Cuprins:
Cum ții florile udate când pleci de acasă câteva zile
Dar nu trebuie să te îngrijorezi, pentru că aceste patru metode rapide și ușoare te vor ajuta să planifici din timp și să previi ca plantele tale să sufere cât timp ești plecat.
Folosește aceste tehnici doar pentru plantele care au nevoie de udare zilnică, cum ar fi ierburile, legumele și unele plante de apartament. Suculentele tale ar prefera să le lași în pace atunci când ești plecat din oraș.
Metoda veche
Pentru aceasta, ai nevoie de un recipient mare cu apă (cum ar fi o vază sau o găleată) și de niște sfoară de bumbac. Sfoara de bumbac disponibilă la majoritatea magazinelor funcționează foarte bine.
Taie o bucată de sfoară de bumbac suficient de lungă pentru a se potrivi între fundul recipientului de apă și în solul plantei tale.
Ia un capăt al frânghiei și împinge-l la câțiva centimetri sub suprafața solului, aproape de plantă. Ai grijă să nu deranjezi rădăcinile.
Sprijină celălalt capăt al frânghiei pe fundul recipientului tău de apă și umple-l cu apă. Asigură-te că sfoara atinge fundul recipientului.
Sfoara de bumbac va absorbi încet apa din recipient în ghiveci, menținând un nivel constant de umiditate în sol.
Tehnica de stoarcere a apei necesită doar câteva materiale.
Sistemul de picurare
Probabil că ai văzut acele globuri de udare din sticlă pe care le bagi într-un ghiveci pentru a uda planta. Nu este nevoie să le cumperi însă, pentru că poți să îți faci cu ușurință propria versiune.
Începe cu o sticlă de plastic curată și goală. Pentru un recipient mic sau mediu, o sticlă de apă va funcționa foarte bine. Fă mai multe găuri de drenaj în sticlă, aproape de partea de sus.
Înainte de a pleca în vacanță, udă planta în mod normal. Umple sticla de plastic cu apă, apoi întoarce-o rapid și scufund-o în primii câțiva centimetri de pământ din ghiveci. Asigură-te că sticla nu este prea aproape de plantă și că sticla este suficient de adâncă pentru ca pământul să acopere găurile.
Apa se va scurge încet din sticlă pe măsură ce solul se usucă.
Pentru ghivecele mai mari, poți folosi o sticlă de vin goală. Pur și simplu umple-o, pune degetul mare peste gură înainte de a o întoarce și de a o scufunda în pământ.
Lasă plantele în baie
Pentru ghivecele cu drenaj bun, le poți face o baie în timp ce ești plecat. Ei bine, într-un fel.
Umple chiuveta sau cada de baie cu câțiva centimetri de apă și așează un prosop înăuntru pentru a le proteja împotriva zgârieturilor.
Așează plantele în ghiveci în chiuvetă și lasă-le acolo cât timp ești plecat. Solul va atrage apa până la rădăcini, menținând planta hidratată timp de până la o săptămână.
Făun bilanț al condițiilor de iluminare din apropierea chiuvetei sau a căzii – dacă plantele tale au nevoie de multă lumină solară, nu le ține într-o baie întunecată.
Metoda serii cu pungi de plastic
Această metodă pare neconvențională, dar funcționează bine pentru vacanțe mai lungi.
Ia o pungă de plastic transparent suficient de mare pentru a acoperi planta și ghiveciul acesteia. Adaugă țăruși la ghiveci pentru a împiedica punga să se agațe de plante. Unii spun că punga nu trebuie neapărat să atingă frunzele, dar un pic de contact este ok.
Udă-ți plantele în mod normal, având grijă să nu le saturezi prea mult.
Așează planta în sac, trăgând sacul în sus și în jurul plantei. Suflă puțin aer în pungă înainte de a o sigila pentru a ajuta punga să se umfle în jurul plantei. Este doar o asigurare în plus că punga nu va apăsa pe frunze.
Lasă planta într-o zonă cu lumină indirectă (lumina directă a soarelui va încălzi punga și probabil va ucide planta). Această mini seră va capta apa pe măsură ce se evaporă și o va picura înapoi în plantă.
Folosirea unei pungi de plastic pare neconvențională, dar funcționează bine pentru vacanțe mai lungi.
Sursa foto: 123rf.com
Plante perene. Care sunt și cum să ai grijă de ele
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!