Scriitorii care aparțin unui curent literar împărtășesc principii estetice asemănătoare și se raportează într-o manieră comună la o anumită tradiție literară, în concordanță cu preferințele lor pentru anumite genuri și specii literare. Lista de curente literare.

Ce este manifestul literar

Manifestul literar este un text de dimensiuni reduse în care se vorbește despre o concepție nouă în ceea ce privește literatura. Este conceput, de obicei, sub o formă polemică, deoarece noua orientare se opune orientării mai vechi.

Curente literare

Dadaism

Dadaismul este un curent literar artistic care a apărut în 1916, în centre timpurii din Zurich, Elveția la Cabaret Voltaire și mai este denumit și curentul literar Dada. Dadaismul a apărut ca o reacție a artiștilor față de Primul Război Mondial, generație ce s-a confruntat pentru prima dată cu ororile unui război care nu dădea niciun semn că s-ar apropia de sfârșit.

Această mișcare a constat într-un grup de artiști plastici, teoreticieni și scriitori care refuzaseră logica, estetica și orice rațiune a societății capitaliste a timpului.

Denumirea curentului literar este neclară, însă Hugo Ball susține că provine de la afirmația „Da” ce a fost folosită foarte des în discuțiile pe care le purtau inițiatorii mișcării, Tristan Tzara și Marcel Iancu, inițiatori de origine românească.

Suprarealism

Suprarealism este termenul care denumește curentul artistic și literar de avangardă care proclamă o libertate totală de expresie. Curentul literar a fost întemeiat în 1896 – 1966 de către Andre Breton și dezvoltat în special în deceniile al 3-lea și al 4-lea ale secolului al XX-lea.

Știi câte tipuri de rimă există?

Realism

Curentul literar artistic care s-a făcut cunoscut din a doua jumătate a secolului XIX-lea în culturile europene. Realismul este o metodă de creație în literatură și artă ce este caracterizată prin redarea veridică și obiectivă a realității.

Modernism

Este un curent literar apărut încă din secolul al XX-lea și implică ideea de negare a tradiției. Modernismul poate fi complet înțeles doar atunci când este privit în opoziție cu tradiționalismul, deoarece primul concept promovează nonconformismul, iar cel de-al doilea respectă cu strictețe toate regulile impuse de tradiție.

Baroc

Baroc este un stil în arhitectură, pictură, sculptură, dans, muzică și alte arte care s-au dezvoltat în Europa de la începutul secolului al XVII-lea. Curentul literar Baroc folosea contrastul, detaliile exuberante și culorile profunde pentru a atinge un sentiment de uimire.

Curente literare – Simbolism

Curent literar de la sfârșitul secolului al XIX-lea care se opunea naturalismului, romantismului și parnasianismului. Prin simbolism se înțelege atât modul de exprimare, cât și de manifestare propriu, deoarece valoarea fiecărui obiect și fenomen din lumea înconjurătoare poate fi exprimată prin intermediul simbolurilor.

Impresionism

Impresionism este o mișcare artistică ce s-a manifestat la început în pictură și mai târziu în muzică și care marchează desprinderea artei moderne de academismul tradițional, mai ales în Franța.

Iluminism

Curentul literar Iluminismul a mai fost denumit și Epoca Luminilor sau Epoca Rațiunii. A fost o mișcare intelectuală, ideologică, culturală și filozofică ce s-a desfășurat în perioada pregătirii și înfăptuirii revoluțiilor din secolele XVII și XIX în tările Europei și Americii de Nord și Sud.

Constructivism

Este termenul care se poate referi atât la constructivismul din matematică, teoria demonstrațiilor din matematică, dar și constructivismul din artă, mișcare artistică din Rusia.

Curente literare – Umanism

Termenul are două semnificații: poziție filozofică ce pune omul și valorile umane mai presus de orice și mișcare spirituală care stă la baza Renașterii, apărută în Italia în secolul al XIV-lea, dar care s-a extins în mod progresiv în Europa apuseană până în secolul al XVII-lea.

Expresionism

Este o reacție împotriva incapacității științei, artei, dar și literaturii de a opri izbucnirea primului război mondial. Susținătorii curentului literar propun în schimb o literatură a iraționalului.

Clascism

Curentul literar clasicism este un curent individualizat prin caracteristici precum: rațiunea domină sentimentele, caracterul moralizator acordă importanță unor specii literare precum comedia, tragedia sau fabula, dar și caracteristici pecum loc și acțiune, rafinament și unitate de timp.

Tradiționalism

Este o mișcare literară ce s-a manifestat în perioadă interbelică și a cărei ideologie s-a cristalizat în jurul revistei “Gândirea” în perioada 1921 – 1944. Este o orientare a literaturii române către folclor și etnografie către civilizația rurală în tematica operelor literale, concomitent cu respingerea culturii moderne.

Parnasianism

Este un curent literar care afirmă autonomia esteticului și susține teoria artei. Poeții care susțin acest curent se izolează de lumea acțiunii, iar poezia este picturală, obiectivă și rece. Poții caută perfecțiunea formală și corectitudinea versurilor și a rimelor rare.

Naturalism

Curent literar ce a apărut în Franța în a doua jumătate a secolului XIX, sub influența lui Flaubert. Naturalismul adoptă în literatură metodele de investigație proprii științelor exacte: observația minuțioasă și reproducerea realității în toate aspectele ei.

Sămănătorism

Este un curent literar ideologic și social politic apărut încă din secolul al XX-lea și denumit după revista literară săptămânală “Samanatorul”.

Neomodernism

Neomodernism este un curent ideologic care este definit de spiritul creator postbelic și este caracterizat prin respingerea formelor grave și redarea temelor grave într-o manieră ludică de joc, care ascunde tragicul. Scriitori neomoderniști au dorit să se despartă de spiritul veacului, cel ce este al războaielor și să recupereze valorile și modelele.

Poporanism

Poporanismul este o orientare populară care a apărut la începutul secolul XX, iar reprezentanții curentului erau de părere că țărănimea este adevăratul fond al poporului român, dar și depozitul valorilor spirituale și morale.

Gândirism

Gândirismul este curentul ideologic care s-a format în România de la începutul primelor decenii ale secolului XX și își trage denumirea de la revista cu numele “Gândirea”. Curentul literar are afinități și cu alte curente, printre care Sămănătorismul lui Nicolae Iorga, dar se deosebește de acesta prin preocuparea excesivă față de rolul social și cultural.

Integralism

Curent literar românesc de avangardă încă din perioada interbelică ce s-a bazat pe constructivism și conținea elemente atât din dadaism, cât și din suprarealism sau futurism. Integralismul, ca mișcare artistică de avangardă din România, a încercat o sinteză între cubism, futurism și expresionism.

Urmărește-ne pe Google News