Cuprins:
Cum separi albușul de gălbenuș cu ajutorul usturoiului
Un videoclip devenit viral pe Tik Tok arată cea mai simplă tehnică de separare a albușului de gălbenuș cu ajutorul usturoiului.
Tot ce trebuie să faci este să îți freci degetele pe cățelul de usturoi, apoi separi foarte ușor gălbenușul de restul oului.
Pentru început, cureți un cățel de usturoi și îți freci degetele cu el. Apoi, spargi câte ouă vrei să separi într-o farfurie. Pur și simplu apuci gălbenușurile cu degetele pe care ai frecat anterior usturoiul și le pui în alt recipient.
Pelicula gălbenușului nu se va sparge atunci când îl apuci, iar asta datorită usturoiului. Vei rămâne cu albușuri în farfurie, fără pic de gălbenuș, lucru care te va ajuta enorm, mai ales dacă vrei să faci prăjituri care necesită albușuri bătute spumă tare.
Videoclipul a fost vizionat de peste 3,5 milioane de oameni și a fost distribuit de peste 62.000 de ori.
Știința din spatele acestui truc este că usturoiul creează o peliculă impermeabilă pe piele. Ai observat că atunci când cureți usturoi, rămâi lipicios pe degete. Ei bine, tocmai această peliculă împiedică gălbenușul să se spargă. Degete frecate cu usturoi se vor lipi de membrana subțire a gălbenușului, împiedicând ruperea ei.
Vei putea separa ouăle fără probleme, doar că vei fi nevoit să îți freci degetele de usturoi în repetate rânduri, dacă ai de separat mai multe ouă.
Alte trucuri de a separa gălbenușul de albuș rapid
Cu o spumieră
Paleta pe care o folosești ca să scurgi cartofii prăjiți este instrumentul ideal pentru a separa albușurile de gălbenușuri.
Folosind o spumieră, albușurile se scurg cu ușurință într-un castron în timp ce gălbenușul rămâne în paletă.
Cu ajutorul cojilor
Probabil cea mai întâlnită metodă de a separa gălbenușurile de albuș este aceasta. Spargi oul și cu ajutorul celor două jumătăți de coajă separi gălbenușul. Din păcate, această metodă poate fi problematică, pentru că ajungi să ai coji în amestecul de albușuri sau gălbenușul se poate sparge din cauza colțurilor jumătății de coajă.
Cu sticla
Dacă ai o sticlă de jumătate la îndemână, ai rezolvat problema separării albușului de gălbenuș.
Pentru această metodă, spargi toate ouăle de care ai nevoie într-un vas larg. Apoi, folosește o sticlă mică curată, strângeți ușor sticla, ține-o peste un gălbenuș și apoi eliberează presiunea de pe sticlă.
Presiunea va aspira gălbenușul în sticlă, lăsând albușul în urmă în vas. Poți repeta acest pas cu ouăle rămase. Apoi, pur și simplu strânge toate gălbenușurile într-un vas separat.
Ce să faci dacă ai amestecat gălbenuș cu albuș
Uneori s-ar putea să amesteci un pic de gălbenuș cu albușurile, indiferent ce metodă folosești de separare. Acesta este un motiv pentru care poate fi minunat să tratezi fiecare ou în mod individual – astfel încât să nu riști să distrugi un întreg lot de albușuri.
Cu toate acestea, există și modalități prin care poți scăpa de un pic de gălbenuș, dacă s-a întâmplat să îți curgă în albușuri. De exemplu, poți folosi colțul unui prosop de bucătărie umed / cârpă și gălbenușul ar trebui să se agațe de el. Alternativ, folosind ceva de genul unei seringi, poți pur și simplu să aspiri puțin gălbenușul.
De asemenea, poți folosi o coajă de ou ca picăturile de gălbenuș să se prindă de ea și să ai doar albușuri curate.
Reține că orice strop de gălbenuș care pătrunde în albușuri atunci când bați o bezea, poate afecta modul în care albușurile stau ferme din cauza conținutului de grăsime.
Salată de ouă – 7 rețete de salată cu ouă fierte
Sursa foto: 123rf.com