Cuprins:
Alături de acesta, statuia „Mica Sirenă” de pe promenada Langelinie, vechiul parc de distracții Tivoli sau faimosul „Legoland” sunt doar câteva dintre obiectivele pe care ar trebui să-ți propui să le vizitezi dacă vei ajunge vreodată în cel mai vechi regat din lume.
VEZI GALERIA FOTOPOZA 1 / 4Vremurile în care temuții vikingi de pe aceste meleaguri îngrozeau jumătate din Europa au apus demult, iar astăzi Danemarca este unul dintre cele mai stabile, mai calme, mai sigure și mai prospere state nu doar de pe Bătrânul Continent, ci și din lume. În cazul în care ți-ai propus să călătorești într-un viitor apropiat în această țară nordică și vrei să afli cât mai multe lucruri despre cultura și viața de zi cu zi a poporului danez, atunci te afli în locul potrivit. Asta pentru că în cele ce urmează îți vom oferi cele mai interesante informații despre una dintre cele mai fericite națiuni din lume, unde vei fi uimit cât de amabili, ordonați și fără vicii sunt locuitorii săi.
Arhipelagul danez are 444 de insule
Danemarca (n.n. – în daneză Danmark), a cărei denumire oficială este Regatul Danemarcei (n.n. – în daneză Kongeriget Danmark), este un stat suveran situat în nordul Europei, în Peninsula Scandinavia, alături de Suedia și de Norvegia. Aceasta are și două teritorii autonome, care sunt parte integrantă din regatul danez, și anume Insulele Feroe (Atlanticul de Nord) și Groenlanda (America de Nord), care este cea mai mare insulă din lume. Aceste teritorii sunt conduse de un guvern central, structură politică denumită Rigsfælleskabet.
Cea mai sudică dintre țările situate în partea de nord a continentului european, Danemarca se învecinează la nord-est cu Suedia. De asemenea, are frontiere maritime cu Regatul Unit al Marii Britanii, Norvegia, Germania și Polonia, potrivit Nations Online. Țara este formată din Peninsula Jylland (Iutlanda) și un arhipelag format din 444 de insule, dintre care doar 76 sunt locuite. Cele mai populare sunt insulele Ærø, Rømø, Sjælland, Læsø, Fyn, Laaland, Falster, Bornholm și Samsø. Insulele sunt grupate în „Arhipelagul Danez”.
Danemarca este de peste cinci ori mai mică decât România
Populația țării numără în momentul de față peste 5,91 milioane de locuitori, fiind ceva mai numeroasă decât cea din Slovacia, Finlanda și Norvegia. Din acest punct de vedere, Danemarca este cea de-a 25-a națiune europeană și a 115-a din lume. Cei mai mulți danezi, aproximativ 1,15 milioane, locuiesc în Copenhaga, care este capitala și cel mai mare oraș al țării. Alte orașe importante sunt Aarhus, Odense, Aalborg, Frederiksberg și Esbjerg.
Limbile vorbite în Danemarca sunt daneza și două limbi germanice. Este vorba despre feroeza, care este vorbită doar în Insulele Feroe, și de groenlandeza, care se vorbește în Groenlanda, ambele fiind, așa cum am menționat anterior, teritorii autonome ale regatului Danemarcei.
Teritoriul danez se întinde pe o suprafață totală de 43.094 km², care plasează această țară pe locul 30 în Europa și pe locul 133 la nivel global. Fără Groenlanda și Insulele Feroe, Danemarca este cea mai mică țară din Scandinavia și a 22-a cea mai mică din Europa. Danemarca este puțin mai mare decât Țările de Jos și decât Elveția și de vreo două ori mai mare comparativ cu statul american Massachusetts, dar și ceva mai mică decât Estonia, mai precizează sursa citată.
De când datează denumirea Danemarca?
Prima atestare a numelui Danemarca datează din secolul al X-lea și se găsește pe două pietre runice aflate în orașul feroviar Jelling (n.n. – în daneză Jellingstenene). Se presupune că prima dintre aceste pietre ar fi fost ridicată de regele Gorm cel Bătrân (anul 955 d.Hr.), în timp ce cea de-a doua a fost opera fiului acestuia, Harald (anul 965 d.Hr).
Cea mai mare dintre aceste pietre menționează în mod explicit convertirea Danemarcei de la păgânismul nordic și procesul de creștinizare, alături de o reprezentare a lui Iisus Hristos răstignit. De aceea, este denumită popular „Danmarks dåbsattest”, care înseamnă „certificatul de botez al Danemarcei”, o expresie creată de istoricul de artă Rudolf Broby-Johansen în anii 1930. Această piatră runică a fost ridicată de fiul regelui Gorm, Harald, în memoria părinților săi, din dorința de a marca așa cum se cuvine cucerirea Danemarcei și Norvegiei.
Pe ambele pietre este gravat numele „Danemarca”. Pe piatra cea mai mare este gravat sub formă acuzativă numele ᛏᛅᚾᛘᛅᚢᚱᚴ („tanmaurk”), iar pe piatra mai mică este gravat numele în formă genitivă ᛏᛅᚾᛘᛅᚱᚴᛅᚱ („tanmarkar”). Locuitorii Danemarcei sunt denumiți „tani” sau „dani”.
25 de curiozități despre Danemarca
- În Danemarca există 12.000 de kilometri de piste pentru biciclete, care reprezintă principalul mijloc de locomoție al danezilor. De altfel, aici sunt de circa cinci ori mai multe biciclete decât mașini. În 2016, numărul de bicicliști din Copenhaga l-a depășit pentru prima dată pe cel al mașinilor.
- Primul minister al mediului din lume a fost înființat în Danemarca, în anul 1971.
- În Danemarca există două dintre cele mai vechi parcuri de distracții din lume. Aflat la 20 de minute distanță de Copenhaga, Bakken a fost creat în anul 1583, în timp ce Tivoli, situat chiar în centrul capitalei daneze, a fost inaugurat în 1843.
- Casa din parcul de distracții Tivoli a reprezentat sursa de inspirație a lui Walt Disney atunci când acesta a creat celebrul Disneyland.
- Speranța medie de viață în Danemarca este de 83 de ani la femei și 79 de ani la bărbați. În plus, 10,5% dintre oamenii care locuiesc aici sunt născuți într-o altă țară.
- Danemarca are una dintre cele mai vechi case regale din lume. De la actualul monarh, Majestatea Sa Regina Margareta a II-a, monarhia daneză datează încă de pe vremea primilor regi vikingi, care au trăit cu mai bine de 1000 de ani în urmă, aflăm de pe site-ul Denmark.dk.
- Parlamentul din Danemarca se numește „Folketinget”. Dintre cei 179 de membri ai săi, teritoriile autonome daneze Groenlanda și Insulele Feroe au câte doi reprezentanți.
- Danemarca este una dintre puținele țări care oferă anual, sub formă de ajutor pentru dezvoltare, minimul recomandat de ONU de 0,7% din venitul național brut. Asta înseamnă 16 miliarde de coroane daneze, adică aproximativ 2,146 miliarde de euro.
- Un fapt interesant este acela că, indiferent unde te-ai afla în Danemarca, nu vei fi niciodată la o distanță mai mare de 50 de kilometri de mare.
- În Danemarca exită cinci parcuri naționale: Thy, Mols Bjerge, Wadden Sea, Skjern Å și Kongernes Nordsjælland.
- Cel mai înalt punct din Danemarca este dealul Yding Skovhøj, care are o altitudine de doar 172,54 de metri deasupra nivelului mării.
- Contrar credinței populare, patiseria clasică a fost introdusă în Danemarca de către brutarii austrieci, care s-au aici în anii 1840. De altfel, cuvântul din limba daneză pentru „danez” este „wienerbrød”, care se traduce prin „pâine vieneză”.
- Taxele daneze sunt printre cele mai mari din lume. Cu toate acestea, sistemul de asistență socială din această țară oferă tuturor contribuabililor un nivel ridicat de securitate socială , oferind educație gratuită și acces gratuit la servicii de asistență medicală.
- 10% din totalul mărfurilor care sunt comercializate la nivel global sunt transportate în containere maritime de fabricație daneză.
- Drapelul național danez, denumit „Dannebrog”, este cel mai vechi steag național din lume. Potrivit legendei, „Dannebrog” a căzut din cer în timpul bătăliei de la Lyndanisse, din Estonia, în 1219, conducându-l pe regele danez Valdemar al II-lea la victorie în timpul cruciadei sale către Țările Baltice.
- Dacă nu știai, handbalul a fost inventat în Danemarca. Doi sportivi, Rasmus Nicolaj Ernst și Holger Nielsen, au inventat acest sport în anul 1897, iar de atunci, Danemarca a câștigat numeroase medalii la campionatele europene, mondiale, dar și la Jocurile Olimpice de vară.
- Hans Christian Andersen (1805-1875) este, probabil, cel mai faimos danez din istorie. Celebrele sale basme, precum „Mica Sirenă” și „Rățușca cea urâtă”, au fost traduse în peste 160 de limbi. Alți danezi de renume mondial includ actorii Brigitte Nielsen, Mads Mikkelsen și Nikolaj Coster Waldau, jucătoarea de tenis Caroline Wozniacki, fotbalistul Peter Schmeichel, și muzicienii Lars Ulrich, MØ MØ și Lukas Graham.
- Lebăda este pasărea națională în Danemarca. De asemenea, lebăda joacă un rol central în celebrul basm al lui Hans Christian Andersen „Rățușca cea urâtă” (1843), care vorbește despre o rățușcă nesigură care se transformă în final într-o lebădă mare și frumoasă.
- Danemarca a fost prima țară care a numit un ambasador tehnologic. Din septembrie 2017, Ambasada daneză a tehnologiei a ridicat tehnologia la rang de prioritate de politică externă, ca parte a inițiativei „TechPlomacy”.
- Danemarca face parte din UE din anul 1973 și are 13 reprezentanți în Parlamentul European.
- Danemarca a numit prima femeie ministru din lume în 1924. Nina Bang a fost numită în urmă cu un secol în funcția de ministru al educației într-un guvern recunoscut la nivel internațional.
- Ziua Constituției se sărbătorește în fiecare an pe 5 iunie. Prima constituție a Danemarcei a fost semnată la data de 5 iunie 1849 și a instituit în această țară monarhia constituțională.
- În anul 2020, nu mai puțin de 28 de restaurante daneze au primit în total 35 de stele Michelin. Localul „Geranium” este unul dintre cele două restaurante din Peninsula Scandinavia care are trei stele Michelin.
- Danemarca a fost prima țară care a permis relații între persoane de același sex, care au devenit legale în 1989. În anul 2012, parlamentul danez a legalizat căsătoria între persoane de același sex.
- Alături de celelalte state scandinave, Danemarca este adesea numită unul dintre cele mai fericite locuri pentru a trăi, ocupând locul al doilea în cel mai recent raport realizat de către World Happiness, în urma Finlandei.
Descoperă și cele mai frumoase locuri de vizitat în Danemarca