Coapte sau înăbuşite
Fructele şi legumele gătite la peste 40 de grade Celsius îşi pierd o mare parte din vitamine, enzime şi din proprietăţile antioxidante.
Fierte la abur
Preparate în vapori de apă, legumele şi fructele îşi păstrează vitamina C, betacarotenul, vitaminele B şi mineralele. Cu cât fierberea legumelor este mai îndelungată şi în mai multă apă, cu atât se irosesc mai multe vitamine şi minerale.
Pe grătar
Legumele gătite pe grătar îşi păstrează vitaminele şi mineralele, în timp ce fierberea le poate reduce conţinutul de vitamine B şi C.
Prăjite
Evită prăjirea legumelor, pentru că preparate astfel, ele capătă mai multe calorii din cauza grăsimilor adăugate şi îşi pierd din vitamine, minerale şi antioxidanţi.
În compot sau dulceaţă
Fructele îşi pierd o mare parte din vitamine deoarece sunt supuse unui proces de fierbere destul de îndelungat. În plus, se foloseşte adesea şi foarte mult zahăr la prepararea acestor produse.
Deshidratate
Atât legumele, cât şi fructele îşi pierd o mare parte din vitamine şi minerale prin deshidratare. Nici fructele confiate nu sunt sănătoase. În schimb, dr. Mencinicopschi recomandă prunele uscate tradiţional.
Congelate
Medicul nutriţionist spune că legumele congelate îşi păstrează mai bine vitaminele, în special vitamina C, decât legumele proaspete ţinute mai multe zile în frigider.
În zacuscă
Dacă e preparată în casă, fără conservanţi, acesta poate fi sănătoasă şi păstrea-ză o foarte mare parte din vitaminele legumelor folosite.
Murate
Castraveţii, gogoşarii, varza, morcovii şi chiar şi pepenii muraţi în saramură sunt sănătoşi. În plus, se îmbogăţesc cu acid lactic, echilibrează microflora intestinală, bacterii probiotice benefice pentru întărirea sistemului imunitar şi sănătatea colonului. Prin murare, varza îşi păstrează compuşii anticancerigeni, hepatoprotectori, antiinflamatori şi antioxidanţi (vitaminele A, C, E şi zincul), fibrele alimentare.
Conservate
Legumele conservate în oţet nu sunt la fel de bune, precum cele în saramură, deoarece nu au aceeaşi valoare nutriţională ca murăturile care nu au fost tratate termic.
Proaspete sunt cele mai sănătoase
Din punct de vedere nutriţional, fructele şi legumele cu cel mai mare conţinut de vitamine sunt cele crude, de sezon. Ideal ar fi ca acestea să fie consumate imediat după ce au fost culese. Tocmai de aceea e recomandat să cumperi de la producători, nu din magazine, unde alimentele zac cu zilele pe rafturi înainte de a ajunge în coşul de cumpărături. Şi încă ceva: păstrează alimentele în frigider! Nu lăsa nimic în fructieră, pentru că la temperatura camerei fructele îşi pierd jumătate din cantitatea de vitamina C, în timp ce la rece acestea se conservă aproape intacte. Nu depozita legumele proaspete pentru mai mult de 2-3 zile.