Cuprins:
Despre roșii
Roșia este o plantă perenă din familia Solanaceae, originară din America de Sud. Roșiile sunt cultivate pentru fructele sale comestibile, care sunt bogate în vitamine și minerale.
Tomatele sunt crescute în grădini și ferme din întreaga lume și sunt utilizate în multe rețete culinare diferite. În funcție de soi, fructele de tomate pot fi mici sau mari, rotunde sau ovale, și pot fi de diferite culori, inclusiv roșu, portocaliu, galben sau verde. Tomatele au nevoie din plin lumina soarelui, umiditate moderată și soluri bine drenate. Ele sunt sensibile la temperaturi scăzute și au nevoie de sprijin pentru a se dezvolta.
În mod natural, roșiile cresc în climate temperate și pot să ajungă la o înălțime de 3 metri, fiind plante cățărătoare.
Plantarea tomatelor poate fi făcută atât în gradină sau în sere, cât și în ghivece sau cutii, pentru a forma răsaduri care mai apoi pot fi plantate în grădină. Cel mai bun moment pentru a planta tomate în aer liber este după ce pericolul înghețului a trecut și când temperaturile zilnice sunt de cel puțin 15 grade Celsius.
Când să plantezi răsaduri de roșii
Roșiile sunt plante foarte sensibile la temperaturile scăzute, astfel că este important momentul în care plantăm răsaduri de roșii, dar mai ales momentul când acestea vor fi replantate în grădini.
Pentru a se forma răsaduri ce pot fi transplantate ulterior, semințele puse la germinat au nevoie de aproximativ 60 de zile. În funcție de asta putem calcula când vrem să plantăm răsaduri de roșii.
În cazul în care răsadurile obținute vor fi plantate în sere și solarii, atunci ele pot fi plantate încă din lunile de iarnă. În cazul în care vrem să plantăm răsadurile în grădină, acest lucru se face de obicei în luna mai, când riscul de temperaturi foarte scăzute, atât pe timpul zilei, cât și al nopții, a trecut.
Cum să plantezi răsaduri de roșii
Să plantezi răsaduri de roșii nu este deloc complicat, ba dimpotrivă, chiar și cei începători în ale grădinăritului pot face acest lucru.
- Alegeți semințele din soiurile de roșii pe care doriți să le obțineți în răsaduri.
- Alegeți recipiente adecvate pentru răsaduri, cum ar fi ghivece sau pungi de răsad, care sunt ușor de găsit la orice magazin de grădină sau online.
- Umpleți recipientele cu un amestec de pământ de răsad de calitate.
- Săpătați în sol cu un instrument subțire, un vârf de cuțit, o scobitoare sau altă ustensilă pentru a face găuri pentru semințe în amestecul de sol.
- Plantați semințele în găurile pregătite, și acoperiți-le cu sol, respectând adâncimea recomandată pentru fiecare soi.
- Udați solul cu grijă, dar fără a-l uda excesiv, în special dacă folosiți ghivece, pentru a evita stagnarea apei.
- Plasați recipientele în locul potrivit: un loc cald și luminos pentru a germina semințele, acoperind eventual cu o folie sau un capac până când germinează.
- Seminţele încep să germineze la +13…+15°C, temperatura optimă pentru germinarea seminţelor este de +20…+22°C. La temperatura minimă germinaţia are loc în 10–15 zile, iar la cea optimă în 5–6 zile.
- După răsărire plantele cresc foarte lent. După aproximativ trei săptămâni, partea aeriana constă din frunzele cotiledonate și frunze adevărate, una formată și a doua frunză în dezvoltare. În acest moment la plante, rădăcina este în creștere intensă.
- Monitorizați și îngrijiți răsadurile de roșii, asigurându-vă că sunt udate și că au suficientă lumină.
- Este recomandat să se ude regulat și să se mențină umiditatea solului moderat, evitând în același timp excesul de apa. În plus, este important să se monitorizeze planta pentru dăunători și boli și să se ia măsurile necesare pentru a preveni și combate acestea.
Descoperă mai multe despre roșii și beneficiile lor.
Când plantezi răsaduri de roșii în grădină
Roșiile au nevoie de temperaturi ale solului de minimum 10 grade Celsius și ale aerului de minimum 15 grade Celsius pentru a fi plantate în grădină. De cele mai multe ori, răsadurile de roșii se plantează direct în grădină în luna mai sau pot fi plantate și mai devreme în sere și solarii.
Răsadurile de roșii sunt bune de plantare atunci când înălțimea tulpinilor este de 25-30 cm, prezintă de la 6 până la 10 frunze și încep să apară primii muguri.
Cum plantezi răsaduri de roșii în grădină
Solul trebuie pregătit dinainte, la fel și răsadurile. Este bine ca înainte să fie plantate direct în grădină, răsadurile de roșii să fi trecut printr-o perioadă de călire. Așadar, dacă au fost ținute la temepraturi mult mai ridicate decât cele exterioare, este bine să fie puse câteva zile la temperaturi intermediare, astfel încât să nu fie un șoc termic.
Răsadurile de roșii se plantează în gropi suficient de adânci, astfel încât să încapă rădăcinile răsadului, cu tot cu solul din ghiveciul în care au fost plantate inițial. După ce acoperiți groapa, rădăcinile trebuie să fie complet protejate. Înainte de plantare, în gropi se pune îngrășământ, apoi se udă pentru a nu fi prea puternic.
Distanțele cel mai des folosite la plantarea răsadurilor de roșii sunt de aproximativ 50-70 cm între rânduri și de 30-40 cm între plante pe rând. În funcție de soiuri, se pot modifica aceste distanțe. Desigur, roșiile vor crește și la distanțe mai apropiate, mai ales în cazul în care perimentrul de plantare nu permite astfel de distanțe.