Menținerea hidratării este, de asemenea, importantă pentru toate celulele și pentru toate funcțiile corpului, cum ar fi:

Sistemul circulator – cu organismul bine hidratat, fluxul sanguin funcționează mai bine – acesta susține funcțiile vitale și ne menține sănătoși.

  • Controlul temperaturii corpului: pierdem apă din corp cu orice mișcare pe care o facem, inclusiv atunci cand dormim și mai ales când ne simțim încălziți. Prin urmare, menținerea hidratării ajută organismul să facă față variațiilor de temperatură.
  • Eliminarea toxinelor: toxinele prezente în organism sunt eliminate prin urină. Hidratarea asigură funcționarea optimă a ficatului și a rinichilor pentru a elimina substanțele toxice.
  • Transportul vitaminelor și al nutrienților – apa este esențială pentru ca organismul să poată transporta vitamine, nutrienți, minerale, glucoză și chiar oxigen.

În medie, un organism sănătos elimină în jur de 2,6 litri de lichid pe zi. Întrucât corpul nostru nu produce apă în mod natural, înlocuirea zilnică a lichidelor este esențială.

Dar știi să te hidratezi rapid? Continuă să citești pentru a urmări sfaturi de hidratare care merg dincolo de o clasică sticlă cu apă!

Cum să te hidratezi rapid cu alimente sănătoase

Unele leguminoase, legume și fructe sunt în principiu alcătuite din apă. Prin urmare, ele pot ajuta persoanele care doresc să rămână hidratate. Am selectat 8 alimente pentru ca tu să afli mai multe despre ele și să le incluzi în dieta ta:

1. Castravete

Castravetele este o legumă alcătuită din 95% apă. Este foarte sărac in calorii, dar extrem de bogat în antioxidanți, minerale și fibre. Prin urmare, pe lângă faptul că ajută la hidratare, este bun pentru funcția intestinală și pentru sănătatea pielii și a părului. Poți consuma castraveți în salate, murați și chiar și în sucuri detox.

Castravetele conține 95% apă. Foto: 123rf

2. Ananas

Ananasul este un fruct tropical dulce și suculent, format din 87% apă, bogat în vitaminele A, C, B1, B2, B3, B5, B6, B9 și în nutrienți precum mangan, magneziu, potasiu și bromelaină – un amestec de enzime cu rol în descompunerea proteinelor. Prin urmare, este un aliat atunci când vine vorba de hidratare, dar ajută și la o bună digestie, îmbunătățind imunitatea și regenerarea musculară, mai ales după efort fizic. Se poate consuma pur, în sucuri și chiar și în deserturi.

3. Salată verde

Prezentă frecvent în farfuriile românilor, salata verde este o legumă foarte bogată în minerale, vitamine și fibre. Prin urmare, frunzele sale sunt excelente pentru digestie și pentru buna funcționare a intestinului. În plus, când vine vorba de hidratare, reține că un cap de salată verde este alcătuit din 96% apă. Salata verde poate fi folosită în salate și ca ingrediente pentru gustări. O altă veste bună este că ajută și împotriva insomniei, deoarece are un conținut ridicat de lactucarium, care induce relaxare și somn.

Foto: 123rf

4. Pui la cuptor

Acesta este un fel de mâncare sănătos, fără prăjeli și format din apă 70%. Bogată în proteine, carnea de pui poate reconstrui țesuturi, cum ar fi pielea, și previne căderea părului și a unghiilor și este, de asemenea, excelent pentru sistemul imunitar. Un pui fript suculent poate fi servit ca fel principal pentru prânz și cină. Chiar lasă gura apă!

5. Morcov

Știai că morcovii au apă în proporție de 90% din compoziția lor? Din acest motiv, morcovul este excelent pentru hidratare și poate fi consumat crud, fiert la abur, în unt și în diferite feluri de mâncare. Poate fi folosit inclusiv în deserturi și în sucuri. Această legumă este bogată în carotenoizi, potasiu, fibre și antioxidanți. Prin urmare, morcovul este bun pentru sănătatea pielii, a ochilor, a părului, a unghiilor și, de asemenea, îmbunătățește digestia.

6. Portocală

Portocala este grozavă pentru cei care caută hidratare! Pe lângă faptul că este alcătuită din 90% apă, poate fi consumată ca atare sau în sucuri și este grozavă pentru zilele toride. De asemenea, este bogată în fibre, vitaminele A și C, flavonoide și beta-caroten și are proprietăți antioxidante și antiinflamatorii, care ajută la îngrijirea pielii, unghiilor și părului, previne îmbătrânirea prematură, reduce colesterolul rău (înglobat în lipoproteinele LDL) și întărește sistemul imunitar.

7. Pește copt

Peștii, în general, sunt surse suculente și excelente de apă, deoarece aproximativ 74% din compoziția lor conține lichid. De altfel, rețetele sănătoase cu pește (cum ar fi peștele la cuptor) reușesc să mențină excelenții nutrienți ai cărnii animalului, care includ grăsimi bune, proteine, vitamine, proprietăți antioxidante și antiinflamatorii. Prin urmare, consumul de pește poate aduce beneficii precum îmbunătățirea memoriei, prevenirea bolilor de inimă și întărirea oaselor.

Foto: 123rf

8. Pepene verde

Pepenele verde este un alt fruct care are în compoziție multă apă: în jur de 95%! Prin urmare, consumul pur sau în suc este cu siguranță o soluție pentru persoanele care vor să se hidrateze rapid. În plus, pepenele verde este bogat în citrulină (un aminoacid care face parte din ciclul ureei), care ajută la reducerea tensiunii arteriale, ameliorează durerile musculare după exerciții fizice și îmbunătățește îngrijirea pielii și a părului.

Atenție: chiar și atunci când consumi aceste alimente, grija să fie mare!

Toate alimentele pe care le-am menționat sunt foarte bogate în apă și alți câțiva nutrienți. Cu toate acestea, chiar dacă consumi o parte considerabilă din toate în aceeași zi, vei avea doar 10% din hidratarea zilnică de care ai nevoie. Deci, trebuie să te avertizăm: nimic nu înlocuiește apa pură.

Încearcă să bei în jur de 2 litri de apă pe zi, ținând cont că acest procent se poate modifica în funcție de anumiți factori, cum ar fi:

  • Vârsta și greutatea;
  • Orașul în care locuiești;
  • Dacă faci mișcare, cât de des și câte ore.

Pentru a afla cantitatea potrivită pentru tine, cel mai bine este să consulți un nutriționist.

Sfaturi pentru a rămâne hidratat zilnic

A avea o rutină încărcată fie te poate face să uiți să bei apă, fie îngreunează includerea în meniu a alimentelor menționate mai sus. Din acest motiv, am reunit câteva sfaturi care te pot ajuta:

  • Cumpără recipiente mari, de cel puțin 2 litri, pentru că astfel îți este mai ușor să știi câtă apă consumi pe zi;
  • Alege o zi pentru a cumpăra fructe și legume pentru o săptămână;
  • Ia fructe la serviciu ca gustare sau desert;
  • Ambalează săptămânal cutii de prânz care să conțină legume și fructe care sunt bogate în apă;
  • Fă sau cumpără sucuri naturale.

Foto: 123rf

Urmărește-ne pe Google News