Într-o rochie lungă argintie, Olga Peretyatko a urcat pe scena Ateneului Român în prima seară din septembrie. Soprana de 43 de ani a ținut concertele de la miezul nopții din cadrul Festivalului George Enescu alături de tenorul Marius Vlad Budoiu și de pianiștii Matthias Samuil și Horea Haplea. Într-o sală plină, Olga Peretyatko a interpretat, între altele, compoziții de Ceaikovski, Puccini și Mozart.
Tatăl său este ucrainean, însă copilăria și adolescența ei sunt legate de orașul Sankt Petersburg, unde s-a născut. Cu toate că și-a petrecut prima parte din viață în Uniunea Sovietică și Rusia, rolurile pe care le-a avut de-a lungul carierei au fost în special din operele unor compozitori germani sau italieni; ruși mai puțin.
„Nu m-am simțit pregătită pentru muzică rusă. Mi-am început cariera cu bel canto (ce privește interpretarea în stil italian, n.r.). Primul meu rol într-o operă de Ceaikovski a fost acum un an, «Mazeppa», la Filarmonica din Berlin. Înainte, am cântat în «Le Rossignol» de Stravinski, dar nu e chiar în stilul rusesc, și în «Mireasa Țarului» a lui Rimski-Korsakov. Atât. Încerc să rămân în domeniul meu, să îmi lărgesc repertoriul, dar în această direcție”, explică soprana, pentru Libertatea.
Olga Peretyatko locuiește de peste două decenii în Germania, unde a plecat la studii din Sankt Petersburg. Era în Zürich, Elveția, când a aflat că Rusia i-a invadat pe ucraineni, povestește aceasta. „Războiul nu a început în 2022, ci mult mai devreme. Am rude din partea tatălui și prieteni care locuiesc în Ucraina. Și soțul meu are. Ne rugăm să se oprească războiul”, spune soprana.
„Nu e vorba doar despre divertisment”
În special la începutul războiului, dar și ulterior au fost dezbateri despre excluderea lucrărilor unor artiști și scriitori ruși în mai multe țări. De pildă, o universitate din Milano, conform publicației franceze Le Figaro, a renunțat să-l mai predea pe Dostoievski.
„Nu-l voi pedepsi pe Ceaikovski pentru deciziile lui Putin”, a precizat recent, pentru Libertatea, Cristian Măcelaru, directorul artistic al Festivalului Enescu, care se încheie pe 24 septembrie. Acesta a mai amintit că în program este și muzica unor compozitori ruși.
Nici soprana Olga Peretyatko nu susține anularea artiștilor ruși sau de altă naționalitate. „Muzicienii, de exemplu, sunt cetățeni ai lumii. Haideți să renunțăm la cultura anulării, este un lucru absurd”, spune aceasta pentru Libertatea.
Artista consideră că muzica îi poate uni pe oameni în vremea războiului. În primăvară, de pildă, a ținut un concert în Strasbourg, Franța, la un eveniment cu muzică slavă, inclusiv ucraineană și rusă.
„Nu e vorba doar despre divertisment. Uneori, doar muzica te ajută să supraviețuiești”, adaugă soprana. De când se știe, de fiecare dată când avea o temere începea să cânte, mai spune ea.
Pe scena marilor teatre de operă
Primul ei concert solo l-a avut acasă la vârsta de 3 ani, în fața familiei, a povestit aceasta pentru Gramilano Questionnaire. Tatăl ei era cântăreț de operă, așa că a luat-o bucuroasă pe același drum.
La rândul său, încearcă să o apropie de muzică pe Maya, fiica ei de 2 ani și jumătate. I-a dedicat un album cu 23 de cântece de leagăn – unele de Brahms, Mozart și Ceaikovski –, pe care i le-a cântat chiar ea.
Olga Peretyatko a devenit cunoscută la nivel internațional în 2007, după ce a obținut locul al al doilea la competiția Operalia, organizată de Plácido Domingo. De-a lungul anilor, a urcat pe scena celor mai mari teatre de operă din lume precum La Scala din Milano, Bolșoi din Moscova și Metropolitan Opera House de pe Broadway, New York.
Printre dirijorii cu care a colaborat se numără Zubin Mehta, care a condus Filarmonica din Los Angeles, și Daniel Barenboim, fost director muzical general al Operei de Stat din Berlin.
Pentru cele șapte albume ale sale Peretyatko a obținut mai multe distincții, între altele, Premiul Franco Abbiati al Asociației Criticilor Muzicali din Italia, în 2015, și Opus Klassik, cel mai important premiu de muzică clasică din Germania, în 2018.
Liviu015 • 27.12.2023, 11:30
Oamenii politici nu ne asculta rugaciunile... Iar razboiul este dus de oameni politici.
Cxena • 03.11.2023, 08:00
Războiul nu aduce nimic bun pentru oamenii de rând, iar arta și cultura au avut foarte mult de suferit, nu mai vorbim de viețile noastre, ale tuturor.🙏