare: sterlizarea în apă (pe aragaz), la cuptor, la microunde sau în mașina de spălat vase, dacă ai una. Există două tipuri de borcane: cu filet și capac sau cu închidere eremtică, cu granituri de cauciuc. Chiar dacă borcanele sunt curate, trebuie sterilizate la fiecare folosire înainte de a le umple cu conținutul pregătit, tocmai pentru a rezista mai mult timp. Un borcan de sticlă poate fi utilizat de mai multe ori, cu condiția de a-i pune mereu capace noi. Iată care sunt pașii de urmat:
Cum se sterilizează borcanele
VEZI GALERIA FOTOPOZA 1 / 5Curățare și sterilizare borcane pe foc
Spală borcanele cu apă și detergent, clătește-le bine și apoi așază-le într-un vas mare, pe fundul căruia ai pus un prosop curat. Lasă să fiarbă apa cam 10 minute, stinge focul și apoi lasă-le încă 10-15 minute. Se scot borcanele pe un șervet curat.
Mai poți steriliza borcanele pe tava de la cuptor, spălate bine, cu gura în sus. Le lași cam 15-20 de minute (fără capace), la 150 de grade, apoi le scoți cu tot cu tavă și le poți umple cu produsul fierbinte, dulceață sau zacuscă. Capacele le vei spăla cu apă fierbine și apoi le vei șterge cu un șervet curat.
De asemenea, borcanele se mai pot steriliza la cuptorul cu microunde. Cuptorul cu microunde sterilizează imediat. Sunt suficiente două minute ca un borcan să fie steril, însă nu poţi pune prea multe borcane în cuptorul cu microunde. Capacele se sterilizează separat, în apă care fierbe.
Sterilizarea borcanelor în mașina de spălat vase. Se așază borcanele și se aplică un ciclu scurt de spălare cu detergent, apoi se alege un program de spalăre la temperaturi mari, de 65°-70° fără a adăuga detergent. Este cea mai comodă metodă și are avantajul că se pot steriliza recipientele împreună cu capacele lor.
Pregătește conținutul. Calitatea conservelor va depinde de prospețimea și modul de pregătire a ingredientelor. Nu vei folosi decât produse bine copate, proaspete. Anumite legume trebuie opărite. Carnea și peștele trebuie bine spălate cu apă, la robinet. Respectă indicațiile din rețete.
Sfaturi utile pentru păstrarea conservelor cât mai mult timp
- Când preparatul este cald pune-l în borcane.
- Nu depăși nivelul de 2 cm de la gura borcanului. Apoi, așteaptă câteva minute înainte de a verifica dacă preparatul este bine repartizat în borcan, pentru a elimina toate bulele de aer. Mai completează dacă e necesar.
- Pentru murături nu folosi capace de metal, fiindcă saramura sau oțetul vor veni în contact cu capacul și îl vor coroda.
- Sunt mai bune borcanele cu capac din sticlă sau bucăți de celofan.
- În cazul în care capacul este de metal, nu îl pune la sterilizat, fiindcă se va strica garnitura internă. Îl vei cufunda un minut în apă clocotită, apoi îl vei șterge bine cu un prosop curat și îl vei înfileta pe borcan.
Sterilizarea borcanelor
Sterilizarea propriu-zisă. Pune apă într-o cratiță mare astfel încât să se oprească la 2,5 cm față de gura borcanelor. Lasă pe foc să fiarbă apa, cu un capac deasupra. Dacă sunt borcane mici, după ce dă în clocot mai lasă să fiarbă 15 minute, dacă sunt mari, lasă-le 20 de minute. Scoate capacul, stinge focul și mai lasă borcanele 5 minute. Scoate-le din apă și lasă-le la răcit 24 de ore, la temperatura camerei. Dacă atunci când desfaci borcanul auzi un pocnet, înseamnă că a fost bine sterilizat.
Etichetează și stochează. E bine să pui data pe eticheta borcanului și să scrii ce conține. Pune-le într-un loc uscat și răcoros, la adăpost de lumină directă. Așa se vor păstra în condiții bune.