De ce trebuie să fie curat ecranul televizorului

Curățarea ecranului televizorului este o sarcină delicată, care trebuie realizată cu grijă deoarece ecranele moderne sunt mult mai sensibile decât cele ale televizoarelor mai vechi cu tub catodic. De aceea, este important să alegi materialele potrivite și o metodă de curățare eficientă și sigură pentru a evita zgârierea suprafeței sau deteriorarea acestuia.

Curățenia este adesea percepută drept o sarcină neplăcută deoarece poate fi monotonă. Totuși, când vine vorba despre televizorul tău, curățarea periodică devine esențială pentru ca acesta să poată funcționa la parametri optimi pe termen lung.

Este indicat să ștergeți periodic ecranul și suprafețele exterioare ale televizorului

Televizoarele moderne, fie că este vorba despre LCD, LED, OLED sau plasmă, sunt dotate cu tehnologii avansate care îmbunătățesc experiența de vizionare, de la procesoarele ce oferă imagini clare, până la ecranele cu pixeli auto-iluminați, care asigură un contrast deosebit. Praful, amprentele și petele de tot felul pot, însă, diminua calitatea imaginii, afectând contrastul și detaliile. De aceea, pentru a putea beneficia pe deplin de toate avantaje pe care le oferă un televizor, este necesar ca ecranul să fie curat, altfel acumularea de praf poate afecta și funcționarea televizorului pe termen lung deoarece acesta poate pătrunde în componentele electronice interne.

Pentru a evita acumularea de murdărie, este indicat să ștergeți periodic ecranul și suprafețele exterioare ale televizorului. Folosind materiale delicate și soluții chimice corecte vei preveni deteriorarea sau zgârierea ecranului. Nu în ultimul rând, păstrarea ecranului curat contribuie la igiena generală a locuinței, eliminând particulele care pot cauza alergii sau alte probleme respiratorii.

Cu ce materiale se curăță ecranul televizorului

Pentru a evita zgârierea ecranului și deteriorarea televizorului este important să folosești materiale care sunt suficient de moi și delicate. Nu șterge niciodată ecranul cu prosoape de hârtie, bureți abrazivi sau cârpe țesute grosier deoarece acestea pot provoca zgârieturi și daune ireparabile.

În schimb, folosește cârpe din microfibră de înaltă calitate, țesute fin, deoarece sunt moi, nu lasă scame și pot îndepărta eficient amprentele și praful fără a zgâria suprafața ecranului, după cum recomandă experții în curățenie de la BHG.com.

De asemenea, la fel de bune pentru îndepărtarea prafului sunt lavetele antistatice deoarece nu atrag praful înapoi pe ecran. În plus, există soluții de curățare și cârpe speciale pentru ecranele sensibile ale televizoarelor și altor dispozitive electronice. Frecvența curățării televizorului depinde de condițiile din locuința ta. Dacă locuiești într-o zonă cu mult praf sau ai animale de companie este necesară curățarea o dată pe săptămână. În alte situații, o curățare o dată la două-trei săptămâni este suficientă.

Cele mai bune soluții de casă

Trebuie să știi că este important să eviți produsele de curățare care conțin alcool sau amoniac pentru că aceste tipuri de detergenți pot îndepărta straturile antiorbire și pot face ca imaginile să devină tulburi sau distorsionate. De obicei, o simplă ștergere a ecranului cu o cârpă din microfibră este tot ceea ce trebuie să facă pentru a îndepărta praful și alte mizerii de pe suprafața ecranului.

Există câteva soluții pentru curățarea ecranului simple pe care le poți prepara la tine acasă, cum ar fi un amestec de 50% apă distilată și 50% oțet alb. De asemenea, apa distilată poate fi folosită ca atare, fiind o opțiune sigură pentru curățarea amprentelor, urmelor de grăsime, dar și pentru îndepărtarea prafului. Este important să utilizezi doar apă distilată deoarece apa de la robinet sau alte soluții precum cele pentru spălat geamurile pot să conțină minerale care pot lăsa pete și dâre pe ecran.

Cum se curăță corect un televizor cu ecran plat

Indiferent dacă este vorba despre televizoare LCD, LED, OLED sau plasmă, primul lucru pe care trebuie să-l faci înainte de a curăța ecranul unui televizor este să consulți manualul de utilizare pentru a afla instrucțiunile și recomandările în ceea ce privește curățarea dispozitivului. Reține că utilizarea unui produs de curățare sau aplicarea unei metode care nu este recomandată de producător va anula cel mai probabil garanția produsului.

Folosește cârpe din microfibră de înaltă calitate deoarece sunt moi şi nu lasă scame

De asemenea, este important să pulverizezi soluția de curățat pe cârpă, nicidecum direct pe ecran. Asta, deoarece, pe de-o parte, este posibil să aibă loc un șoc termic, iar pe de altă parte lichidul se poate scurge în ramă și de aici în interiorul televizorului și poate provoca daune permanente. Se recomandă folosirea din când în când a unui aspirator portabil pentru a îndepărta murdăria și resturile din orificiile de aerisire din spatele aparatului, precum și curățarea telecomenzii măcar o dată pe săptămână pentru a elimina bacteriile și murdăria de pe exteriorul și interiorul acesteia.

Iată ce pași trebuie urmezi pentru a curăța corect ecranul televizorului:

  1. Pregătește televizorul – Oprește televizorul și deconectează-l de la priză. Acest pas este deosebit de important pentru siguranța ta și pentru protecția dispozitivului, dar și pentru a vedea mai bine petele și urmele de pe ecran.
  2. Îndepărtează praful – Folosește o lavetă moale și uscată din microfibră pentru a îndepărta praful. Șterge delicat suprafața ecranului fără a aplica presiune pentru a evita zgârierea acestuia.
  3. Curăță petele de murdărie – Dacă ecranul prezintă urme de grăsime, pete sau amprente, poți utiliza o cârpă moale înmuiată într-o soluție de curățare specifică pentru ecrane. Pulverizează soluția pe cârpa din microfibră, niciodată direct pe ecran, pentru a evita, astfel, pătrunderea lichidului în interiorul televizorului și deteriorarea componentelor interne.
  4. Șterge de două ori ecranul – Pentru a curăța un ecran de televizor fără a lăsa urme în urmă se recomandă să-l ștergi mai întâi într-o direcție (orizontal sau vertical), apoi să-l ștergi a doua oară în direcția opusă pentru a acoperi bine întreaga suprafață a ecranului. Întoarce sau pliază cârpa pentru a evita împingerea prafului adunat și folosește mișcări delicate și circulare, potrivit unui ghid practic prezentat de experții de la Good Housekeeping.
  5. Șterge butoanele și orificiile de ventilație – Cu cârpa din microfibră sau cu un aspirator electrostatic aspiră (la o viteză redusă a aspiratorului) praful din jurul butoanelor fizice, dar și din orificiile de ventilație de pe spatele televizorului. Poți utiliza, de asemenea, un pămătuf moale pentru curățarea prafului pentru a îndepărta praful din orificii și din mufele televizorului.
  6. Curăță porturile HDMI și USB – Dacă nu ai folosit până acum una dintre intrările HDMI sau USB și dorești să conectezi un dispozitiv nou, trebuie să cureți aceste porturi pentru că, în caz contrar, vei împinge praful acumulat în mufă către interiorul televizorului.
  7. Lasă ecranul să se usuce – Înainte de a reconecta la priză televizorul și de a-l reporni, asigură-te că ecranul este complet uscat pentru a evita eventuale probleme de funcționare.

Cum cureți un televizor cu tub (CRT)

Deși televizoarele cu tub (CRT) nu se mai fabrică sunt destule locuințe unde sunt utilizate încă astfel de modele mai vechi. Spre deosebire de televizoarele moderne, curățarea ecranelor televizoarelor CRT nu presupune cine știe ce pregătiri, fiind la fel de ușoară ca și curățarea unei oglinzi din propria casă. Pentru asta vei avea nevoie de o cârpă din microfibră și de o soluție pulverizantă pentru curățarea ferestrelor.

Pentru început, oprește și deconectează televizorul de la priză. Apoi, șterge ecranul cu o cârpă de curățat din microfibră umezită cu puțină apă sau cu spray-ul pentru curățarea geamurilor. În cazul în care pe ecran rămân urme sau dâre de mizerie, acestea pot fi îndepărtate cu unghia fără să riști deteriorarea ecranului, se mai menționează pe site-ul Goodhouse Keeping. La final, usucă bine ecranul și repornește televizorul.

Nu uita să cureți telecomanda televizorului

Atunci când cureți televizorul este important să cureți și telecomanda. Pentru că este manipulată în mod regulat ea poate acumula praf, resturi de mâncare, firimituri, grăsini, precum și un număr mare de germeni și bacterii. În plus, dacă telecomanda are multe butoane, resturile se pot bloca între acestea și o pot împiedica funcționarea sa optimă.

Pentru a curăța ușor și eficient o telecomandă de televizor vei avea nevoie se șervețele dezinfectante. Înainte de a începe operațiunea de curățare, este important să scoți bateriile și să pui deoparte capacul de la compartimentul bateriilor. Apoi, ținând-o cu butoanele în jos, scutură ușor telecomanda sau lovește-o ușor de palmă pentru a dizloca firimiturile sau resturile de mâncare prinse între butoane.

Ia un șervețel dezinfectant sau unul preumezit – pe care îl storci bine astfel încât să nu picure – și cu acesta curăță telecomanda pe ambele părți, se precizează pe Consumer Reports. Acordă o atenție deosebită butoanelor și spațiilor înguste din jurul lor, folosind o scobitoare sau unghia pentru a accesa spațiile foarte mici.

Ca să te asiguri că ai distrus germenii, telecomanda trebuie să rămână umedă pentru perioada de timp care este specificată pe eticheta pachetului de șervețele dezinfectante. Aceasta poate fi de la câteva secunde până la câteva minute, astfel încât poate fi necesar să o ștergi de mai multe ori sau să folosești mai multe șervețele. La final, lasă telecomanda să se usuce, iar după ce te-ai asigurat că s-a uscat complet, introdu bateriile în compartimentul dedicat.

Vezi şi cum să cureţi eficient canapeaua şi salteaua patului!

Urmărește-ne pe Google News