Cuprins:
Reguli de igienă – învață cum te speli corect pe mâini
În decursul unei zile intrăm în contact cu o mulțime de oameni și o serie de obiecte. Mâinile acumulează imediat germeni ce se pot transforma în infecții printr-o simplă atingere a gurii, ochilor sau nasului. Spălatul cât mai des pe mâini este o modalitatea prin care limitezi transmiterea virușilor și a altor microbi. Mai jos vei găsi informații despre cum te speli corect pe mâini, dar și cum îi convingi pe copii să se spele cât mai des pe mâini.
Cum te speli corect pe mâini
Igiena corespunzătoare a mâinilor implică spălatul cât mai des cu apă și cu săpun. Însă, iată cum trebuie să le folosești pentru a avea mâini curate.
Primul pas este să îți umezești mâinile, cu apă rece sau caldă, după care adaugi săpun. Mâinile trebuie spălate foarte bine timp de 20 de secunde atât sub unghii, cât și între degete, pentru că acolo se pot ascunde o mulțime de microbi. Mâinile se clătesc bine pentru a îndepărta orice urmă de săpun și se usucă cu un prosop curat din material textil sau din hârtie. Tot cu ajutorul prosopului se închide și robinetul de apă.
- Vezi și cum dezinfectezi suprafețele
Cum te speli pe mâini atunci când nu ai la îndemână apă și săpun
Dezinfectantele pe bază de alcool sunt soluția optimă pentru a te spăla pe mâini atunci când nu ai la îndemână apă și săpun. Produsul se aplică din abundență pe palme, iar mâinile se freacă pentru a acoperi toată suprafața, cu degetele întrepătrunse, inclusiv dosul palmelor și încheieturile.
Pentru a curăța cât mai bine mâinile, dezinfectantul pe bază de alcool trebuie să conțină cel puțin 60% alcool.
Ai întotdeauna la îndemână și șervețele umede pe bază de alcool. Șterge-ți mâinile cu ele ori de câte ori ai intrat în contact cu un obiect.
Cum îi convingi pe copii să se spele pe mâini
Când sunt mici, copiii nu înțeleg importanța spălatului pe mâini și pot trece ușor peste această activitate, chiar dacă au luat contact cu o mulțime de suprafețe ori obiecte.
Pentru că este cel mai important factor care previne răspândirea microbilor, spălatul pe mâini trebuie să fie o regulă de bază învățată încă de la vârste fragede. Și cum poți face asta?
Este important să nu transformi spălatul pe mâini într-o corvoadă și să nu pui presiune pe acțiunea în sine. Creează o atmosferă cât mai caldă și explică-i copilului de ce este necesar să se spele pe mâini ori de câte ori a intrat în contact cu un obiect ori o suprafață. De asemenea, iată și câteva modalități distractive care îl vor convinge pe copil să se spele mai des pe mâini.
- Cântați împreună un cântecel mic care să dureze 20 de secunde, atât cât vă spălați pe mâini;
- Învață-l pe cel mic să facă baloane de săpun, iar din această activitate distractivă, explică-i cât de important este să înlăture orice microb de pe mâini;
- Alege un săpun sau un recipient de săpun distractiv care să-l încânte să îl folosească tot mai des. Alege-i chiar și prosoape cu personajele preferate din desene, pentru a fi cât mai nerăbdător să se spele pe mâini;
- Urmăriți împreună filmulețe cu alți copii care se spală pe mâini și explică-i care este rolul spălatului pe mâini pentru o viață sănătoasă;
- Creează o planșă colorată în care să bifați de câte ori s-a spălat pe mâini după ce a făcut anumite activități. În felul acesta îl vei determina să completeze cât mai multe căsuțe.
- Spălați împreună și jucăriile. Spune-i că și jucăriile au nevoie să fie spălate, iar odată cu asta va înțelege că și mâinile lui trebuie să fie mereu curate;
- Pune o clepsidră în baie și provoacă-l pe cel mic să se spele pe mâini cât timp se scurge timpul din clepsidră.
- Încercați să vă formați propria rutină. Spălați-vă pe mâini imediat cum ajungeți acasă, înainte de masă, după masă și ori de câte ori este nevoie. Mergeți împreună să faceți asta până când observi că deja s-a obișnuit cu această activitate. Folosește puterea exemplului, iar cel mic va fi extrem de fericit să te imite.
Ori de câte ori încerci să îl înveți pe copil să se spele pe mâini, asigură-te că acesta înțelege importanța igienei.
Când trebuie să ne spălăm pe mâini
Spală-te pe mâini cât mai des, indiferent dacă ești acasă, la serviciu, la restaurant sau în vizită la prieteni. Nu uita că este extrem de important să te speli frecvent pe mâini, dar mai ales atunci când:
- Pregătești mâncarea;
- Înainte și după masă;
- Folosești toaleta;
- Îți sufli nasul;
- Tușești sau strănuți;
- Duci gunoiul;
- După contactul cu animalele.
Așadar, spălatul pe mâini este cea mai eficientă metodă pentru a opri răspândirea germenilor și bacteriilor. Este modalitatea prin care poți reduce riscul de dezvoltare a bolilor respiratorii sau gastro-intestinale.