Cunoscute și sub numele de mămăruțe sau gărgărițe, aceste mici vietăți nu se remarcă doar prin coloritul și formele lor atractive, ci și prin rolul important pe care îl au în ecosistemul natural. În același timp, buburuzele sunt și adevărate simboluri ale norocului, al bunăstării și al protecției, fiind considerate semne pozitive în multe tradiții și culturi din întreaga lume. De aceea, în articolul de astăzi ne-am gândit să îți oferim cele mai interesante informații despre aceste insecte fascinante.

Ce sunt buburuzele

Buburuzele, cunoscute și sub denumirea de mămăruțe sau gărgărițe, sunt insecte de mici dimensiuni, care aparțin familiei de gândaci zburători Coccinellidae din ordinul Coleoptera. Aceste insecte sunt foarte ușor de recunoscut datorită culorilor lor vibrante și a formelor rotunjite.

Ele sunt foarte bune zburătoare datorită celor două rânduri de aripioare cu care sunt dotate. Setul exterior de aripi reprezintă o carcasă dură pentru protecție, în timp ce setul interior de aripi este folosit pentru a zbura. În acest fel, buburuzele pot să atingă între 75 și 91 de bătăi de aripi pe secundă.

Din punct de vedere vizual, buburuzele au o formă rotundă și, de obicei, măsoară între 8 și 10 mm în lungime. Au picioare scurte și sunt de obicei viu colorate, cu pete negre, galbene sau roșiatice. Culoarea aripilor și numărul de pete variază în funcție de specie, potrivit enciclopediei online Britannica. Nu în ultimul rând, acestea pot să comunice între ele prin diferite semnale specifice, cum ar fi mișcările corpului sau sunetele emise.

Castelul Peleș a ajuns o ruină în proptele. Casa Regală și Ministerul Culturii negociază molcom cine să rezolve problema care accelerează degradarea
Recomandări
Castelul Peleș a ajuns o ruină în proptele. Casa Regală și Ministerul Culturii negociază molcom cine să rezolve problema care accelerează degradarea

Cum supraviețuiesc buburuzele

În momentul de față, în întreaga lume există în jur de 5.000 de specii de buburuze. Aceste specii variază foarte mult în ceea ce privește dimensiunile, culorile și habitatul. Cele mai cunoscute specii sunt cele roșii cu puncte negre, însă buburuzele pot să prezinte și alte combinații de culori și de modele, cum ar fi galben cu puncte negre, negre cu puncte roșii, portocalii, albe sau chiar roz. Interesant este faptul că unele gărgărițe nu au pete, iar în cazul altora, numărul de pete poate ajunge la 20.

Totodată, unele specii sunt atrase noaptea de lumina artificială, ceea ce sugerează zboruri nocturne de dispersie. Un detaliu interesant despre buburuze este acela că, atunci când hrana nu este suficientă, acestea se vor mânca între ele. O gărgăriță înfometată se hrănește atât cu ouă și larve, cât și cu alte gărgărițe mature mai slabe.

Aspectul buburuzelor

Cele mai comune specii de buburuze au capul rotund și carapacea viu colorată, care prezintă pete sau dungi. Culorile acestor insecte sunt extrem de variate și servesc un scop dublu: camuflaj și avertizare. Deși, mulți oameni consideră gărgărițele acele insecte roșii cu pete negre, acestea pot fi și galbene, portocalii, maro, roz și chiar negre, mai precizează sursa citată anterior.

Viitorul Orientului Mijlociu se joacă în alegerile prezidenţiale din SUA. Premierul Netanyahu speră în victoria lui Trump, Ayatollahul Khamenei – în victoria Kamalei Harris
Recomandări
Viitorul Orientului Mijlociu se joacă în alegerile prezidenţiale din SUA. Premierul Netanyahu speră în victoria lui Trump, Ayatollahul Khamenei – în victoria Kamalei Harris

Culorile strălucitoare și modelele contrastante avertizează prădătorii asupra gustului neplăcut și potențialului toxic al acestor insecte. Numărul bulinelor de pe carapacea buburuzelor nu reprezintă vârsta insectelor, în timp ce intensitatea culorilor semnifică nivelul de toxicitate pe care acestea îl pot degaja. Prădătorul va ține minte culorile intense ale aripilor, iar pe viitor va păstra distanța.

Pigmenții care conferă culorile vii sunt adesea derivați din hrana pe care o consumă buburuzele, care constă în peste 50 de specii de afide (păduchii plantelor). Datorită coloritului variat, buburuzele au mai multe denumiri. Spre exemplu, buburuzele de culoare roșie mai sunt cunoscute sub numele de gărgărițe sau mămăruțe.

Ce fac buburuzele pe timp de iarnă

Buburuzele trăiesc în aproape toate regiunile lumii, fiind extrem de adaptabile la diferite medii. Acestea se găsesc de obicei în zonele cu vegetație densă, cum ar fi grădini, păduri, pajiști și câmpuri agricole, precum și chiar în zonele urbane. Ele preferă acesle locuri unde își pot găsi hrană din abundență, care constă în special în afide și alte insecte mici dăunătoare.

Buburuzele sunt nevertebrate cu sânge rece. În timpul iernii, în loc să se îndrepte spre zonele călduroase din emisfera sudică, multe specii de gărgărițe care trăiesc în regiunile cu climă mai rece intră în diapauză, care este un tip de hibernare a insectelor, aflăm de pe site-ul Treehugger. Ele se adună în grupuri mari și hibernează în scoarța copacilor, sub frunzele uscate, în crăpăturile caselor sau în alte locuri protejate.

Statul protejează parlamentari, miniștri, evazioniști și multinaționale folosindu-se de GDPR | ANALIZĂ
Recomandări
Statul protejează parlamentari, miniștri, evazioniști și multinaționale folosindu-se de GDPR | ANALIZĂ

Aliații din grădină

În timp ce oamenii, mai ales copiii, se bucură de aspectul atractiv al buburuzelor, aceste insecte joacă și un rol extrem de important în ecosistemul natural. În ceea ce îi privește pe grădinari și pe agricultori, buburuzele reprezintă aliați de nădejde în lupta împotriva insectelor dăunătoare. De altfel, prezența gărgărițelor în grădini este extrem de benefică pentru mediul înconjurător, dar și pentru sănătatea culturilor agricole, care, în prezența lor, sunt lipsite de dăunători.

Buburuzele, și în special larvele lor, se remarcă printr-o poftă de mâncare de invidiat. Acestea mănâncă în cantități enorme dăunători agricoli, precum muște de fructe, trips și acarieni. Există, însă, anumite specii care au „preferințe” alimentare diferite, și anume gândacul de fasole mexican sau gândacul de dovleac. Este important de știut că buburuzele depun sute de ouă în colonii de afide și, de îndată ce acestea eclozează, larvele încep imediat să se hrănească.

O singură buburuză poate consuma 400-500 de sute de afide într-o singură zi, contribuind astfel la menținerea sănătății plantelor. De-a lungul vieții, o buburuză se poate hrăni cu până la 5.000 de afide, potrivit site-ului National Geographic Kids. Totodată, ca parte a dietei complete, buburuzele mai au nevoie și de polen, care provine de la plante precum mărar, coriandru și morcov sălbatic, precum și de la păpădie și mușcate parfumate.

Legenda „gândacilor Maicii Domnului”

Numele de buburuză își are originea în Evul Mediu. De asemenea, există numeroase legende și superstiții legate de aceste insecte în diferite culturi din întreaga lume. Una dintre cele mai răspândite legende provine din Europa medievală. Povestea spune că, în acele vremuri, culturile fermierilor erau afectate de roiuri interminabile de afide. Dar, după ce fermierii s-au rugat pentru a primi ajutor divin, Fecioara Maria a trimis buburuzele care au mâncat toate afidele și, în acest fel, au salvat recoltele. Atât de recunoscători au fost fermierii încât, de atunci, ei s-au referit la aceste insecte ca la „gândacii Maicii Domnului”. Mai mult decât atât, în diverse culturi europene și nu numai se spune că, dacă o buburuză se așează pe tine, atunci vei avea noroc, iar numărul punctelor de pe spatele său îți va indica numărul de ani în care vei avea noroc.

Curiozități despre buburuze

  • Buburuzele au o abilitate extraordinară care le diferențiază de alte insecte. Concret, acestea sunt capabile să miroasă cu ajutorul unor glande care se află în picioare și în antene. Aceste glande se numesc chemoreceptori și joacă un rol crucial în capacitatea buburuzei de a se deplasa în mediul său, asta pentru că fiecare structură minusculă asemănătoare unui fir de păr de pe picioarele insectei conține chemoreceptori. De partea cealaltă, antenele servesc drept organe extrem de sensibile pentru detectarea feromonilor eliberați de alte buburuze, observând schimbările de curenți de aer, de temperatură și de umiditate, informații esențiale despre mediul înconjurător, notează Insect Lore.
  • În 1999, patru buburuze botezate John, Paul, Ringo și George, după numele membrilor celebrei trupe The Beatles, au fost trimise în spațiu împreună cu gustarea lor preferată, afidele, pentru ca oamenii de știință să poată observa modul în care prădătorii și prada lor ar interacționa în condiții de gravitație zero.
  • Una dintre cele mai comune specii de buburuze din Canada nu este de fapt originară din această țară. Buburuza asiatică multicoloră a fost adusă pe continentul nord-american în anii 1970, pentru a controla în mod natural dăunătorii culturilor, iar în 1992 a ajuns în provincia canadiană Ontario.
  • Buburuzele sunt văzute pe scară largă ca un semn de noroc în întreaga lume. În Anglia, dacă apar buburuze pe câmpurile cultivate acestea sunt un semn că va fi o recoltă bună. În Suedia, dacă o gărgăriță aterizează pe mâna unei tinere femei, se spune că aceasta îi ia măsură pentru mănușile de nuntă, în timp ce, în Canada, o buburuză care își petrece iarna în garaj este un semn de noroc pentru proprietar și pentru familia acestuia.
  • Contrar dreinței populare, vârsta unei buburuze nu poate fi stabilită în funcție de numărul de pete de pe spate. Numărul de pete de pe o buburuză variază în funcție de specie și, în unele cazuri, în funcție de individ. Mai mult, petele de pe spatele buburuzei chiar se estompează pe măsură ce acestea îmbătrânesc.
  • Buburuzele își mestecă mâncarea, însă nu în felul în care ai putea crede. Spre deosebire de noi, oamenii, care mestecăm de sus în jos, aceste insecte mestecă mișcându-și fălcile dintr-o parte în cealaltă, relatează The Land Between.
Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentarii (1)

kukubau53   •   10.07.2024, 11:16

Super articolul, mulțumesc frumos ! ❤️❤️👍

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Un cuplu de români și fiica lor, morți în inundațiile din Valencia. În casă, masa era pregătită pentru cină
Știrileprotv.ro
Un cuplu de români și fiica lor, morți în inundațiile din Valencia. În casă, masa era pregătită pentru cină
A adus dovada! Laurențiu Reghecampf îi dă șah-mat Anamariei Prodan, după ce l-a executat silit: „Se ocupă de farse prin instanțe. Mi-a recunoscut că...”. Reghe aruncă bomba despre fosta soție
Viva.ro
A adus dovada! Laurențiu Reghecampf îi dă șah-mat Anamariei Prodan, după ce l-a executat silit: „Se ocupă de farse prin instanțe. Mi-a recunoscut că...”. Reghe aruncă bomba despre fosta soție
O zi cu Andreea Raicu. Imagini din casa și din viața vedetei. Locuiește doar cu Honey, iar terasa vilei e cât un teren de handbal
Libertateapentrufemei.ro
O zi cu Andreea Raicu. Imagini din casa și din viața vedetei. Locuiește doar cu Honey, iar terasa vilei e cât un teren de handbal
Cine este bărbatul deghizat în măicuță care umblă din oraș în oraș pentru a cerși și a înșela oamenii. A fost reținut de polițiști și e vedetă pe TikTok
FANATIK.RO
Cine este bărbatul deghizat în măicuță care umblă din oraș în oraș pentru a cerși și a înșela oamenii. A fost reținut de polițiști și e vedetă pe TikTok
Vestea despre fosta soție l-a lăsat mască pe Tom Brady. Ce s-a aflat acum despre frumoasa Gisele Bundchen
GSP.RO
Vestea despre fosta soție l-a lăsat mască pe Tom Brady. Ce s-a aflat acum despre frumoasa Gisele Bundchen
Temperatura la care trebuie să gătești carnea. Riști să iei E.coli dacă nu respecți această regulă
FANATIK.RO
Temperatura la care trebuie să gătești carnea. Riști să iei E.coli dacă nu respecți această regulă
Alina Sorescu, 'regina Halloween-ului' din România! Incredibil cum s-a costumat artista și ce machiaj și-a făcut! FOTO
Unica.ro
Alina Sorescu, 'regina Halloween-ului' din România! Incredibil cum s-a costumat artista și ce machiaj și-a făcut! FOTO
Pensiile în noiembrie. Zilele în care se fac plățile
Financiarul.ro
Pensiile în noiembrie. Zilele în care se fac plățile
Vremea 4 noiembrie - 2 decembrie. Temperaturi deosebit de scăzute la începutul lunii. Când vin ploile
Observatornews.ro
Vremea 4 noiembrie - 2 decembrie. Temperaturi deosebit de scăzute la începutul lunii. Când vin ploile
Horoscop 1 noiembrie 2024. Gemenii au în față o zi foarte promițătoare, plină de ocazii de a înțelege și mai bine ce contează în viață
HOROSCOP
Horoscop 1 noiembrie 2024. Gemenii au în față o zi foarte promițătoare, plină de ocazii de a înțelege și mai bine ce contează în viață

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI