Cuprins:
Ce semnificație are postul
Primele mențiuni despre postul alimentar pot fi găsite în scrierile antice și religioase. În Biblie, există numeroase referințe la post, inclusiv posturile lui Moise și ale lui Isus. În cultura indiană, texte vechi precum Upanișadele și tratatele de Ayurveda conțin referințe la practicile de post.
În diferite tradiții spirituale și filozofii orientale, postul alimentar este adesea asociat cu purificarea trupului și a minții.
Pentru creștini, postul este o modalitate de a se smeri în prezența lui Dumnezeu și de a-și reafirma credința. Deși postul nu este o parte obligatorie a creștinismului, finalizarea unui post poate aduce un mare sentiment de împlinire și un sentiment de conexiune cu Dumnezeu.
În zilele de post, creștin ortodocșii adoptă o atitudine spirituală, se roagă și își curăță sufletul, dar nici nu consumă alimentele precum: carne, brânză, ouă, lapte și pește. Pe durata postului există și dezlegări la pește, zile în care cei care postesc au voie să consume mâncăruri din pește.
Se spune că postul datează de la Adam şi Eva. Când Dumnezeu le spune celor doi locuitori ai Raiului să nu se atingă de pomul cunoştinţei binelui şi răului, de fapt, El i-ar fi îndeamnat la post.
Părintele Ilie Cleopa arată că în Biblie sunt nenumărate exemple ale celor care au ţinut post:
”Mântuitorul Însuşi a postit patruzeci de zile şi patruzeci de nopţi în pustie, înainte de a începe propovăduirea Evangheliei; şi tot Mântuitorul ne învaţă cum să postim. El ne spune că diavolul nu poate fi izgonit decât cu post şi rugăciune. Posteau, de asemenea, Sfinţii Apostoli şi ucenicii lor, ei au rânduit postul pentru creştini. Moise a postit patruzeci de zile şi patruzeci de nopţi, Ilie Proorocul, la fel, a postit patruzeci de zile, Daniel, de asemenea, a postit”.
“Scopul postului nu este numai de a face deosebiri între unele mâncăruri, ci de a disciplina trupul şi puterile sufleteşti, spre uşurare şi curăţire de păcate”, mai spune părintele Cleopa.
Zile de post într-un an
În primul rând, pentru a ști cum se ține corect postul, este nevoie să cunoaștem care sunt posturile pe parcursul unui an bisericesc.
- Miercurile si vinerile de peste an, afara de cele cu dezlegare, însemnate cu harți
- Ajunul Bobotezei
- Taierea Capului Sfantului Ioan Botezatorul
- Inaltarea Sfintei Cruci
- Postul Sfintelor Pasti
- Postul Sfintilor Apostoli Petru si Pavel
- Postul Adormirii Maicii Domnului
- Postul Nasterii Domnului sau Postul Crăciunului
Vezi când sunt posturile de anul viitor în calendar ortodox 2024.
Cum se ține corect postul – tipuri de post
Postul reprezintă reținerea totală de la anumite alimente și băuturi în scop religios și moral. Mai mult, creștinii trebuie să se rețină de la anumite gânduri necurate, pofte, patimi sau fapte rele. Acest lucru înseamnă că postul trupesc trebuie însoțit de postul sufletesc.
Totodată, în ceea ce privește felul cum se ține corect postul, preoții spun că postul este un exerciţiu de înfrânare a poftelor trupului şi de întărire a voinţei și de mântuire.
Postul poate fi de mai multe feluri:
- ajunare desăvârşită sau postul negru, când nu mâncăm şi nu bem nimic o zi întreagă
- postul aspru sau uscat, când mâncăm numai spre seară mâncăruri uscate (pâine şi apă, fructe uscate, seminţe etc);
- postul obişnuit sau comun, când mâncăm la orele obişnuite, dar numai “mâncăruri de post”, adică ne abținem de la “mâncărurile de dulce” (carne şi peşte, brânză, lapte, ouă, vin, grăsime);
- postul uşor (dezlegarea), când se dezleagă la vin, peşte, icre şi untdelemn, cum se prevede în Tipic, la anumite sărbători care cad în cursul posturilor de peste an.
Cum se ține corect postul, în funcție de vârstă
Dacă în vechime postul era practicat ca un act de pietate personală, lăsat la voia liberă și la posibilitățile fiecăruia, cu timpul conducerea Bisericii a formulat reguli și îndrumări, mai mult sau mai puțin precise și obligatorii pentru toți în aceasta privință, reglementând timpul, durata și felul postirii.
Potrivit Bisericii ortodoxe, respectarea postului este o datorie a oricărui bun credincios. Totuși, hotărârile canonice privitoare la posturi nu au caracter de dogmă, adică nu trebuie privite ca niște reguli absolut neschimbabile și eterne, ci fac parte din normele bisericești cu caracter moral-disciplinar, care au fost formulate de autoritatea bisericească în funcție de nevoile, împrejurările și evoluția vieții religioase-morale a credincioșilor.
Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, în ședința sa din 27 februarie 1956, a hotărât următoarele cu privire la respectarea posturilor în condițiile actuale :
Copiii până la împlinirea vârstei de 7 ani să fie dezlegați de pravila postului, putând mânca tot timpul anului orice fel de alimente.
- Pentru copiii de la 7-12 ani și pentru credincioșii de orice vârstă, care sunt cuprinși de slăbiciuni și suferințe trupești, pravila postului să fie obligatorie numai în zilele următoare :
- a) Toate miercurile și vinerile de peste an, afară de acelea când este dezlegare la pește ;
- b) Prima și ultima săptămână din Sfântul și Marele Post al Paștilor și tot așa din postul Crăciunului ;
- c) De la 24-29 iunie, adică 5 zile din postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel;
- d) De la 1-15 august (adică cele doua săptămâni din postul Adormirii Maicii Domnului) ;
- e) Ajunul Crăciunului, ajunul Bobotezei, 29 august și 14 septembrie.
- Pentru celelalte zile și săptămâni din timpul marilor posturi bisericești, copiii de la 7-12 ani și credincioșii de orice vârstă, care sunt suferinzi, să fie dezlegați a manca pește, ouă, lapte și brânză, arată crestinortodox.ro.
Sfaturi ca să treci mai ușor postul Crăciunului
Identifică un scop
Primul pas pentru orice post este să vă stabiliți motivul/scopul postului. Postești pentru a te elibera de toxine și pentru a-ți purifica trupul? Pentru a-ți consolida relația și conexiunea cu Dumnezeu? Postești pentru a fi solidar cu cei săraci? Fiecare persoană știe mai bine de ce alege să postească. Clarificarea scopului postului este esențială și ea te va ajuta să pornești și să rămâi fidel hotărârii de a ține post.
Evită televizorul
Poate fi surprinzător modul proeminent în care apare mâncarea la televizor, în special în reclame și sigur, în emisiunile culinare. Dacă decideți să vă uitați la televizor, fiți conștienți de acest lucru. Pe de altă parte, ai putea să folosești postul ca o șansă de a posti și de la ecrane. Folosește această perioadă pentru a te concentra nu doar pe aspectul fizic al postului, ci și pe cel spiritual. Dedică timp rugăciunii și introspecției.
Planificare
Planifică-ți mesele în avans. Caută rețete potrivite pentru post și asigură-te că ai la dispoziție ingrediente adecvate. Informează-te cu privire la regulile specifice ale postului ortodox al Crăciunului pentru a evita alimentele interzise și pentru a ști când este dezlegare la pește.
Diversificare
Explorează o varietate de alimente vegetale pentru a evita monotonia și pentru a obține nutrienții necesari. Folosește fructe și legume proaspete, nuci, tofu, semințe și leguminoase pentru a obține o gamă largă de substanțe nutritive. Acestea sunt surse bune de proteine care pot înlocui carnea
Grăsimi Sănătoase
Include în dietă grăsimi sănătoase precum uleiurile presate la rece, avocado și nuci. Aceste grăsimi pot adăuga savoare și vor contribui la sănătatea generală.
Folosește condimente
Experimentează cu condimente și ierburi pentru a adăuga gust mâncărurilor tale. Aromele intense pot face preparatele vegetariene foarte gustoase.
Hidratare corespunzătoare
Asigură-te că bei suficientă apă în timpul postului. Hidratarea adecvată este crucială pentru menținerea sănătății în general și pentru a reduce senzația de foame.
Rugăciune pentru zilele de Post
„Dumnezeul nostru, nădejdea tuturor marginilor pământului și a celor ce sunt pe mare departe, Cel ce mai înainte ai întocmit, prin Legea Ta cea Veche și Nouă, aceste zile de post, la care ne-ai învrednicit să ajungem acum, pe Tine Te lăudăm și Ție ne rugăm: întărește-ne cu puterea Ta, ca să ne nevoim întru ele cu sârguință, spre mărirea numelui Tău celui sfânt și spre iertarea păcatelor noastre, spre omorârea patimilor și biruință asupra păcatului; ca împreună cu Tine răstignindu-ne și îngropându-ne, să ne ridicăm din faptele cele moarte și să petrecem cu bună plăcere înaintea Ta întru toate zilele vieții noastre.
Că Ție se cuvine a ne milui și a ne mântui pe noi, Hristoase, Dumnezeule, și Ție slavă înălțăm, împreună și Celui fără de început al Tău Părinte, și Preasfântului și bunului și de viață făcătorului Tău Duh, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin”.
Sursă foto – Shutterstock.com