Faptul că urmează să ai un copil reprezintă o veste importantă pentru orice viitoare mămică. Iar atunci când ai un job și o carieră în spate, există un factor în plus pe care trebuie să îl iei în calcul atunci când te pregătești să intri în concediu de maternitate. Nu doar că trebuie să te gândești cum vei face tranziția de la job către noua responsabilitate de mămică, ci trebuie să pregătești întregul plan pentru perioada pe care o vei petrece acasă.
Iată, așadar, câteva sfaturi care te vor ajuta să pui totul la punct și să te pregătești pentru noua etapă din viața ta:
Pregătește plecarea de la birou
Primul pas este să discuți cu angajatorul sau cu persoana responsabilă din departamentul de HR pentru a-i anunța de plecarea ta. În această etapă vei avea de completat mai multe acte și, bineînțeles, va fi nevoie să soliciți adeverinta medicala pentru angajare care îți atestă calitatea de salariat, în baza căreia vei putea obține indemnizația de maternitate.
De asemenea, va trebui să te gândești cine îți va prelua responsabilitățile de la birou și să îți organizezi fișierele din laptop astfel încât să fie ușor accesibile de noua persoană. Lasă un număr de telefon la care poți fi contactată în cazul în care apar situații neprevăzute.
Pune în ordine bagajul de maternitate
De regulă, ar fi indicat să pregătești bagajul pentru maternitate încă din luna a șaptea. Vei avea nevoie pentru tine de produse pentru îngrijire, haine și accesorii pentru alăptare pentru zilele pe care le vei petrece în spital.
De asemenea, ai nevoie și de obiecte necesare pentru bebeluș. În principiu, din bagaj nu ar trebui să lipsească scutecele, câteva șervețele umede, aleze, prosoape, cremă pentru eritem fesier, biberoane și tetine, dar și câteva haine pentru bebeluș.
Nu ar trebui să îți lipsească nici următoarele acte: buletinul, adeverința de salariat, cardul de sănătate, dosarul cu analizele din timpul sarcinii, certificatul de căsătorie și certificatele de naștere ale ambilor părinți.
Găsește un medic pediatru
Ar trebuie să începi să cauți un medic pediatru pentru viitorul tău copil încă din cel de-al doilea sau al treilea trimestru de sarcină. Cu cât îl găsești mai repede, cu atât ai mai mult timp pentru a discuta cu acesta despre orice îngrijorări ai, dar și să stabilești o relație apropiată.
Medicul pediatru este foarte important pentru a te asigura că cel mic va crește sănătos și se va dezvolta armonios încă din primele luni de viață. Poți căuta informații pe net sau poți întreba prietenii apropiați pentru a fi sigură că faci cea mai bună alegere.
Pregătește-te pentru alăptare
Alăptarea este o etapă importantă, dar care stârnește multe motive de îngrijorare în rândul viitoarelor mămici. Ține cont în primul rând că vei reuși să deprinzi acest proces pe măsură ce vei începe să alăptezi și că nu trebuie să îți faci griji dacă nu reușești din prima. Cu cât îl vei hrăni mai mult și în mod regulat, cu atât va crește producția de lapte.
De asemenea, ai grijă ca bebelușul să golească primul sân la fiecare alăptare. Aceștia trebuie hrăniți, în medie, la două sau patru ore. Prima alăptare poate dura de la 10 minute la peste o oră. Alăptarea nu trebuie să fie dureroasă, așa că dacă simți că ceva nu este în regulă, apelează la sfatul medicului.
Nu în ultimul rând, pregătește-te pentru momentul în care vei naște. Asigură-te că este totul pregătit la spitalul la care ai ales să naști și că totul va decurge fără probleme. De altfel, odată ce vei ține în brațe bebelușul, vei simți că totul este perfect, iar efortul tău de a pregăti cât mai bine acest moment a dat roade.
Sursă foto: Shutterstock