Descoperă lucruri interesante și curiozități despre Georgia:
Cuprins:
Despre Georgia
Georgia este o țară în Europa Orientală, delimitată la vest de Marea Neagră, la nord de Rusia, la sud de Turcia și Armenia, și la est de Azerbaidjan. Georgia ocupa un teritoriu de 69,700 km pătrați, iar populația sa este de 4.3 milioane de locuitori.
În antichitate, Georgia purta numele de Colchis – în vest și Iberia- în est, fiind printre primele din lume unde creștinismul a fost îmbrățișat de populație.
Iberia a devenit curând după aceea o parte a Imperiului Persan. Egrisi a fost de multe ori un teatru de război pentru două imperii rivale: Persia și Imperiul Bizantin.
Cultura Georgiei se poate urmări până în timpuri străvechi, datorită omogenității culturale și lingvistice care a caracterizat poporul georgian de-a lungul întregii sale istorii. Deoarece creștinismul s-a răspândit în ținuturile caucaziene încă din secolul al IV-lea, patrimoniul cultural al Georgiei însumează unele din cele mai vechi monumente ale arhitecturii creștine. Și mai târziu, între secolele XI și XIII, au fost ridicate lăcașe de cult remarcabile atât prin arhitectură cât și prin ansamblurile de picturi murale pe care le adăpostesc.
Cele mai multe obiective turistice din Georgia sunt biserici fortificate, chiar și steagul Georgiei fiind reprezentat de cruci. Cu adevărat impresionant este însă că, deși sunt un popor foarte credincios, georgienii au o deschidere surprinzătoare când vine vorba de alte religii, precum evrei sau musulmani.
La granița cu Rusia, se află lanțul muntos Caucaz. Are vârfuri impresionante, de peste 5.000 de metri altitudine, cel mai înalt fiind Shkhara, din regiunea Svaneti, cu 5201 metri, urmat de vârful Janga 5059 de metri, tot din Svaneti si Kazbegi, cu 5.047 de metri.
Curiozități despre Georgia
- Georgia are probabil cea mai veche cultură viticolă a lumii. Parțial mai sunt folosite procedee de vinificare străvechi, de fermentare a mustului în ulcioare de lut -kvevri. Pentru export se produc cu mijloace moderne vinuri de amestec precum Mukuzani sau Tsinandali. Georgienii înșiși preferă însă vinurile obținute prin metode tradiționale.
- În Patrimoniul UNESCO sunt înregistrate trei situri culturale: orașul antic și fostă capitală – Mtskheta, complexul monastic Gelati și regiunea montană Svaneti de Sus.
Descoperă și lista monumentelor incluse în Patrimoniul UNESCO din România
- Mtskheta și Kutaisi, ambele foste capitale ale Georgiei, sunt printre cele mai vechi 16 orașe din Europa.
- Limba georgiană este una dintre cele 14 limbi unice din lume și are propriul alfabet.
- Una dintre cele mai interesante curiozități despre Georgia este că această țară are și cele mai sus amplasate așezări umane. Satele Bochorna și Ushguli sunt cele mai sus așezate din Europa – la 2,345 și 2,100 metri.
- Tbilisi vine de la cuvântul din georgiană – „cald”, denumirea fiind legată de apele termale descoperite în secolul 5. „Tbili” înseamnă „cald”, iar „Tbilisi” înseamnă „locație caldă”
Lucruri interesante despre Georgia
- Sighnaghi este numit și orașul iubirii. Povestea orașului Sighnaghi e atipică. El a fost gazda a mulți ruși bogați în perioada sovietică dar după 1990 a ajuns într-o stare deplorabilă. În 2004, guvernul georgian post-revoluționar a realizat potențialul orașului și al zonei și a început să investească în refacerea infrastructurii. Eforturile nu au rămas fără rezultat iar Sighnaghi a început să arate ca un oraș vechi, conservat din secolele 18-19. De ce i se spune ”orașul iubirii”? Asta este una dintre cunoscutele curiozități despre Georgia. Oficiul de căsătorii din Sighnaghi e deschis 24 de ore, 365 zile pe an.
- Orașul din peșteră Uplistsikhe se află la o oră distanță de Tbilisi și datează din secolul 2 î.Hr., gradul lui de conservare fiind remarcabil. Este un complex arheologic uriaș. Are drumuri și trepte care conduc către o zonă centrală înconjurată de blocuri de piatră de diverse mărimi. Situl presupune un considerabil efort fizic. Este de de dorit să fie parcurs alături de un ghid. Asta pentru a înțelege semnificația și specificațiile locului ce include un teatru, o curte și o biserică păgână folosită pentru sacrificii.
- Stalin a fost georgian și a crescut în micul oraș georgian Gori. Muzeul Stalin oferă o imagine suficient de bună despre viața acestuia. Muzeul e un complex uriaș care se focusează mai degrabă pe anii petrecuți de dictator în Georgia decât pe cei în care a deținut poziția de lider la Moscova. Portretul rezultat este mai mult cel al unui om modest și binevoitor, contrar celui istoric. Atracția principală se află în afara muzeului și constă în casa în care a copilărit Stalin.
Daniel9090 • 28.01.2024, 12:26
Vinurile georgiene, produse în mod tradițional în qvevri (urne de lut), au o importanță culturală și sunt apreciate pentru diversitatea lor
Daniel9090 • 28.01.2024, 12:26
Bucătăria georgiană, renumită pentru felurile de mâncare delicioase
Daniel9090 • 28.01.2024, 12:25
Georgia este renumită pentru mănăstirile sale medievale și complexele rupestre