Despre Barcelona

Barcelona este un ​​oraș impresionant, un port maritim din nord-estul Spaniei, situat la 150 km la sud de granița cu Franța. Este cel mai mare port mediteraneean și centru comercial al Spaniei și este renumit pentru arhitectura și cultura sa.

În vizita sa în Barcelona, în 1862, Hans Christian Andersen a remarcat că Barcelona era „Parisul Spaniei”. Orașul este într-adevăr un centru cultural important cu o istorie remarcabilă.

De la sfârșitul anilor 70, odată cu recunoașterea oficială a limbii catalane, viața culturală din Barcelona a fost revitalizată, aducând cu ea o nouă conștientizare a profunzimii și varietății culturii catalane. Această vitalitate culturală se combină cu arhitectura și peisajele uimitoare ale Barcelonei, care este situată între munți pitorești și Marea Mediterană.

De-a lungul timpului, Barcelona a fost nevoită să se confrunte cu consecințele locației sale strategice și ale importanței sale politice. Orașul a fost puternic fortificat și nu s-a extins cu mult dincolo de limitele sale medievale, până în secolul al XIX-lea, un factor care a contribuit la apariția suburbiilor industriale și a orașelor din jurul orașului propriu-zis. Această combinație a unui nucleu concentrat cu o centură industrială foarte dezvoltată a făcut din Barcelona unul dintre cele mai aglomerate orașe din lume.

Pentru vizitatori, principala atracție tinde să fie încă centrul orașului, în special în jurul Ramblas. Celebra promenadă este despărțită de LEixample, de monumentala Piața Catalunya și duce în jos către port și Piața Portal de la Pau, unde se află monumentul lui Cristofor Columb.

Orizontul orașului modern reflectă inevitabil stilul epocii prezente, dar Barcelona a atras dintotdeauna arhitecți distinși și originali.

Unii oameni consideră că clădirile mai moderne sunt destul de izbitoare, dar puține dintre ele se pot compara cu opera sculptorului și arhitectului catalan Antoni Gaudi. Opera sa, Sagrada Familia, a devenit un simbol al orașul în sine.

Sagrada Familia din Barcelona

Gaudi a avut o serie de alte contribuții notabile, inclusiv clădirile de apartamente cu mai multe etaje – Casa Batlló, Casa Milá (La Pedrera) și Parcul Guell, iar lucrările lui Gaudi au fost desemnate ca sit al Patrimoniului Mondial UNESCO, în 1984.

Alți arhitecți, cum ar fi Luis Domenechi Montaner, au produs structuri remarcabile în stil modernist, cum ar fi Palatul Muzicii, care a fost desemnat un sit al Patrimoniului Mondial UNESCO în 1997.

Curiozități despre Barcelona

Curiozități despre turismul din Barcelona

  • Barcelona este considerat cel mai popular oraș de vizitat din Spania. Barcelona a fost al 20-lea cel mai vizitat oraș din lume și al cincilea cel mai vizitat oraș din Europa, după Londra, Paris, Istanbul și Roma, cu 5,5 milioane de vizitatori internaționali, în 2011.
  • Barcelona, ca destinație turistică de renume internațional, are numeroase zone de agrement, una dintre cele mai bune plaje din lume, climă blândă și caldă, monumente istorice, inclusiv nouă situri incluse în Patrimoniul Mondial UNESCO și peste 500 de hoteluri hoteluri.
  • Datorită afluxului său mare de turiști din fiecare an, Barcelona, ​​la fel ca multe alte capitale turistice, are de-a face cu hoți de buzunare, portofelele și pașapoartele fiind de obicei obiectele furate. Din acest motiv, majoritatea ghidurilor de călătorie recomandă vizitatorilor să ia măsuri de precauție pentru a asigura siguranța bunurilor lor, în special în incinta metroului.
  • Chiar și așa, Barcelona este considerată unul dintre cele mai sigure orașe în ceea ce privește securitatea sănătății și siguranța personală. Asta în principal datorită unei strategii sofisticate a poliției care a redus criminalitatea cu 32% în puțin peste trei ani, fiind considerată drept al 15-lea cel mai sigur oraș din lume.
  • Barcelona este deservită de Aeroportul Barcelona-El Prat, aflat la aproximativ 17 km de centrul Barcelonei. Este al doilea aeroport ca mărime din Spania, cel mai mare de pe coasta Mediteranei și prin el trec zeci de milioane de pasageri anual.
  • Plaja din Barcelona a fost clasată pe primul loc în topul celor mai bune zece plaje ale orașelor din lume, potrivit National Geographic și Discovery Channel. Barcelona are, de fapt, șapte plaje, totalizând 4,5 kilometri de coastă. Plajele Sant Sebastià, Barceloneta și Somorrostro, ambele cu o lungime de 1.100 m, sunt cele mai mari, cele mai vechi și cele mai frecventate plaje din Barcelona.
  • În prezent, în Barcelona există 26 de restaurante cu stele Michelin. Unele dintre aceste restaurante populare sunt Roca Moo, Lasarte, Abac, Angle, Moments și Enoteca.
  • Bucătăria din Barcelona este cunoscută pentru tapas. Mici farfurii cu diverse feluri de mâncare sunt, de obicei, împărțite între prieteni și familie. Această tradiție încurajează socializarea, explorarea diferitelor arome și crearea unei atmosfere joviale.

Descoperă și Ce să vizitezi în Barcelona? Locuri de vizitat și obiective turistice în Barcelona

Curiozități despre atracțiile și construcțiile din Barcelona

  • Barcelona este gazda a 9 situri incluse în Patrimoniul Mondial UNESCO. Dintre acestea nouă, 7 sunt ale lui Gaudi.
  • Construcția Sagrada Familia a început în 1882 și nu a fost finalizată până în prezent. Acest lucru a durat mai mult decât a fost nevoie pentru finalizarea piramidelor egiptene, deoarece construcția piramidelor a durat 10 până la 20 de ani, folosind instrumente antice.
  • Camp Nou este cel mai mare stadion din Europa, cu o capacitate de 99.354 de persoane. Este terenul echipei FC Barcelona, ​​printre cele mai celebre cluburi de fotbal din lume. Clubul este deținut de fani și are peste 140.000 de membri.
  • Potrivit zvonurilor, Barcelonei i s-a oferit șansa de a construi Turnul Eiffel înaintea Parisului. Gustave Eiffel, împreună cu echipa sa, au făcut o ofertă Barcelonei în 1888, dar a fost respinsă.
  • După războiul civil spaniol din 1936 până în 1939, în oraș au fost construite peste 1400 de adăposturi anti-bombe și multe altele în zonele învecinate.
  • La Rambla din Barcelona este printre cele mai faimoase străzi din oraș. În timp ce majoritatea oamenilor o consideră o singură stradă, zona combină, de fapt, 5 bulevarde, formând o singură promenadă lungă. Acestea includ: Rambla de Canaletes, Rambla dels Estudis, Rambla de Sant Josep, Rambla dels Caputxins și Rambla de Santa Monica.

Alte curiozități despre Barcelona

  • Până la Jocurile Olimpice din 1992, plajele din Barcelona pur și simplu nu au existat. Pentru a se pregăti pentru jocuri, 4,5 km de coastă au fost curățați pentru a crea plajele pe care le cunoaștem și le iubim astăzi, inclusiv nisipurile întinse din Barceloneta, Bogatell și San Sebastian. Tot atunci, drumurile, sistemele de canalizare și spațiile verzi au fost, de asemenea, extinse, astfel încât Barcelona să arate mai bine pentru mulțimile de oameni care urmau să vină.
  • Ascunse adânc sub străzile pline de viață ale Barcelonei există 12 „stații de metrou fantomă”. În timpul războiului civil spaniol, stațiile de metrou au servit drept adăposturi antiaeriene înainte de a fi abandonate. Acestea pot fi vizitate, însă nu este o activitate recomandată oricui.
  • Barcelona a fost fondată de romani, cei care au înființat o colonie numită Barcino, la sfârșitul secolului I î.Hr.
  • După romani, Barcelona a fost ocupată de vizigoți, în secolul al V-lea d.Hr. Mai târziu, în secolul al VIII-lea, orașul a fost invadat de mauri, rămânând sub controlul lor încă 100 de ani, până când francii au cucerit din nou orașul.
  • Barcelona este ​​primul și singurul oraș din lume care a primit o medalie regală de aur pentru arhitectură de la Institutul Regal al Arhitecților Britanici. Premiul datează din 1848 și recunoaște contribuția substanțială a unei persoane sau a unui grup la arhitectura internațională.
  • Arhitectul original al Sagrada Familia nu a fost Antoni Gaudi. Catedrala a fost proiectată inițial de Francesco de Paula del Villar și a fost preluată și schimbată semnificativ sub conducerea lui Gaudì.
  • Antoni Gaudi este înmormântat în Sagrada Familia. El a murit fiind lovit de un troleibuz în Barcelona, ​​în timp ce încă lucra la proiectul bisericii. Arhitectul a fost înmormântat în capela Maicii Domnului din Carmel, în incinta bazilicii.
  • Considerată una dintre cele mai faimoase atracții din Barcelona, ​​Park Guell este, de fapt, un proiect de locuințe eșuat. Parcul a fost comandat să fie complex de locuințe de către industriașul Eusebi Guell pentru aristocrația din Barcelona. Din cauza costurilor mari de construcție, au fost finalizate doar două case și parcul.

Sursă foto 123rf.com.

 
 

Urmărește-ne pe Google News