Cuprins:
Aurul de-a lungul istoriei
Aurul apare în istoria omenirii încă din lumea antică. Din Europa de Est până în Orientul Mijlociu și până la mormintele faraonilor egipteni, aurul este prezent peste tot.
Geologii cred că aproape tot aurul de pe pământ a sosit în timpul furtunilor de meteoriți, în urmă cu peste două miliarde de ani. Se crede că acești meteoriți s-au format în urma ciocnirii stelelor, acum câteva miliarde de ani.
În urmă cu cinci mii de ani, râul masiv Nil a fost cheia imperiului egiptean antic. Apele sale au permis să crească o mulțime de recolte de-a lungul marginii sale, menținându-și cetățenii și armatele bine hrănite. Dar mai era și un metal galben strălucitor care curgea pe râu, iar acela era aurul. Egiptenii au luat această comoară atrăgătoare și au descoperit că, deoarece era natural și maleabil, necesita puțină meticulozitate pentru a fi transformat în decorațiuni fascinante, arată livescience.com.
- Descoperă cele mai frumoase stațiuni din Egipt.
Dar dovezile despre aur nu s-au oprit la Egiptul antic: rămășițele unei femei din epoca de piatră au fost găsite îngropate în afara Londrei, iar aceasta purta o șuviță de aur la gât.
Celții în secolul al III-lea î.Hr. au purtat implanturi dentare de aur. Mai mult, un rege chinez care a murit în 128 î.Hr. a fost îngropat cu carele sale cu aur și mii de alte obiecte prețioase.
Aurul a devenit rapid un simbol al bogăției și această idee a rămas de-a lungul timpului, pe tot globul.
La câteva milenii după faraonii egipteni și mormintele lor de aur, bogățiile de aur ale Imperiului Aztec au fost jefuite. Mai târziu, tot mai mulți s-au înghesuit pe coasta de vest a Statelor Unite pentru a lua parte la „goana aurului” din California, căutându-și propriile averi, potrivit National Geographic. Prin urmare, aurul a condus oamenii către formarea relațiilor diplomatice, migrații în masă și chiar acte de genocid. Fără acest metal, istoria noastră ar fi cu totul diferită.
Ce înseamnă karatele aurului
Majoritatea bijuteriilor din aur nu sunt făcute din aur pur. Cantitatea de aur dintr-un colier sau un inel este măsurată prin karate. Aurul pur este de 24 de karate. Lingourile de aur sunt considerate a fi 99,95% pur, de 24 de karate.
Pe măsură ce alte metale sunt adăugate alături de aur în timpul confecționării bijuteriilor, puritatea aurului scade, la fel și numărul de karate scade. De exemplu, aurul de 12 karate conține 50% aur și 50% aliaje.
Aurul în alimentație și medicină
Aurul este comestibil în cantități mici. În multe comunități asiatice și nu numai, aurul este adăugat preparatelor alimentare sofisticate, cum ar fi fructele și dulciurile.
Există multe variante de băuturi alcoolice în întreaga lume, care includ foiță de aur.
Aurul poate fi găsit și ca ingredient al unor medicamente.
Izotopul radioactiv de aur Au-198 poate fi injectat direct în locul unei tumori, unde radiațiile sale pot distruge celulele tumorale. În 2012, cercetătorii au raportat în jurnalul Proceedings of the National Academy of Sciences că ar putea lega nanoparticulele de Au-198 cu un compus găsit în frunzele de ceai pentru a trata cancerul de prostată. Compusul de ceai este atras de celulele tumorale, menținând nanoparticulele lipite în locul potrivit timp de câteva săptămâni în timp ce are loc tratamentul cu radiații.
Curiozități despre aur
Iată și alte curiozități despre aur și lucruri mai puțin știute:
- Aurul este unul dintre cele mai dense metale găsite pe pământ, un metru cub de aur cântărește 19.300 de kilograme, mult mai greu decât plumbul și nu departe de cel mai dens metal, osmiul.
- Numărul atomic al aurului este 79, ceea ce înseamnă că există 79 de protoni în nucleul fiecărui atom.
- Din punct de vedere chimic, aurul este un metal de tranziție. Metalele de tranziție sunt unice, deoarece se pot lega cu alte elemente folosind nu doar învelișul lor exterior de electroni (particulele încărcate negativ care se rotesc în jurul nucleului unui atom), ci și cele două învelișuri exterioare.
- Se estimează că până în prezent, oamenii au extras aproape 180.000 de tone de aur. Aurul este cel mai maleabil dintre toate metalele, făcându-l materialul ideal pentru bijuterii și ceasuri sofisticate.
- Se estimează că oceanele lumii conțin până la 15.000 de tone de aur.
- În prezent, Banca Rezervei Federale a SUA din New York este considerată cea mai mare unitate de stocare a aurului, care deține aproximativ 6.800 de tone de aur, un total de aproximativ 540.000 de lingouri de aur – peste 25% din aurul mondial! Acest lucru se va schimba probabil în următorii ani, deoarece Rusia și alte țări asiatice au continuat de-a lungul timpului să accelereze rata de cumpărare fizică a aurului.
- Aproximativ jumătate din tot aurul extras astăzi este transformat în bijuterii.
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!