Curcubeul apărut pe cerul senin este unul dintre cele mai fascinante fenomene ale naturii. Dincolo de culorile vesele pe care cu toții le vedem într-o formă diferită, curcubeul are o serie de legende. Aproape fiecare cultură are propria poveste în ceea ce privește apariția curcubeului. Însă, pentru prima dată, cunoscutele experimente ale lui Newton cu prismele de sticlă ce au descompus lumina solară, au demonstrat faptul că există culoare și lumină, iar ulterior acestea au lămurit formarea curcubeului.
Cum se formează curcubeul
Curcubeul pe care îl vedem imediat după ploaie, atunci când cerul este senin, este un fenomen optic ce apare atunci când lumina soarelui suferă fenomene de reflecție, reflexie și difuzie odată cu picăturile de apă din atmosferă.
În contact cu apa, chiar și un strop mărunt de apă, lumina albă este descompusă în frecvențe individuale, prin refracție, corespunzătoare culorilor din spectrul vizibil, asemenea unei intrări într-o prismă optică.
Separația culorilor are loc datorită luminii ce este reflectată diferit. O parte din lumină se reflectă din interiorul picăturii de apă la contactul cu marginea opusă a stropului de apă, iar cealaltă parte se descompune la momentul ieșirii din picătura de apă.
Imaginea curcubeului este un imens arc multicolor ce se desfășoară pe cer.
Care sunt culorile curcubeului
- Ordinea culorilor curcubeului de la exterior spre interior este următoarea: roșu, portocaliu(orange), galben, verde, albastru, indigo, violet. Aceasta ordine este memorată sub forma acronimului ROGVAIV.
Cum se poate vedea curcubeul
Fenomenul optic poate fi observat dacă sunt îndeplinite două condiții. În primul rând este nevoie ca poziționarea să fie una corectă. Observatorul uman trebui să fie poziționat între Soare și picăturile de apă. Următoarea condiție este ca unghiul Soarelui, stropii de apă și ochii observatorului să formeze un interval de 40-42 de grade.
Toți oamenii de la nivelul solului nu ar putea avea poziția corespunzătoare pentru a observa curcubeul și tocmai din acest motiv, fenomenul se formează adesea dimineața sau după amiaza însorită, imediat după ploaie.
Cum se formează curcubeul – explicații pentru copii
Curiozitatea celor mici nu cunoaște limite, iar una dintre cele mai întâlnite întrebări este: “cum apare curcubeul?”
- Cum le poți explica cel mai ușor copiilor cum se formează curcubeul? Răspunsul este: din lumină, iar lumina se împarte în fâșii/dungi colorate, atunci când se reflectă în picăturile de apă.
Curiozități despre curcubeu
- Centrul unui curcubeu este întotdeauna indicat de poziția umbrei tale.
- Fiecare persoană vede propriul curcubeu, iar acest lucru este posibil deoarece fiecare dintre noi percepem diferit culorile.
- Nu poți observa capătul unui curcubeu. Pe măsură ce ne apropiem de el, curcubeul se îndepărtează, așa că nu vom putea vedea niciodată unde are capătul curcubeul de pe cer.
- În zilele de vară, curcubeul nu mai apare după ora 9:00 sau după ora 16:00. Motivul este faptul că un curcubeu apare doar atunci când soarele se află pe bolta cerească, la un unghi mai mic de 42 de grade.
- Cercul pe care îl vedem deasupra curcubeului are mereu o nuanță mai închisă decât cerul pe care îl vedem în interiorul curcubeului.
- Zeița curcubeului poartă numele de Iris și este cea care, în fiecare seară, înlătură perdeaua ce acoperă bolta cerească și le dă voie stelelor să apară.
- Curcubeul nu se formează decât pe norul care se transformă în ploaie, ci și pe porțiunea de ploaie și pe apa care curge în cascade ori în fântânile arteziene.
- Pluralul cuvântului curcubeu este curcubeie.
Sursă foto: 123rf.com