Acest mozaic cultural face ca Cipru să dețină numeroase locuri încărcate de istorie, așa cum este sit-ul arheologic Kourion, un oraș antic roman foarte bine conservat sau ruinele orașului Paphos, ambele incluse în Patrimoniul Mondial UNESCO. Dacă ți-ai propus să vizitezi Cipru pentru prima dată și dorești să afli informații interesante și utile despre insula Afrodita, atunci ai ajuns în locul potrivit deoarece Libertatea.ro ți le oferă în acest articol.

Informaţii despre Cipru

Denumită oficial Republica Cipru (n.n. – în greacă Κυπριακή Δημοκρατία, în turcă Kıbrıs Cumhuriyeti), Cipru (n.n. – în greacă Κύπρος, în turcă Kıbrıs) este o țară insulară situată în Marea Mediterană, care din punct de vedere geografic face parte din Asia, mai exact din Orientul Mijlociu. De altfel, istoric vorbind, Cipru a fost inclusă în regiunea Levant, alături de țări precum Israel sau Liban, însă administrativ vorbind, este în Europa.

Limassol

Această țară este situată la aproximativ 80 de kilometri sud de Turcia, la vest de Siria și de Liban, la nord-vest de Israel și Fâșia Gaza, la nord de Egipt și la est de Grecia. Nu are granițe terestre cu nici o altă țară. Cipru este a treia insulă ca mărime din Mediterană, având o suprafață de 9.251 km², fiind puțin mai mică decât Gambia și Liban și ceva mai mare decât Puerto Rico.

Populația țării (inclusiv Ciprul de Nord) numără în momentul de față de peste 1,26 milioane de locuitori, Ciprul fiind din acest punct de vedere a 42-a națiune europeană și a 158-a în lume. Cei mai mulți ciprioți trăiesc în capitala și cel mai mare oraș Nicosia (cca. 200.400). Alte orașe importante sunt Limassol (cca. 154.000 locuitori) și Larnaca (cca. 72.000 locuitori). Limbile vorbite sunt greaca și turca

Scurtă istorie a Ciprului

Republica Cipru este împărțită de facto în patru teritorii. Este vorba despre Ciprul de Nord (regiune turcească din 1974), Ciprul de Sud (regiunea grecească) și două teritorii care aparțin de Marea Britanie. Punctul de frontieră este situat pe strada Ledra. Până în 1989, Nicosia împărțea acest „record” cu Berlin.

Situl antic Kourion

În 1571, insula a fost cucerită de turcii otomani și a fost cedată Marii Britanii în 1878. Ciprul de Nord s-a aflat sub dominație britanică și a fost administrată ca protectorat britanic până în anul 1914, când a fost anexată oficial la Regatul Unit, aflăm de pe site-ul Nations Online. Mai târziu, în 1925, Cipru a devenit colonie britanică cu acte în regulă, statut pe care l-a avut 35 de ani.

Republica Cipru a devenit stat independent la 16 august 1960 și a fost proclamată Republică. O lună mai târziu avea să devină și membru al Organizației Națiunilor Unite (ONU). Sub influența ONU și a Uniunii Europene, al cărei membru este din 2004, Cipru face eforturi de reunificare a insulei sub o structură federală.

Cum a fost împărțit Ciprul în două regiuni

În 1974, în contextul în care unii greci din Cipru voiau să anexeze insula Greciei, junta greco-militară a organizat o lovitură de stat pentru a pune mâna pe guvernul condus de președintele cipriot, arhiepiscopul Makarios. Imediat a venit răspunsul Turciei, care a invadat nordul insulei, inclusiv orașul Famagusta, trupele militare turce ocupând și controlând aproximativ 37% din teritoriu.

Cartierul părăsit Varosha din Famagusta

Războiul a durat patru săptămâni, iar în tot acest timp, turcii din sudul Ciprului au plecat în nord, în timp ce 40% dintre grecii din nord au fost forțați să se mute în sud. În aceste condiții, locuitorii cartierului Varosha din orașul Famagusta au fost nevoiți să își părăsească locuințele din zona ocupată, convinși fiind că, într-o bună zi, vor putea să se întoarcă. Acest lucru nu s-a mai întâmplat, iar grecii nu s-au mai putut întoarce la casele lor nici până în ziua de azi. În acest fel, începând din acel an, Cipru a fost împărțit de facto în Republica Cipru, care controlează două treimi din insulă, în regiunea de sud, și o treime, în nord, cu o zonă-tampon între aceste teritorii, controlată de forțele de menținere a păcii ale Organizației Națiunilor Unite (ONU).

Grecii nu au primit vreodată compensații din partea statului cipriot sau a Turciei. Motivul ar fi acela că, dacă ar face una ca asta, Ciprul ar recunoaște existența statului nou creat, și anume Republica Turcă a Ciprului de Nord, care este recunoscut în momentul de față doar de Turcia.

30 de curiozități despre Cipru

  1. Deși și-a proclamat independența față de britanici la 16 august 1960, Cipru sărbătorește ziua națională pe 1 octombrie.
  2. Cipru este a treia insulă din Marea Mediterană, atât ca mărime, cât și ca populație.
  3. Cea mai veche etichetă de vin din lume provine din Cipru. Astfel, „Comandaria” este recunoscut ca fiind cel mai vechi vin din lume, acesta datând de aproximativ 5000 de ani, aflăm de pe site-ul My Cyprus Travel.
  4. Prima medalie olimpică câștigată de un sportiv din Cipru a fost cucerită la Jocurile Olimpice de la Londra din 2012 de către Pavlos Kontides: argint în proba de navigație.
  5. Dintr-un total de 1950 de specii de plante cu flori care există în întreaga lume, 140 sunt în Cipru.
  6. Muflonul din Cipru (Ovis musimon), care este o specie rară, nu poate fi văzut în nici o altă țară din lume. Acest animal trăiește în captivitate în Stavros. Se spune că ar proveni dintr-o specie de oaie sălbatică asiatică adusă de ciprioții preistorici în jurul anilor 9000-8000 î.Hr.
  7. În Cipru există soare în mai mult de 300 de zile pe parcursul unui an.
  8. Cipru are unul dintre cele mai populare locuri de scufundări pentru explorarea de epave din lume. Acesta este cunoscut sub numele de „Zenobia” și se află în largul coastei Larnaca.
  9. Cipru este prima națiune care a inclus forma țării pe drapelul național. Cealaltă este Kosovo.
  10. În Cipru există trei sit-uri incluse pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO. Este vorba despre orașul Paphos, Bisericile Pictate din regiunea Troodos și așezarea neolitică Choirokoitia.
  11. Deși pare neverosimul, prin poziția geografică, Cipru este una dintre cele mai sudice locuri din Europa unde se poate practica schiul alpin.
  12. Peste 45 de plaje din Cipru au primit Steagul Albastru din partea Uniunii Europene datorită curățeniei, siguranței și calităților serviciilor pe care le oferă.
  13. Capitala țării, Nicosia este singura capitală din lume care este împărțită între două națiuni.
  14. Așezarea Choirokoitia din Cipru este unul dintre cele mai importante sit-uri neolitice din Europa.
  15. Aproximativ 10.000 de păsări flamingo se opresc temporar pentru a se hrăni la Lacul Sărat din Larnaca în fiecare toamnă în timpul migrației lor spre sud.
  16. Cipru găzduiește aproximativ 20 de specii rare de orhidee și 371 de specii de păsări migratoare.
  17. Potrivit site-ului TheFactFile, unele dintre cele mai vechi fântâni de apă din lume pot fi găsite în Cipru. Acestea au fost descoperite în Kissonerga, Paphos, și se crede că datează din epoca de piatră, adică de aproximativ 10.500 de ani.
  18. Cea mai mare bancă din Cipru este deținută de Biserica Ortodoxă Cipriotă. De altfel, Biserica joacă un rol semnificativ în viața socială și politică a oamenilor de pe insulă.
  19. Alexandru cel Mare a pus mâna pe insulă de la asirieni, egipteni și perși în 333 î.Hr.
  20. O veche legendă spune că zeița greacă a iubirii, Afrodita, s-ar fi născut în Cipru. Se spune că Afrodita ar fi apărut dintr-o stâncă la Latchi (acum denumită plaja Afroditei) în Poli Crysochous. Pe măsură ce valurile oceanului se zdrobesc peste această stâncă, ele formează stâlpi de spumă care seamănă cu zeița iubirii. De altfel, Ciprul este supranumit Insula Afroditei.
  21. În mod ciudat, ciprioților nu le place pescuitul și nu pescuiesc, în ciuda faptului că sunt o națiune insulară.
  22. În Cipru există câteva cafenele care sunt doar pentru bărbați.
  23. Cipru este singurul loc din afara Regatului Unit al Marii Britanii unde a fost găzduită o nuntă regală. Nunta a avut loc între regele Richard și regina Joanna, pe 12 mai 1191.
  24. Există un copac în Cipru despre care se spune că îndeplinește dorințele. Acesta se află la intrarea în catacombele creștine din Paphos și este împodobit cu batiste și panglici. Ciprioții cred că femeile infertile vor avea copii și oamenii se vor întoarce la cei dragi dacă leagă în acest copac un obiect care le-a aparținut.
  25. Cu o rată a criminalității foarte scăzută, Cipru se numără printre cele mai sigure țări din lume.
  26. Cu aproape 80% din populație urmând credința greco-ortodoxă autocefală, Paștele este principala sărbătoare în Cipru.
  27. Muntele Olimp este cel mai înalt punct din Cipru, fiind situat la 1.951 de metri deasupra nivelului mării.
  28. În Cipru există o singură pistă dedicată curselor de cai, iar aceasta se găsește în capitala Nicosia.
  29. Cipru este una dintre cele patru țări membre ale UE unde se conduce pe partea stângă a șoselei. Celelalte trei sunt Marea Britanie, Republica Irlanda și Malta.
  30. Aproape 20-30% din populația țării fumează. Pentru a reduce acest obicei nesănătos al cetățenilor, autoritățile cipriote au interzis fumatul. Cu toate acestea, fumatul este încă permis în diferite unități din toată țara.

Citeşte şi: Locuri de vizitat în Cipru. Cele mai apreciate destinații de vacanță

Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!
 

Urmărește-ne pe Google News