Cuprins:
Să fii atacat pe stradă de un câine sau de o haită de câini poate reprezenta cu siguranță o experiență pe cât de neplăcută, pe atât de traumatizantă, mai ales dacă victima este un copil.
Așadar, cum trebuie să te comporți într-o astfel de situație? Cum îţi poți da seama dacă un câine vrea să te atace și să te muşte sau doar te latră? Cum trebuie să procedezi pentru a te apăra, dacă te atacă o haită? Răspunsurile la toate aceste nelămuriri le vei afla citind acest articol.
Cum procedezi dacă un câine te latră
Specialiștii spun că, de cele mai multe ori, câinii atacă din cauză că se sperie. Însă atacurile acestora mai pot fi provocate și de mișcare, mai exact de oamenii care aleargă, de cei care se plimbă cu bicicleta ori cu trotineta.
Primele semne care ar trebui să-ți dea de înțeles că te afli în pericol și poți deveni ținta unui atac canin sunt lătratul, mârâitul, urechile lăsate pe spate sau ridicarea lor bruscă. De asemenea, un câine gata de atac își va arăta amenințător colții.
Din fericire, există câteva modalități prin care poți reduce riscul de a fi atacat de un câine sau de o haită, și anume:
- Niciodată nu te întoarce cu spatele la câini şi nu încerca să fugi. Fuga înseamnă mișcare și, cum spuneam, aceasta le va trezi instinctul de atac și îi va deteremina să te urmărească şi să te atace.
- Continuă-ți drumul cu calm, fără să faci mișcări bruște şi ignoră câinele/câinii.
- Evită pe cât posibil contactul vizual cu patrupezii, chiar dacă acesta este paşnic. Dacă îl vei privi drept în ochi poți fi considerat tu un pericol pentu câine, iar acesta va reacţiona firesc prin a te ataca.
- Încrucișează-ți brațele la piept și rămâi nemișcat câteva secunde.
- Păstrează-ți tot timpul calmul și încearcă să găsești un loc unde te poți apăra de câine, și anume un copac, o mașină sau un gard.
Cum procedezi dacă ești atacat de un câine
Dacă nu reușești să scapi de amenințarea patrupedului, iar acesta declanșează atacul, ai la dispoziție câteva fracțiuni de secundă ca să reacționezi pentru a te apăra, și anume:
- Așază-te într-o poziție laterală față de câine, dar nu îl pierde din priviri în niciun moment.
- Ca să scapi nevătămat poți păcăli câinele aruncându-i ori întinzându-i un obiect pe care să-l poată mușca, fie acesta o haină, o geantă sau, de ce nu, chiar un pantof. Odată ce se va năpusti asupra obiectului respectiv vei putea să scapi de pericol.
- Dacă ai la tine o umbrelă sau un băț poziționează-l între tine și câine. În acest fel, îi vei transmite câinelui că îți marchezi teritoriul și că tot ceea ce dorești este să îți aperi acest teritoriu.
- Dacă ai posibilitatea, încearcă să-ți folosești jacheta, bluza ori puloverul pentru a-i acoperi capul astfel încât să nu mai poată vedea.
- Pentru alungarea câinilor agresivi poţi folosi spray-uri cu piper sau spray-uri paralizante, dar şi aparate speciale cu ultrasunete. Atenție! Dacă nu vei pulveriza bine gaz spre câine, iar acesta va reuşi să se ferească, el ar putea deveni şi mai agresiv.
- Dacă ești atacat strigă cât poți de tare și pe un ton autoritar MARŞ! Acest cuvânt este folosit cel mai des de oameni în încercarea de a îndepărta un câine, iar patrupedul ştie că trebuie să fugă când îl aude.
- În cazul în care nu ai reușit să gonești câinele, înfășoară-ți jacheta, tricoul ori puloverul în jurul unui antebraț pentru a încerca să blochezi animalul fără să existe riscul unei mușcături grave.
Dacă vei aplica aceste sfaturi, câinele va înțelege într-un final că nu reprezinți o amenințare pentru el și, drept urmare, te va lăsa în pace.
Cum te aperi dacă ești pus la pământ și mușcat de un câine
Nu întotdeauna poți să ai norocul să scapi de amenințarea unui câine ori a unei haite aplicând metodele menționate anterior.
În cazul în care, totuși, ești atacat de un câine, primul lucru pe care trebuie să-l faci este să te ghemuiești în poziția fetusului și să-ți protejezi fața, gâtul, pieptul și organele genitale.
De asemenea, în pofida acestei situații care provoacă, firesc, panică, încearcă să nu te agiți foarte mult deoarece, cu cât te vei mișca mai mult, cu atât câinele va simți că îți este frică și te va mușca și mai tare.
Dacă ești mușcat încearcă pe cât posibil să nu îți tragi mâna sau partea corpului de unde ai fost mușcat pentru a nu agrava rana. Folosește-te de mâini pentru a te elibera din strânsoare.
Încearcă să-l prinzi de picioare și să-l ridici de la pământ pentru că, astfel, va deveni inofensiv. De asemenea, poți să te folosești de greutatea ta corporală pentru a-l obliga să renunțe la atac. După atac, consultă un medic pentru a primi îngrijirile necesare și astfel să eviți infecțiile.
Vezi şi cei mai frumoși câini din lume – rase inteligente și iubitoare!