Ce sunt microundele

Microundele sunt unde de înaltă frecvență și, ca și radiația vizibilă (lumina), fac parte din spectrul electromagnetic. Microundele sunt utilizate în principal pentru transmisiile TV, radarul pentru ajutoare de navigație aeriană și maritimă și telecomunicații, inclusiv telefoanele mobile. De asemenea, sunt folosite în industrie pentru prelucrarea materialelor, în medicină, dar și în bucătării pentru gătitul alimentelor.

Microundele sunt reflectate, transmise sau absorbite de materiale într-un mod similar cu lumina. Materialele metalice reflectă în totalitate microundele, în timp ce materialele nemetalice, cum ar fi sticla și unele materiale plastice, sunt în mare parte transparente la microunde.

Materialele care conțin apă, de exemplu alimente, fluide sau țesuturi, absorb cu ușurință energia microundelor, care este apoi transformată în căldură.

Cum funcționează cuptorul cu microunde

Cuptoarele cu microunde de uz casnic funcționează la o frecvență de 2450 MHz, cu o putere de obicei cuprinsă între 500 și 1100 de wați.

Un cuptor cu microunde este alcătuit din câteva componente esențiale care sunt utilizate pentru a găti alimentele eficient. Central în acest proces este magnetronul, o componentă cheie care generează unde electromagnetice, cunoscute sub numele de microunde. Aceste microunde sunt apoi direcționate în interiorul cuptorului, unde se află alimentele.

Român cu Lamborghini, acuzat de ANAF că nu poate justifica investiția. Fiscul a evaluat bolidul la 1,8 milioane de lei și a cerut impozit pe venit. Cum s-a terminat procesul
Recomandări
Român cu Lamborghini, acuzat de ANAF că nu poate justifica investiția. Fiscul a evaluat bolidul la 1,8 milioane de lei și a cerut impozit pe venit. Cum s-a terminat procesul

Un ventilator și un dispersor de microunde se ocupă de distribuirea uniformă a energiei în interior, asigurând astfel că toate părțile alimentelor sunt expuse la aceeași cantitate de microunde. Componenta de control a cuptorului, care include panoul de control și butoanele, permite utilizatorului să seteze puterea și timpul necesar pentru gătit.

Odată ce cuptorul este pornit, microundele sunt dispersate în cavitatea cuptorului și reflectate de un ventilator, astfel încât microundele să fie propagate în toate direcțiile. Acestea sunt reflectate de părțile metalice ale cavității cuptorului și absorbite de alimente. Omogenitatea încălzirii alimentelor este, de obicei, dată de un platou rotativ în cuptor. Moleculele de apă vibrează atunci când absorb energia cu microunde, iar frecarea dintre molecule are ca rezultat încălzirea care gătește alimentele.

Spre deosebire de cuptoarele convenționale, căldura de la microunde este absorbită numai în alimente și nu în cavitatea cuptorului sau în jur.

Trebuie folosite numai vase și recipiente special concepute pentru gătitul cu microunde. Anumite materiale, cum ar fi materialele plastice care nu sunt potrivite pentru cuptorul cu microunde, se pot topi sau pot izbucni în flăcări dacă sunt supraîncălzite. Cuptoarele cu microunde nu încălzesc direct recipientele pentru alimente care sunt concepute pentru gătit cu microunde. Aceste materiale se încălzesc de obicei doar din contactul cu alimentele fierbinți.

Cum s-a format ciclonul devastator de la Marea Neagră care a afectat sudul litoralului. Experții ClimaMeter: „Evenimentul, provocat de schimbările climatice” STUDIU
Recomandări
Cum s-a format ciclonul devastator de la Marea Neagră care a afectat sudul litoralului. Experții ClimaMeter: „Evenimentul, provocat de schimbările climatice” STUDIU

Producătorii de cuptoare nu recomandă utilizarea unui cuptor gol. În absența alimentelor, energia microundelor se poate reflecta înapoi în magnetron și îl poate deteriora, arată OMS – Organizația Mondială a Sănătății.

Este sau nu dăunător pentru sănătate cuptorul cu microunde?

Potrivit OMS, atunci când sunt utilizate conform instrucțiunilor producătorilor, cuptoarele cu microunde sunt sigure și chiar convenabile pentru încălzirea și gătirea unei varietăți de alimente.

Cu toate acestea, trebuie luate mai multe măsuri de precauție, în special în ceea ce privește termice și manipularea alimentelor.

Siguranța folosirii cuptoarelor cu microunde

Designul cuptoarelor cu microunde asigură microundele sunt conținute în cuptor și pot fi prezente numai atunci când cuptorul este pornit și ușa este închisă.

Scurgerile în jurul și prin ușa de sticlă nu sunt posibile atunci când cuptoarele sunt fabricate potrivit standardelor internaționale. Cu toate acestea, ”scurgerile” de microunde pot apărea în continuare în jurul cuptoarelor cu microunde deteriorate sau modificate. Prin urmare, este important ca cuptorul să fie menținut în stare bună. Utilizatorii trebuie să verifice dacă ușa se închide corect și că dispozitivele de blocare de siguranță, montate pe ușă pentru a preveni generarea de microunde în timp ce aceasta este deschisă, funcționează corect.

Avertismentul lui Putin: NATO va fi în război cu Rusia dacă permite Ucrainei să lanseze rachete cu rază lungă de acţiune
Recomandări
Avertismentul lui Putin: NATO va fi în război cu Rusia dacă permite Ucrainei să lanseze rachete cu rază lungă de acţiune

Garniturile ușii trebuie păstrate curate și nu trebuie să existe semne vizibile de deteriorare a garniturii sau a carcasei exterioare a cuptorului. Dacă există defecțiuni sau părți ale cuptorului sunt deteriorate, acesta nu trebuie utilizat până când nu a fost reparat de un service calificat.

Riscul de arsuri

Arsurile pot apărea din manipularea articolelor fierbinți încălzite într-un cuptor cu microunde, în același mod ca articolele încălzite folosind cuptoare convenționale sau suprafețe de gătit.

Cu toate acestea, încălzirea alimentelor într-un cuptor cu microunde prezintă unele particularități. Fierberea apei pe o plită convențională permite aburului să se elimine prin acțiunea de barbotare pe măsură ce apa începe să fiarbă.

Într-un cuptor cu microunde este posibil să nu existe bule pe pereții recipientului, iar apa se va supraîncălzi și poate fierbe brusc. Oamenii au reclamat adesea arsuri puternice din cauza apei fierbinți.

O altă particularitate a gătitului cu microunde se referă la răspunsul termic al alimentelor specifice. Anumite articole cu suprafețe neporoase (de exemplu hotdog) sau compuse din materiale care se încălzesc la viteze diferite (de exemplu, gălbenușul și albușul de ouă) se încălzesc neuniform și pot exploda. Acest lucru se poate întâmpla dacă ouăle sunt gătite în coajă.

Siguranța alimentelor

Într-un cuptor cu microunde, viteza de încălzire depinde de puterea nominală a cuptorului și de conținutul de apă, densitatea și cantitatea de alimente care sunt încălzite. Energia cuptorului cu microunde nu pătrunde bine în bucățile mai groase de alimente și poate produce o gătire neuniformă.

Acest lucru poate duce la un risc pentru sănătate dacă părți din alimente nu sunt încălzite suficient pentru a ucide microorganismele potențial periculoase. Din cauza potențialului de distribuție neuniformă a gătitului, alimentele încălzite într-un cuptor cu microunde ar trebui să se odihnească câteva minute după terminarea gătirii, pentru a permite căldurii să se distribuie în alimente.

Altfel, alimentele gătite în cuptorul cu microunde sunt la fel de sigure și au aceeași valoare nutritivă ca și alimentele gătite într-un cuptor convențional. Principala diferență dintre aceste două metode de gătit este că energia microundelor pătrunde mai adânc în mâncare și reduce timpul de transportare a căldurii în alimente, reducând astfel timpul total de gătire.

Descoperă și : Greșeli pe care le faci când folosești cuptorul cu microunde

Mituri despre cuptorul cu microunde

Organizația Mondială a Sănătății arată că este important să ne dăm seama că alimentele gătite în cuptorul cu microunde nu devin „radioactive”. Nici energia micoundelor nu rămâne în cuptor sau în alimente după ce cuptorul cu microunde este oprit. În acest sens, microundele acționează exact ca lumina; când becul este stins, nu mai rămâne lumină.

Așadar, la întrebarea dacă este sau nu dăunător pentru sănătate cuptorul cu microunde, specialiștii OMS susțin că un astfel de cuptor este chiar sigur de folosit, mai ales dacă folosim materialele coresunzătoare și avem grijă să nu ne ardem.

Descoperă lista cu Alimente pe care să nu le găteşti sau încălzeşti în cuptorul cu microunde

Cum să cureți rapid cuptorul cu microunde

Cu oțet și apă

Umple cu apă un bol rezistent la microunde (aproximativ o ceașcă) și adaugă o lingură de oțet.
Pune bolul în cuptorul cu microunde și pornește-l la putere maximă pentru 5-10 minute. Aburul rezultat va înmuia murdăria și grăsimea. Lasă ușa închisă pentru încă 2-3 minute după ce timpul s-a scurs pentru ca aburul să continue să acționeze.
Deschide cuptorul și șterge interiorul cu o cârpă curată sau un burete. Murdăria ar trebui să se îndepărteze foarte ușor.

Cu lămâie

Taie o lămâie în jumătate și stoarce sucul într-un bol cu apă (aproximativ o ceașcă). Poți pune și cojile în apă pentru un efect mai puternic. Pune bolul în cuptorul cu microunde și lasă-l să funcționeze la putere maximă pentru 5-10 minute. Lasă bolul în interior pentru încă 2-3 minute pentru ca aburul să-și facă efectul. Șterge interiorul cuptorului cu o cârpă moale sau un burete. Pe lângă curățare, lămâia va lăsa și un miros proaspăt.

Cu bicarbonat de sodiu

Presară bicarbonat de sodiu pe o cârpă umedă sau pe un burete. Freacă interiorul cuptorului cu această cârpă pentru a îndepărta petele și grăsimea. Bicarbonatul este ușor abraziv, deci va ajuta la îndepărtarea murdăriei fără a zgâria suprafețele. Șterge cu o cârpă curată și umedă pentru a îndepărta resturile de bicarbonat.

Sursă foto – Shutterstock.com

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Din ce grupare ar fi făcut parte „Șacalul”. Ca să nu dea de bănuit, mergea din când în când la biserică
Știrileprotv.ro
Din ce grupare ar fi făcut parte „Șacalul”. Ca să nu dea de bănuit, mergea din când în când la biserică
Cum arăta Matilda Pascal Cojocărița la începutul carierei. A câștigat Miss România în 1979, la 19 ani
Viva.ro
Cum arăta Matilda Pascal Cojocărița la începutul carierei. A câștigat Miss România în 1979, la 19 ani
Doamne, ce imagini a publicat Elena Udrea cu fiica ei, Eva Maria! Înaltă, frumoasă, cu ochii albaștri, dar triști
Libertateapentrufemei.ro
Doamne, ce imagini a publicat Elena Udrea cu fiica ei, Eva Maria! Înaltă, frumoasă, cu ochii albaștri, dar triști
Boris ajunge în România și aduce lapoviță și ninsoare la jumătatea lunii septembrie. Meteorologii vin cu vești proaste despre starea vremii
FANATIK.RO
Boris ajunge în România și aduce lapoviță și ninsoare la jumătatea lunii septembrie. Meteorologii vin cu vești proaste despre starea vremii
Cum se menține Nadia Comăneci în formă la 62 de ani. 3 alimente pe care le-a scos din dietă: „În schimb, beau o bere-două la cină”
GSP.RO
Cum se menține Nadia Comăneci în formă la 62 de ani. 3 alimente pe care le-a scos din dietă: „În schimb, beau o bere-două la cină”
Cele 6 lucruri pe care să nu le faci dacă vrei să te ocolească ghinionul în ziua de vineri, 13 septembrie. Mare atenție la al treilea
FANATIK.RO
Cele 6 lucruri pe care să nu le faci dacă vrei să te ocolească ghinionul în ziua de vineri, 13 septembrie. Mare atenție la al treilea
'Am băgat foarte mulți bani'. Imagini din apartamentul de 250.000 de euro al Andreei Tonciu / FOTO
Unica.ro
'Am băgat foarte mulți bani'. Imagini din apartamentul de 250.000 de euro al Andreei Tonciu / FOTO
"De o săptămână este acolo". Fotbalistul care a plecat de la FCSB are o soacră celebră: "Fata mea a nimerit un băiat bun" | EXCLUSIV
Orangesport.ro
"De o săptămână este acolo". Fotbalistul care a plecat de la FCSB are o soacră celebră: "Fata mea a nimerit un băiat bun" | EXCLUSIV
"Şacalul", bănuit că a ucis mai multe femei. Gafe colosale făcute de anchetatori, înainte ca Delia să fie omorâtă
Observatornews.ro
"Şacalul", bănuit că a ucis mai multe femei. Gafe colosale făcute de anchetatori, înainte ca Delia să fie omorâtă
Horoscop 13 septembrie 2024. Fecioarele au în față o zi care vine cu un ajutor neprețuit pentru a dezlega anumite noduri interioare
HOROSCOP
Horoscop 13 septembrie 2024. Fecioarele au în față o zi care vine cu un ajutor neprețuit pentru a dezlega anumite noduri interioare

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI