Descoperă lucruri mai puțin știute și curiozități despre câini:
Cuprins:
Curiozități despre câini – scurt istoric
Câinele este posibil să fie primul animal domesticit și cel mai folosit pentru muncă, vânătoare și companie din istoria oamenilor.
Toți câinii descend dintr-o specie de lup, dar nu neapărat lupul cenușiu (Canis lupus), așa cum cred mulți oameni. De fapt, dovezile ADN sugerează că strămoșul acum dispărut al câinilor moderni era eurasiatic. Cu toate acestea, oamenii de știință încă lucrează pentru a înțelege exact ce specii au dat naștere câinilor.
În diversele cercuri științifice s-a trecut de la considera câinele o specie distinctă, descendentă a lupului, la o subspecie a lupului.
Când câinii s-au despărțit în cadrul evoluției de strămoșii lor sălbatici este, de asemenea, o chestiune de mister, dar genetica sugerează că acest lucru a avut loc între 15.000 și 30.000 de ani în urmă.
Deși este imposibil de spus exact cum o specie de lup sălbatic a devenit un câine domesticit, majoritatea oamenilor de știință cred că procesul s-a întâmplat treptat, pe măsură ce lupii s-au mai obișnuit cu prezența oamenii. P
Multe generații mai târziu, oamenii ar fi încurajat lupii să stea aproape de ei, hrănindu-i activ. Mai târziu, este posibil ca acei lupi să fi fost primiți în pe lângă așezările umane și, în cele din urmă, crescuți și dresați pentru a încuraja anumite trăsături ale acestor animale. Se crede că toate acestea s-au desfășurat de-a lungul a mii de ani.
Evoluția raselor de câini
Astăzi, mulți dintre câinii pe care îi cunoaștem și pe care îi iubim sunt produsul unei creșteri selective între indivizi cu trăsături dezirabile, fie fizice, fie comportamentale. De exemplu, în urmă cu aproximativ 9.500 de ani, popoarele antice au început să crească câini care erau cel mai mult capabili să supraviețuiască și să lucreze în frig. Acești câini ar fi devenit câini de sanie – inclusiv rase precum huskiii și malamuții – care rămân relativ neschimbate astăzi.
În mod similar, oamenii au câinii crescut ciobănești germani pentru capacitatea lor de a păstori animale. De asemenea, labrador pentru a ajuta la colectarea rațelor și a altor animale de vânat. Mult mai multe rase au fost create pentru a satisface alte nevoi umane, cum ar fi protecția casei.
Câinii, în fucție de rase și talie
Există numerose moduri de a categorisii câinii, însă cel mai frecvent acest lucru se face în funcție de rase și talie.
Rasele de câini sunt împărțite în mai multe grupe în funcție de caracteristici și utilitate:
- standardul AKC (American Kennel Club) le catalogează în 8 grupe (Sportivi, Vânătoare, De lucru, Terrieri, Agrement, Non-sportivi, Ciobănești, Diverse);
- standardul UKC (United Kennel Club) le catalogează în 8 grupe (Companie, Pază și apărare, Vânătoare, Ciobănești, Rase nordice, De urmă, Ogari, Terrieri);
- standardul FCI (Fédération Cynologique Internationale) le cataloghează în 10 grupe.
În mod convențional, câinii sunt clasificați după talie (înălțimea de la sol până la greabăn) în următoarele categorii:[2]
- talie mare (peste 65 cm); exemple: Dog german, Saint-Bernard ș.a.
- talie medie (50–65 cm); exemple: Labrador Retriever, Brac german ș.a.
- talie mică (35–50 cm); exemple: Ciobănesc de Shetland, Border Collie ș.a.
- talie pitică (sub 35 cm); exemple: Chihuahua, Bichon Maltez ș.a.
Descoperă lucruri interesante despre rase de câini
Curiozități despre câini
- Speranța de viață a câinilor este între 8 și 15 ani, în funcție de rasă. Cel mai longeviv câine despre care există date a trăit 30 de ani.
- Un studiu realizat în 2019 de către cercetători de la Universitatea din California, San Diego, care se bazează pe modificările aduse ADN-ului uman și al câinelui în timp, dovedește că câinii de talie mare se dezvoltă și îmbătrânesc mai rapid decât câinii de talie mică.
- Oameni de știință de la Universitatea din Göttingen, Germania, au ajuns la concluzia că pentru fiecare 2 kilograme de masă corporală, speranța de viață a câinelui se reduce cu o lună. Deci, cu cât este de talie mai mare, cu atât va trăi mai puțin.
- Dacă câinele tău dă entuziasmat din coadă, înseamnă că este bcuros să te vadă, nu? Nu neapărat. Potrivit Discovery.com, câinii dau din coadă spre dreapta când sunt fericiți și spre stânga când sunt speriați. Dacă o țin în jos înseamnă că sunt nesiguri, iar mișcarea rapidă a cozii însoțită de mușchi încordați sau pupile dilatate poate semnala agresivitate.
- Atunci când câinii transpiră, nu vă așteptați să aibă axile umede. Acolo unde oamenii transpiră pentru a se răci corpul, câinii produc o substanță uleioasă încărcată de feromoni pe care noi, oamenii, nu o putem detecta. Singurul loc în care câinii transpiră ca noi este pe labe. În schimb, câinele gâfâie pentru a se răcori.
- Studiile au arătat că unii câini pot învăța peste 100 de cuvinte și gesturi, ceea ce le pune inteligența și înțelegerea față de noi la egalitate cu un copil de doi ani.
Curiozități despre nasul și urechile câinilor
- Nasul unui câine este echivalentul unei amprente umane, fiecare având un model unic de crește.
- Câinii pot mirosi de mii de ori mai bine decât oamenii. Nasurile lor au milioane de receptori de miros – de exemplu, un nas uman are în medie 5 milioane, în timp ce nasul unui Teckel are 125 de milioane.
- Simțul mirosului al unui Bloodhound este atât de clar încât poate fi admis ca probă în instanță. Bloodhounds pot urma, de asemenea, trasee vechi de peste 300 de ore și pot rămâne pe o potecă de peste 130 de mile!
- Deoarece simțul mirosului este atât de bun, unii câini pot fi dresați să adulmece afecțiunile medicale. Sunt folosiți pentru a diagnostica o anumită afecțiune sau pentru a-și alerta proprietarii dacă au nevoie de mai multe medicamente.
- Dacă ai un câine, s-ar putea să observi că urechile li se mișcă foarte mult. Ei au de fapt aproximativ 18 mușchi responsabili de mișcarea urechilor. Aceștia îi ajută să-și schimbe ușor direcția urechilor pentru a auzi mai bine zgomotele din jurul lor și joacă un rol foarte important în a ne spune cum se simt câinii noștri. O mare parte din limbajul corpului unui câine este exprimat prin ceea ce fac urechile lor, astfel încât urechile unui câine sunt vitale pentru a-l ajuta să comunice atât cu noi, cât și cu alți câini.
Citește și: Cum adopți un câine de la un adăpost: care sunt pașii de urmat
Petronela78 • 12.01.2023, 13:24
Buna ziua, felicitari pentru articol. Eu detin cateva rase de caini si am observat de-a lungul timpului comportamentul si micile diferente dintre acestea. Eu m-am informat despre toate rasele pe https://rasedecaini.ro/ ceea ce m-a ajutat foarte mult. Mentionez ca detin 7 caini de talie mare si 4 de talie mica.