Descoperă cele mai importante curente artistice în pictură:

Scurt istoric al picturii și al artei

Istoria picturii își are începuturile încă din antichitate, de la picturile rupestre și este scrisă în contiuare și în zilele noastre. Curente artistice în pictură au fost o multitudine de-a lungul vremii, unele dintre ele revoluționând pur și simpli arta acelor timpuri.

Atâta timp cât omenirea a fost conștientă de ea însăși, a creat artă pentru a se reprezenta pe sine. Cele mai vechi picturi rupestre cunoscute au fost create cu aproximativ 40.000 de ani în urmă. S-au găsit picturi și desene cu activități umane din epoca paleolitică sub stânci și în peșteri. Nu putem ști cu adevărat motivul pentru care acești oameni au început să producă artă. Poate că pictura și desenul au fost o modalitate de a-și înregistra experiențele trăite, de a spune povești copiilor mici sau de a transmite înțelepciunea de la o generație la alta.

Ca și în multe zone ale istoriei umane, este imposibil să fie delimitate cu precizie diferitele perioade ale artei. Multe dintre aceste perioade se suprapun considerabil, unele dintre cele mai recente epoci având loc aproximativ simultan. Unele ere durează câteva mii de ani, în timp ce altele se întind pe mai puțin de zece. Arta este un proces continuu de explorare.

Generalul Vasile Milea, „eroul” care a ordonat reprimarea Revoluției la Timișoara. „Sinuciderea a fost practic o încercare de autorănire”
Recomandări
Generalul Vasile Milea, „eroul” care a ordonat reprimarea Revoluției la Timișoara. „Sinuciderea a fost practic o încercare de autorănire”
  • Romanic 1000 – 1300
  • Gotic 1140 – 1600 –
  • Renaștere 1495 – 1527 –
    Renaşterea presupune o transformare radicală în domeniul picturii, sculpturii şi arhitecturii, marcând tranziţia de la Evul Mediu la lumea modernă. Artiştii din perioada respectivă puneau omul în centrul tuturor lucrurilor. Leonardo da Vinci introduce tehnica sfumato – o trecere lentă între zonele de culoare din tablou, fiind o trăsătură a perspectivei de atmosferă, creând efectul de distanţă.
Curente artistice în pictură - Cina cea de taină - Leonardo Da Vinci
Curente artistice în pictură – Cina cea de taină – Leonardo Da Vinci

Descoperă povestea uimitoare a lui Leonardo Da Vinci

  • Manierism 1520 – 1600
    Accentul nu cade pe armonia liniei, a culorii sau a compoziției, ci pe complexitate și distorsionare. Chiar și picturile religioase devin ciudate privitorului, deoarece nu mai respectă vechile canoane
  • Baroc 1600 – 1725
    Se caracterizează prin ornamentaţie bogată, o compoziţie complexă, dar ordonată, şi folosirea luxuriantă a culorii, luminii şi umbre.
  • Rococo 1720 – 1760
    Arta rococo, care a debutat în Franța și Germania începutului de secol XVIII, a fost în multe privințe o continuare a barocului, mai ales când ne referim la jocul de umbre și lumini și la mișcarea compozițională. Totuși, stilul rococo este mai ludic, chiar inclinat către frivolitate
  • Neoclasicismul 1770 – 1840
  • Romantismul 1800-1850
  • Realism 1840 – 1870
  • Prerafaelit 1848 – 1854
  • Impresionismul 1870-1900
  • Naturalism 1880 – 1900
  • Postimpresionismul 1880 – 1920
  • Simbolism 1880 – 1910
  • Expresionismul 1890 – 1939
  • Art Noveau 1895 – 1915
  • Cubismul 1905 – 1939
  • Futurism 1909 – 1918
  • Dadaismul 1912 – 1923
  • Noua obiectivitate 1918 – 1933
  • Precisionism 1920 – 1950
  • Art Deco 1920 – 1935
  • Bauhaus 1920 – 1925
  • Suprarealism 1924 – 1945
  • Expresionismul abstract 1945 – 1960
  • Pop-Art / Op Art 1956 – 1969
  • Arte Povera 1960 – 1969
  • Minimalism 1960 – 1975
  • Fotorealism 1968 – prezent
  • Suprarealism pop lowbrow 1970 – prezent
  • Artă contemporană – 1978-prezent
Adevărata revoluție. Cei zece pași care chiar ar schimba România
Recomandări
Adevărata revoluție. Cei zece pași care chiar ar schimba România

Curente artistice în pictură, în epoca modernă

Arta modernă a fost în concordanță cu timpul său, perioadă în care s-au și născute multe curente artistice în pictură. Artiștii au inovat cu tehnicile lor artistice, au șocat cu ideile lor și și-au imaginat noi forme de artă. De la realism la suprarealism, acești creatori au revoluționat pictura, sculptura, arhitectura și fotografia cu lucrări lor reinventate constant. Impresionismul, cubismul și chiar expresionismul sunt principalele mișcări ale acestei perioade fascinante.

Realism

Apărut în jurul anilor 1830, realismul s-a născut în inima revoluției industriale. Artiștii, obosiți de tradițiile lumii artistice, caută să încalce codurile artei academice. Departe de subiectele obișnuite în pictură, noile opere reprezintă atunci scene din viața de zi cu zi, în special cele ale țăranilor și muncitorilor.

Pictorii resping ierarhia genurilor și abordează teme moderne. Stilul este fidel realității, culoarea se apropie de tonuri reale. Principalii artiști ai realismului sunt Gustave Courbet, Honoré Daumier, Jean-François Millet, Édouard Manet.

Curente artistice în pictură -  Gustave Courbet
Curente artistice în pictură – Gustave Courbet
Coșul de cumpărături, mai ieftin în Ungaria decât în România | Experiment Libertatea
Recomandări
Coșul de cumpărături, mai ieftin în Ungaria decât în România | Experiment Libertatea

Impresionism

Curentul impresionismului s-a dezvoltat în Franța între anii 1874 și 1880. Datorită invenției picturii pe tuburi, artistul impresionist și-a scos pânza, a pictat în natură peisajele. În lucrările lor, artiștii încearcă să capteze lumina aplicând vopseaua prin scurte atingeri pe pânză.

Subiectele preferate rămân momentele vieții cotidiene de la acea vreme. Printre cei mai cunoscuți artiști ai impresionismului se numără Claude Monet, Edgar Degas, Berthe Morisot și Camille Pissaro.

Expresionismul

La începutul secolului al XX-lea, expresionismul reflecta climatul acestei ere chinuite.
Primul Război Mondial era aproape, atmosfera devenea plină de anxietate. Sentimentele de angoasă ale artiștilor și viziunea lor asupra acestei lumi tulburi sunt exprimate prin lucrări de artă modernă, atât în ​​pictură, cât și în sculptură. Culorile folosite sunt puternice si contrastante.

Mulți pictori, printre care Vassily Kandinsky, Paul Klee, Otto Dix și Franz Marc, aparțin acestei mișcări artistice în mare parte germane.

Cubismul

O adevărată revoluție în istoria artei, cubismul aduce o nouă formă de limbaj estetic. Volumul obiectelor și personajelor este explodat în spațiu, reprezentat în diferite fațete, pentru a elimina adâncimea. Subiectele evocate în lucrări provin din observarea lumii contemporane.
Această mișcare artistică prefigurează apariția artei abstracte. Pablo Picasso este cu siguranță cel mai emblematic reprezentant al acestor curente ale artei moderne. Printre cei mai importanți se numără și artiștii Georges Braque și Juan Gris.

Curente artistice în pictură - Cubism
Curente artistice în pictură – Cubism

Futurismul

Mișcarea futuristă a fost inspirată de orașul industrial, de progresul lumii moderne și în special de viteza incomparabilă de atunci a transportului. Formele geometrice și decupate arată mișcare, imaginile din lucrări sunt dinamice și moderne.
Artiștii, dedicați, se implică în viața politică a Italiei la începutul secolului XX. Gino Severini, Umberto Boccioni, Giacomo Balla și Carlo Carrà sunt artiștii care au semnat această mișcare futuristă.

Bauhaus

Fondată de arhitectul Walter Gropius în 1919 la Weimar (Germania), această școală își propune să predea așa-numitele arte majore precum pictura și așa-numitele arte minore, cum ar fi meșteșugurile. Această predare inspiră artiști precum Vassily Kandinsky, László Moholy-Nagy și Paul Klee.

Suprarealismul

Printre numeroasele curente ale artei moderne, suprarealismul ocupă un loc esențial. Această mișcare, inclusiv artele plastice, operele literare și cinematografice, folosește visele în procesul de creație.

În centrul atenției, obiectul de zi cu zi este folosit în sculpturi, precum și în celebrele ready-made-uri de Marcel Duchamp.

Salvador Dali, René Magritte, Max Ernst, Man Ray și scriitorul André Breton, considerat lider, se numără printre figurile esențiale ale acestei mișcări artistice a secolului XX.

Curente artistice în pictură – Pop Art și Arta Digitală

Pop Art– este un curent artistic apărut în a doua jumătate a secolului XX ca o reacţie împotriva artei abstracte. Acest curent reuneşte pictura, afişul, sculptura, litografia și alteșe. Pop Art pune în evidenţă obiectele banale, abordează teme cotidiene, sunt folosite fragmente din benzi desenate.

Curente artistice în pictură care au revoluționat arta
Pop art

Arta digitală include lucrări editate digital şi animaţii pe computer, însă de cele mai multe ori termenul desemnează arta creată exclusiv pe computer, fotografii procesate şi artă creată exclusiv pentru internet.

Vezi şi care sunt cele 7 arte frumoase și cum au apărut ele!

Citeşte şi despre picturi celebre furate de-a lungul timpului!

   

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentarii (1)

MirunaI   •   28.07.2023, 18:53

Foarte interesant

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Încă un DIVORȚ în showbizul românesc! Și-au spus ADIO după 10 ani de mariaj! 'S-a încheiat într-un mod civilizat, nu e cu scandal'
Unica.ro
Încă un DIVORȚ în showbizul românesc! Și-au spus ADIO după 10 ani de mariaj! 'S-a încheiat într-un mod civilizat, nu e cu scandal'
Cum arăta Corina Caciuc în urmă cu câțiva ani, înainte de operațiile estetice...Pare altă femeie, dar și atunci era atrăgătoare
Viva.ro
Cum arăta Corina Caciuc în urmă cu câțiva ani, înainte de operațiile estetice...Pare altă femeie, dar și atunci era atrăgătoare
De ce câștigă numai Tudor Chirilă "Vocea României". Are 7 trofee, iar ultimele 4, consecutive. Mutările geniale pe care le-a făcut în finale
Libertateapentrufemei.ro
De ce câștigă numai Tudor Chirilă "Vocea României". Are 7 trofee, iar ultimele 4, consecutive. Mutările geniale pe care le-a făcut în finale
Fabrica mare din România care concurează cu cele din Europa. Producția e una impresionantă și se lucrează după cele mai înalte standarde
FANATIK.RO
Fabrica mare din România care concurează cu cele din Europa. Producția e una impresionantă și se lucrează după cele mai înalte standarde
Ce părere are Raluca Bădulescu despre prima poza cu ea care a apărut în presă în urmă cu mulți ani: „Foarte multă lume își imaginează
Elle.ro
Ce părere are Raluca Bădulescu despre prima poza cu ea care a apărut în presă în urmă cu mulți ani: „Foarte multă lume își imaginează
Fotografie unică cu Mihaela Rădulescu la Revoluție, urcată pe tanc! Cum arăta diva în 1989. 'Eram blondă, tunsă periuță. Voiam să intru în diplomație'. Imagini de colecție / FOTO
Unica.ro
Fotografie unică cu Mihaela Rădulescu la Revoluție, urcată pe tanc! Cum arăta diva în 1989. 'Eram blondă, tunsă periuță. Voiam să intru în diplomație'. Imagini de colecție / FOTO
Cel puţin 1.8 milioane de români vor fi afectaţi de ordonanţa de urgenţă pentru austeritate. Oamenii se tem că turismul va fi în pierdere
Observatornews.ro
Cel puţin 1.8 milioane de români vor fi afectaţi de ordonanţa de urgenţă pentru austeritate. Oamenii se tem că turismul va fi în pierdere
Horoscop 23 decembrie 2024. Leii au ocazia să contribuie la restabilirea armoniei în mediul de la serviciu, cu condiția să nu se bazeze doar pe ei
HOROSCOP
Horoscop 23 decembrie 2024. Leii au ocazia să contribuie la restabilirea armoniei în mediul de la serviciu, cu condiția să nu se bazeze doar pe ei

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI