Curiozități despre creierul uman

Cifre despre creier

Cea mai complexă manifestare a inteligenței pe care o cunoaștem este chiar creierul nostru.

Creierul tipic cuprinde aproximativ 2% din greutatea totală a corpului, dar utilizează 20% din totalul energiei și aportului de oxigen. 

Creierul este format în proporție de 73% din apă.

Este nevoie de doar 2% de deshidratare pentru a îți afecta atenția, memoria și alte abilități cognitive. 90 de minute de deshidratare pot micșora temporar creierul la fel de mult ca un an de îmbătrânire. 

Creierul cântărește aproximativ un kilogram.

60% din greutatea uscată este reprezentată de grăsime, ceea ce face din creier cel mai gras organ din organism. 

25% din colesterolul din organism se află în creier. Colesterolul este parte integrantă a fiecărei celule cerebrale.

Fără un nivel adecvat de colesterol, celulele creierului mor. 

Nimeni nu știe cu siguranță, dar cea mai recentă estimare este că creierul conține aproximativ 86 de miliarde de celule cerebrale. 

Fiecare neuron poate transmite 1.000 de impulsuri nervoase pe secundă și poate realiza până la zeci de mii de contacte sinaptice cu alți neuroni. 

O bucată de țesut cerebral de mărimea unui grăunte de nisip conține 100.000 de neuroni și 1 miliard de sinapse, toate comunicând între ele. 

Sunt până la 10.000 de neuroni diferiți în creier

Nu toate celulele creierului sunt la fel. Există până la 10.000 de tipuri specifice de neuroni în creier. 

Creierul tău are nevoie de un aport constant de oxigen. Doar cinci minute fără oxigen pot provoca moartea unor celule cerebrale, ceea ce duce la leziuni cerebrale grave. 

Creierul adolescenților nu este complet format. Abia în jurul vârstei de 25 de ani creierul uman ajunge la maturitate deplină. 

Creierul generează aproximativ 20 de wați de electricitate.  Acest lucru este suficient pentru a alimenta câteva becuri LED de putere mică. 

Există un motiv pentru care creierul a fost numit „generator de gânduri aleatorii”.

Potrivit Laboratorului de Neuroimagistică de la Universitatea din California de Sud, creierul mediu generează 48,6 gânduri pe minut. 

Acest lucru se adaugă la un total de 70.000 de gânduri pe zi.

În fiecare minut, 750-1.000 de mililitri de sânge circulă prin creier. 

Acest lucru este suficient pentru a umple o sticlă de vin sau o sticlă de suc de un litru. 

Creierul tău poate procesa o imagine pe care ochii tăi au văzut-o timp de doar 13 milisecunde – mai puțin timp decât îți ia să clipești. 

Creierul lui Albert Einstein a cântărit 1.230 de grame – cu 10% mai mic decât media de 1.360 de grame. Cu toate acestea, densitatea neuronală a creierului său era mai mare decât media. 

În timp ce oamenii au cele mai mari creiere proporționale cu greutatea corporală dintre toate animalele, nu avem cele mai mari creiere.

Această distincție aparține cașaloților cu creiere de 17 kilograme. 

Creierele umane au devenit semnificativ mai mici în ultimii 20.000 de ani. Volumul pierdut este echivalent cu dimensiunea unei mingi de tenis.  

Stresul cronic și depresia sunt generalizate în viața modernă. Oricare dintre ele poate provoca o micșorare măsurabilă a creierului. 

Este format din grăsime și colesterol

Contrar credinței medicale predominante, a avea un nivel ridicat de colesterol total nu este rău pentru creier.

De fapt, creierul este alcătuit în mare parte din grăsimi și colesterol, iar faptul de a avea un nivel ridicat de colesterol s-a dovedit a reduce de fapt riscul de demență. 

Dieta modernă este săracă în acizi grași esențiali omega-3. Nivelurile scăzute de omega-3 au ca rezultat o contracție a creierului echivalentă cu doi ani de îmbătrânire structurală a creierului. 

De la sfârșitul anilor 1800, IQ-ul mediu a scăzut cu 1,6 puncte pe deceniu, pentru un total de 13,35 puncte. 

Nu te poți concentra pe două lucruri în același timp

Tehnologia ne-a obligat pe cei mai mulți dintre noi să fim multitasking. Dar creierul nu poate învăța sau se poate concentra pe două lucruri în același timp. Ceea ce poate face este să treacă rapid de la o sarcină la alta. 

Dar făcând acest lucru îți scade capacitatea de atenție, capacitatea de a învăța, memoria pe termen scurt și performanța mentală generală. Ba chiar scade temporar IQ-ul cu până la 15 puncte. 

În mod neașteptat, milenialii (orice persoană născută între 1981 și 1996) sunt mai uituci decât baby boomerii.

Ei sunt mai predispuși să uite ce zi este sau unde și-au pus cheile decât părinții lor. 

Creierul poate „muri de foame”

Celulele creierului se vor canibaliza pe ele însele ca o ultimă sursă de energie pentru a se feri de foamete. 

Așadar, în moduri foarte reale, dietele, în special cele sărace în grăsimi, pot forța creierul să se mănânce singur la propriu. 

Peste 140 de proteine din creier sunt afectate în mod negativ de expunerea la frecvențe electromagnetice, de tipul celor emise de telefonul tău mobil și de alte dispozitive electronice. 

Faptul că te bazezi pe GPS pentru a naviga îți distruge simțul înnăscut al direcției, o abilitate pe care strămoșii noștri au avut nevoie de mii de ani pentru a o dezvolta.

Atunci când zonele creierului implicate în navigație nu mai sunt utilizate, acele conexiuni neuronale dispar printr-un proces cunoscut sub numele de „pruning sinaptic”. 

Mitul popular conform căruia folosim doar 10% din creierul nostru este categoric greșit.

Scanările cerebrale arată în mod clar că folosim cea mai mare parte a creierului nostru în cea mai mare parte a timpului, chiar și atunci când dormim. 

Alcoolul nu ucide celulele creierului

Alcoolul nu ucide celulele creierului. Ceea ce poate face consumul excesiv de alcool este să deterioreze țesutul conjunctiv de la capătul neuronilor. 

Este posibil să fi auzit că avem mai multe celule cerebrale decât există stele în Calea Lactee și, deși acesta este un sentiment frumos, nu este unul exact.

Cele mai bune estimări sunt că avem 86 de miliarde de neuroni, în timp ce în Calea Lactee există 200-400 de miliarde de stele. 

Până de curând, era un „fapt” că te naști cu un anumit nivel de inteligență și un număr de celule cerebrale care nu puteau fi niciodată modificate.

Dar, de atunci, s-a descoperit că creierul nostru are capacitatea de a se schimba pe parcursul vieții datorită unei proprietăți cunoscute sub numele de plasticitate cerebrală.

Creierul poate continua să formeze noi celule cerebrale prin intermediul unui proces cunoscut sub numele de neurogeneză. 

Memoria se formează, nu este genetică

Memoria este considerată mai degrabă o activitate sau un proces decât să fie asociată cu o anumită zonă a creierului.

Orice memorie dată este deconstruită și distribuită în diferite părți ale creierului.

Apoi, pentru ca memoria să fie reamintită, trebuie reconstruită din fragmentele individuale. 

Creierul începe să încetinească la vârsta de 24 de ani, dar atinge vârfuri pentru diferite abilități cognitive la vârste diferite.

De fapt, la orice vârstă, este posibil să devii mai bun la unele lucruri și mai slab la altele.

Un caz extrem este cel al abilităților de vocabular, care poate atinge vârful chiar la sfârșitul vieții, la începutul vârstei de 70. 

Dacă ai consumat alcool și nu-ți amintești ce ai făcut weekendul trecut, nu este din cauză că ai uitat.

În timp ce ești beat, creierul tău este incapabil să își formeze amintiri. 

Țesutul creierului uman nu este dens. Este foarte fragil – moale și înghesuit, similar cu consistența tofu-ului moale sau a gelatinei. 

Creierul produce o jumătate de cană de lichid în fiecare zi. Acesta plutește în această baie de lichid cefalorahidian care acționează ca un amortizor pentru a împiedica creierul să fie zdrobit de propria greutate. 

Uneori, o jumătate de creier poate fi la fel de bună ca unul întreg.

Atunci când chirurgii operează pentru a opri crizele, ei îndepărtează sau dezactivează jumătate din creier într-o procedură cunoscută sub numele de emisferectomie.

În mod uimitor, pacienții nu resimt niciun efect asupra personalității sau memoriei. 

Fiecare creier e unic

Creierul tău are un model de conectivitate la fel de unic ca și amprentele tale digitale. 

Deși durerea este procesată în creier, acesta nu are receptori de durere și nu simte nicio durere.

Acest lucru explică modul în care operația pe creier poate fi efectuată în timp ce pacientul este treaz, fără durere sau disconfort.

Durerea de cap pare că începe în creier, dar, de fapt, este cauzată de senzații de la pielea, articulațiile, sinusurile, vasele de sânge sau mușchii din apropiere. 

Creierul introvertiților și cel al extrovertiților sunt diferite în mod măsurabil.

RMN-urile arată că rețeaua de recompensă a dopaminei este mai activă în creierul extrovertiților, în timp ce creierul introvertiților are mai multă materie cenușie. 

Poți citi indiferent de ordinea literelor dintr-un cuvânt

Potrivit unei cercetări efectuate la Universitatea Cambridge, ordinea literelor dintr-un cuvânt scris nu contează prea mult pentru creier.

Atâta timp cât prima și ultima literă se află în locul potrivit, creierul tău poate rearanja literele pentru a forma cuvinte la fel de repede cum poți citi.

Acesta este motivul pentru care cei mai mulți oameni pot da cu ușurință un sens acestei încurcături de litere:

Capacitatea de stocare a creierului este considerată practic nelimitată. 

Nu se „consumă” precum memoria RAM din computerul tău.

Capacitatea de memorare a creierului este de ordinul petabiților, potrivit celor mai recente cercetări.

În mod uimitor, aceasta este aproximativ aceeași cantitate necesară pentru a stoca întregul internet! 

Creierul uman este capabil de 1016 procese pe secundă, ceea ce îl face mult mai puternic decât orice calculator existent. 

Cel mai performant supercomputer nu poate bate creierul uman

Cercetătorii implicați în proiectul AI Impacts au dezvoltat o modalitate de a compara supercomputerele cu creierele prin măsurarea vitezei cu care un computer poate muta informațiile în interiorul propriului sistem.

După acest standard, creierul uman este de 30 de ori mai puternic decât IBM Sequoia, unul dintre cele mai rapide supercomputere din lume. 

Calculatorul K din Japonia este un alt computer puternic. Atunci când a fost programat să simuleze activitatea creierului uman, a avut nevoie de 40 de minute pentru a prelucra datele echivalente cu doar o secundă de activitate cerebrală. 

Sursa foto: 123rf.com

Vezi şi cum se calculează cifra destinului și ce dezvăluie despre fiecare persoană!

 
 

Urmărește-ne pe Google News