Cuprins:
Primele lucruri care ne vin în minte atunci când ne gândim la Anglia sunt William Shakespeare, Palatul Buckingham, Big Ben, ansamblul de pietre de la Stonehenge sau trupa The Beatles. Toate acestea sunt elemente definitorii ale istoriei de sute de ani a acestei țări, care continuă să fascineze și să inspire lumea, fiind o parte de lume de-a dreptul fermecătoare.
Cea mai mare țară din Marea Britanie
Anglia (n.n. – în engleză England) este una dintre țările care alcătuiesc Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, care mai cuprinde Țara Galilor, Scoția și Irlanda. Denumirea Anglia provine de la „Țara anglilor” (n.n. – în engleză „Land of the Angles”) și se referă la angli, un trib germanic de vest, care s-a stabilit în insulă în secolul al V-lea și provenind din peninsula Iutlanda (Germania și Danemarca de astăzi).
Regatul Unit este situat în arhipelagul cunoscut sub numele de Insulele Britanice, care constă din cele două insule principale Marea Britanie și Irlanda plus grupurile de insule mai mici din jur, precum Hebridele, Shetland, Orkney, Man, Scilly sau Wight. Grupul de insule este situat la sud-est de Islanda, la vest de Norvegia și de Danemarca, între Marea Nordului la est și Oceanul Atlantic de Nord la vest.
Anglia ocupă două treimi din centrul și sudul Insulei, relatează site-ul NationsOnline.org. Partea de nord a Angliei este dominată de Pennine, un lanț muntos cu înălțimi joase, regiune care este considerată a fi una dintre cele mai pitorești din întregul Regat Unit. La sud de Pennine se află dealurile ondulate ale English Lowlands, porțiunea Angliei din Câmpia Europeană.
Cu cine se învecinează Anglia?
Populația Angliei numără în prezent peste 67,768 milioane de locuitori, în creștere cu 0,34% comparativ cu 2022. Cel mai mare oraș este capitala Londra, unde trăiesc peste 9,648 milioane de locuitori. Alte orașe importante sunt Manchester (2,791 milioane), Birmingham (2,665 milioane), Liverpool (917.000), Leeds (818.000), Sheffield (746.000), Bristol (707.000) și Bradford (545.200).
Anglia acoperă 62,5% din teritoriul Regatului Marii Britanii, fiind cea mai mare țară din Insulă. Se întinde pe o suprafață de 130.279 km² dintr-un total de 242.900 km², ocupând locul al 16-lea în Europa și al 99-lea la nivel mondial. Este cam la fel de mare ca Grecia și Nicaragua și de aproape două ori mai mică decât România.
Împărtășește granițele terestre cu Țara Galilor la vest și cu Scoția la nord și este udată de apele Mării Irlandei la vest și de apele Mării Celtice la sud-vest. Anglia este separată de Europa continentală de Marea Nordului la est și de Canalul Mânecii la sud. Este cea mai mare țară din Insulele Britanice. Are granițe maritime cu Țările de Jos, Danemarca, Belgia, Franța, Germania, Norvegia și Insulele Feroe.
Curiozități despre Anglia
- La 1 mai 1707, Anglia a creat o uniune cu Scoția, denumită Regatul Unit, ideea fiind aceea de a forma o alianță mai puternică. La 1 ianuarie 1801, Irlanda și Țara Galilor s-au alăturat alianței cu Scoția și Anglia.
- Drapelul Angliei se numește Crucea Saint Georges și constă într-un fundal alb cu o cruce roșie. Își are originea în secolul al X-lea și a fost asociat cu Sf. Gheorghe, protectorul militarilor.
- Englezii beau mai mult ceai decât majoritatea celorlalte culturi din lume. Sunt depășiți doar de irlandezi.
- La Londra este una dintre cele mai mari biblioteci din lume și găzduiește peste 160 de milioane de cărți și manuscrise, patru milioane de hărți și 260.000 de jurnale. Construită în 1973, biblioteca are nouă etaje deasupra solului și cinci în subteran. Unele articole au o vechime de peste 3.000 de ani.
- York a fost primul oraș englez ridicat de vikingi în anul 867 d.Hr. și ultimul care a rămas sub stăpânirea acestora până în 954. A servit drept capitală a teritoriului istoric Danelaw sub numele de Jorvik.
- Castelul Windsor este cea mai veche și cea mai mare reședință regală din lume încă în folosință. A fost construită inițial în 1070 și reconstruită în 1170.
- Winchester a fost prima capitală a Angliei, din 827 până în 1066. Catedrala Winchester, finalizată în 1070, are cel mai lung naos dintre toate catedralele medievale din Europa.
- York Minster este cea mai mare catedrală medievală din Marea Britanie și dispune de cel mai mare naos gotic din țară, dar și cea mai mare întindere de vitralii medievale din lume.
- Englezii au fost cei care au venit cu ideea de a folosi o umbrelă pentru a se proteja împotriva ploii. Până atunci acestea erau folosite doar pentru protecția împotriva razelor de soare.
- Rostogolirea brânzei este un sport în care oamenii urmăresc o rundă de brânză pe deal. Evenimentul are loc primăvara la Gloucester și este organizat încă din secolul al XV-lea.
- Matematicianul Thomas Harriot (1560–1621) a inventat simbolurile pentru „mai mic decât” (<) și „mai mare decât” (>).
- Fondată în 1534, Cambridge University Press este cea mai veche tipografie și editură din lume și a doua cea mai mare editură universitară din lume.
- Inaugurat în 1660, „Royal Armories” din Turnul Londrei este cel mai vechi muzeu din Anglia și unul dintre cele mai vechi din lume. Muzeul „Ashmolean” din Oxford, inaugurat în 1683, a fost primul muzeu universitar la nivel mondial.
- Anglia este de 74 de ori mai mică decât SUA, de 59 de ori mai mică decât Australia și de 3 ori mai mică decât Japonia.
- Slimbridge Wildlife & Wetlands Trust este cel mai mare și mai diversificat centru de păsări sălbatice din lume. Aici există cea mai mare colecție de lebede, gâște și rațe din lume și este singurul loc unde sunt prezente toate cele șase specii de Flamingo.
- Englezii au cea mai mare rată de obezitate din Uniunea Europeană (22,3% dintre bărbați și 23% dintre femei). De asemenea, în Anglia este cel mai mare procent de femei supraponderale (33,6%) și al șaselea cel mai mare procent de bărbați (43,9%).
- Franceza a fost limba oficială în Anglia timp de aproximativ 300 de ani, din 1066 până în 1362.
- Fish’n chips este un fel de mâncare englezesc nu la fel de tradițional ca Chicken Tikka Massala. Primul restaurant fish & chips a fost deschis abia în 1860 de către un imigrant evreu, Joseph Malin, scrie site-ul Eupedia.com.
- Poliția engleză nu poartă arme decât în cazuri de urgență.
- Cea mai mare piață de cărți second-hand din lume se găsește la Hay-on-Wye , un mic sat situat la granița dintre Anglia și Țara Galilor. Așezarea este, totodată, renumită pentru că și-a câștigat independența de Marea Britanie în 1977.
- Așa-numitul sistem imperial britanic de măsură își are rădăcinile în unitățile romane. Romanii le-au numărat și în picioare, pe care le-au împărțit în 12 inch (unciae în latină, din care derivă și cuvântul englezesc). Un pas este echivalentul a 5 picioare, iar 1000 de pași au devenit o milă englezească. De asemenea, galonul roman a fost congius (în valoare de 0,92 galoane în SUA).
- Școlile publice din Anglia sunt de fapt școli private exclusive și scumpe (în medie 13.500 de lire sterline/an). Școlile de stat sunt gratuite.
- Universitatea Oxford a avut cândva reguli care interziceau în mod specific studenților să aducă arcuri și săgeți la clasă.
- Un raport oficial al Uniunii Europene care studiază universitățile din toate statele membre a clasat Universitatea din Londra drept cea mai performantă din punct de vedere al publicațiilor și din punct de vedere al citărilor. Universitatea din Cambridge a fost clasată drept cea mai performantă din punct de vedere al impactului.
- Prima clădire din lume care a depășit Marea Piramidă din Giza din Egipt a fost Catedrala Lincoln, construcție finalizată în anul 1280. Dacă turla acesteia nu ar fi fost distrusă de o furtună, în 1549, ar fi rămas cea mai înaltă clădire construită vreodată până în 1884, atunci când a fost ridicat Monumentul Washington.
- Deși există dovezi care arată că Anglia a fost locuită de peste 800.000 de ani, anglo-saxonii au fost primii coloniști din Anglia care au primit numele de englezi.
- Șampania a fost inventată în Anglia, nu în Franța. În 1662, omul de știință Christopher Merret a prezentat o lucrare Societății Regale din Londra în care descrie modul în care adăugarea de zahăr și de melasă la vin face ca acesta să fie „vioi și spumant”. Această metodă, cunoscută sub numele de „méthode champenoise”, a fost adoptată de Dom Pérignon 30 de ani mai târziu pentru a produce primul vin spumant din Champagne.
- În Anglia au apărut primele mărci poștale. Primul „Penny Post” a fost inventat de antreprenorul William Dockwra în anii 1680 pentru livrarea pachetelor în Londra. Prima ștampilă la nivel național a fost „Penny Black” și a fost introdusă în 1840 ca parte a reformelor poștale de la Rowland Hill. Deoarece aici au fost emise primele timbre poștale, timbrele naționale au încă distincția unică de a nu prezenta numele țării pe ele.
Citește și: Curiozități despre Scoția. Ce nu știai despre Scoția