Paul Charles, fondator şi CEO al companiei de consultanţă în turism The PC Agency, crede că din luna mai vom fi cu toţii într-o lume mai bună. Tot atunci ar putea lua avânt turismul, unul dintre domeniile cele mai lovite de criza COVID.
„Vaccinurile și testarea sunt căile de urmat”, spune Charles, la fel ca alți experți din industrie, însă „este necesară o mai mare coerență și coordonare transfrontalieră”.
Despre coordonare vorbește și Luis Felipe de Oliveira, directorul general al Airports Council International (ACI), organizația care reprezintă aeroporturile la nivel global. Sau, mai bine zis, despre lipsa ei.
Când nu există o abordare globală coordonată, este foarte dificil ca industria să meargă mai departe, mai ales dacă regulile jocului se schimbă în fiecare zi.
Luis Felipe de Oliveira:
Reprezentantul ACI susţine că revigorarea turismului, în această vară, ar putea aduce traficul aerian la 50%-60% din nivelul înregistrat înaintea pandemiei.
Traficul aerian a scăzut cu 57% față de 2019, în Europa, și 200 de aeroporturi sunt în prezent în prag de faliment.
Principalele obstacole pe care le vor întâmpina turiștii anul acesta
Luis Felipe de Oliveira susţine că măsura carantinei „distruge procesul de repornire a industriei turismului”.
De altfel, reprezentantul ACI se află în carantină în Montreal, după ce s-a întors acasă dintr-o călătorie de afaceri în Republica Dominicană, urmată de o călătorie personală în Mexic.
Luis Felipe de Oliveira a fost pus în carantină de patru ori în ultimele șapte luni, petrecând 56 de zile fără posibilitatea de a ieși.
Este necesar un mecanism de testare pentru a evita carantinele, crede și Tori Emerson Barnes, vicepreședinte executiv pentru afaceri publice și politici la Asociația Națională de Călătorii din SUA.
Oliveira și alții spun că industria de turism nu își poate permite să aștepte până când se va încheia campania de vaccinare la nivel global. Testarea va fi o parte esențială a ecuației pentru o călătorie sigură pe termen scurt.
Tori Emerson Barnes propune un regim cu două testări anti-COVID: prima testare să fie cu 72 de ore înainte de plecare și o nouă testare să fie efectuată la sosire. Acesta a citat un program-pilot de testare din Hawaii, unde o carantină de 10 zile poate fi ocolită pe majoritatea insulelor, cu rezultate negative ale testelor.
Ţările și organizațiile din întreaga lume fac progrese în coordonarea abordărilor anti-COVID, spune Alessandra Priante, director regional pentru Europa la Organizația Mondială a Turismului (OMT). Aceasta precizează că un plan coordonat de testare este deja implementat în numeroase cazuri.
Vaccinarea și dovada
Australia a anunțat că va solicita teste negative PCR COVID pentru toți călătorii, iar compania aeriană Qantas a sugerat că pasagerilor internaționali li se va cere în curând să aibă un certificat de vaccinare.
„Vom avea nevoie de o abordare globală armonizată pentru recunoașterea și partajarea corectă și sigură a informațiilor de vaccinare și testare”, a declarat Oliveira.
ACI acceptă utilizarea aplicațiilor de sănătate, cum ar fi CommonPass, un instrument care ar permite călătorilor să împărtășească rezultatele de laborator și înregistrările de vaccinare fără a dezvălui alte informații personale de sănătate.
Asociația Internațională a Transportului Aerian (IATA) lucrează, de asemenea, la o platformă digitală Travel Pass.
Testele rapide, un ajutor real
Delta Air Lines experimentează câteva zboruri cu testare COVID, fără carantină, către Olanda. Aceste zboruri utilizează o combinație de testare PCR standard cu testarea rapidă antigen.
Oliveira vede testarea rapidă ca un potențial ajutor în revenirea industriei. Deși sunt considerate mai puțin precise, testele antigenice sunt mult mai rapide și mai puțin costisitoare decât testele moleculare.
Islanda și Ungaria au adoptat conceptul de „pașapoarte de imunitate”, permițând intrarea persoanelor care au fost deja infectate cu COVID-19 și s-au vindecat.
„Vrem să readucem spiritul turismului în inima oamenilor. Turismul construieşte amintiri… și vrem să ne întoarcem la asta, vrem să redevenim industria amintirilor frumoase”, spune Alessandra Priante.
Israelul, Rusia și Danemarca au anunțat că pregătesc, la rândul lor, eliberarea pașapoartelor de imunitate pentru cei vaccinați anti-COVID.