Ce trebuie să știm despre iarnă

Iarna este cel mai rece dintre cele patru anotimpuri ale zonei temperate și este caracterizată de zile scurte și nopți lungi. Denumirea provine dintr-un vechi termen germanic care înseamnă „timpul apei” și care face referire la precipitațiile sub formă de ploaie și de zăpadă specifice acestui anotimp în zonele cu latitudini medii și înalte. Temperaturile scăzute sunt întâlnite doar în aceste regiuni, în timp ce, în regiunile ecuatoriale, clima rămâne caldă și constantă pe tot parcursul anului.

Iarna este cel mai rece dintre cele patru anotimpuri ale zonei temperate

În limbile europene, conceptul de iarnă este asociat cu o perioadă de repaus, mai ales în agricultură: unele plante își lasă semințele și se usucă, iar altele își opresc creșterea până la venirea primăverii. De asemenea, în timpul iernii, mai multe animale devin inactive, în special cele care hibernează, în timp ce numeroase insecte nu supraviețuiesc acestui sezon, aflăm de pe enciclopedia Britannica.

Când începe oficial iarna

Meteorologii folosesc patru perioade de câte trei luni pentru a defini anotimpurile, care sunt împărțite pentru a coincide cu calendarul nostru gregorian, facilitând observarea și prognoza meteorologică pentru a compara statisticile sezoniere și lunare. Anotimpurile sunt primăvara (martie, aprilie, mai), vara (iunie, iulie, august), toamna (septembrie, octombrie, noiembrie) și iarna (decembrie, ianuarie, februarie).

Prima zi a anotimpului iarnă este definită în funcție de iarna calendaristică și de cea astronomică. Iarna calendaristică începe întotdeauna la data de 1 decembrie și se termină în ultima zi a lunii februarie, adică 28 (sau 29 în cazul anilor bisecți).

În schimb, debutul iernii astronomice este marcat de un eveniment astronomic specific, care poartă denumirea de solstițiu de iarnă și care are loc atunci când înălțimea Soarelui deasupra orizontului și durata zilei sunt minime. Solstițiul de iarnă are loc pe 21 sau 22 decembrie și marchează cea mai scurtă zi în nord și cea mai lungă zi la sud de Ecuator. În 2024, solstițiul de iarnă în emisfera nordică va fi pe 21 decembrie și, prin urmare, iarna astronomică va începe la această dată și se va încheie la 20 martie 2025.

Cel mai mare om de zăpadă înregistrat vreodată a măsurat 3,88 de metri înălţime

Există și un al treilea concept, care este utilizat în unele părți ale Regatului Unit, în special în Irlanda de Nord. În vechiul calendar celtic, cunoscut și sub numele de calendar gaelic sau irlandez, iarna începe la 1 noiembrie, potrivit BBC.

Curiozități despre iarnă

  • Frigul din timpul iernii ucide de două ori mai mulți americani decât canicula din timpul verii. Spre exemplu, în perioada 2006-2010, aproximativ 2.000 de americani au murit din cauze legate de condițiile meteorologice. Aproximativ 63% dintre aceste decese au avut loc iarna, în timp ce 31% s-au produs vara.
  • Deși pare contraintuitiv, Pământul este cel mai aproape de Soare în luna decembrie, chiar dacă solstițiul de iarnă este cea mai scurtă zi din an.
  • La 28 ianuarie 1887, un fulg de zăpadă de 38 cm lățime și 20 cm grosime a căzut în Fort Keogh (Montana, SUA), fiind cel mai mare fulg de zăpadă observat vreodată, conform „Guinness World of Records”.
  • Chionofobia este frica de zăpadă, în special de a rămâne blocat de zăpadă. Termenul este derivat din cuvintele grecești „chion” și „phobos”, care înseamnă „zăpadă” și, respectiv, „frică”.
  • Fulgii de zăpadă sunt de fapt translucizi, nu albi.
  • În fiecare iarnă, cel puțin un septilion (adică 1 urmat de 24 de zerouri) de cristale de zăpadă cad din cer.
  • O insectă din Noua Zeelandă, numită Weta, îngheață complet când temperaturile scad în timpul iernii. Odată cu încălzirea vremii, Weta se dezgheață și își reia activitățile.
  • Fulgul de zăpadă cade în medie cu o viteză de aproximativ 5 km/h.
  • 2,5 cm de zăpadă produc puțin mai puțin de 0,25 cm de apă atunci când se topesc.
  • Cel mai mare om de zăpadă înregistrat vreodată a fost construit în Bethel (Maine, SUA) în februarie 1999. Acesta măsura 3,88 m în înălțime, doborând recordul anterior care era deținut de un om de zăpadă ridicat în orașul nipon Yamagata și care avea 3,32 m.
  • Orașul american Bismarck (Dakota de Nord) deține recordul pentru cei mai mulți îngeri de zăpadă realizați concomitent. Pe 17 februarie 2007, mai multe școli și-au unit forțele pentru a crea 8.962 de îngeri din zăpadă.
  • Indienii din tribul Kwakiutl din Columbia Britanică își schimbă numele și preiau denumirea strămoșilor lor la început de iarnă. Ei cred că acest lucru îi protejează de spiritele morților care se întorc în această perioadă a anului.
  • Vremea rece de iarnă estompează senzațiile sexuale, iar temperaturile mai reci ale corpului scad excitația atât pentru bărbați, cât și pentru femei. Interesant este că femeile sunt cu 30% mai predispuse la orgasm dacă picioarele le sunt calde.
  • În timpul unei furtuni de zăpadă pot cădea 39 de milioane de tone de zăpadă.
  • Cea mai mare cantitate de zăpadă căzută în 24 de ore în SUA a fost înregistrată la Silver Lake (Colorado) în 1921, când s-a depus un strat de 1,93 m. Pe locul al doilea se află Georgetown (Colorado) unde, la 4 decembrie 1913, s-a depus un strat de „doar” 1,60 m.
  • Cel mai mare număr de decese în SUA în urma unei furtuni de zăpadă a avut loc în 1888. În perioada 11-14 martie, viscolul a adunat între 40-50 cm de zăpadă în unele părți din New York, New Jersey, Connecticut și Massachusetts. Furtuna a blocat drumurile și a întrerupt pentru câteva zile serviciile de telefonie, telegrafie și cele feroviare, potrivit Factretriever.com.
  • Primele Jocuri Olimpice de iarnă au avut loc în Chamonix (Franța), în 1924. Nici o țară din emisfera sudică nu a găzduit această competiție și nici nu și-a depus candidatura pentru a le găzdui.
  • Aproximativ 12% din suprafața terestră a Pământului este acoperită cu zăpadă și gheață.
  • Iarna în emisferele nordică și sudică este cauzată de înclinarea axei Pământului față de Soare din emisfera respectivă.
  • Cea mai scăzută temperatură înregistrată vreodată a fost de -89,2° Celsius la stația Vostok din Antarctica, în 1983.
  • În SUA se produc în medie 105 furtuni de zăpadă într-un an. O furtună medie durează între 2 și 5 zile și transportă cantități uriașe de zăpadă în mai multe state.
  • Datorită legăturilor de hidrogen, toți fulgii de zăpadă au șase laturi.
  • Cea mai rece iarnă de pe Pământ are loc pe Platoul Polar din Antarctica, acolo unde temperatura medie anuală este de -58,27° Celsius.
  • Iernile din Rusia sunt atât de aspre încât reprezintă o apărare naturală pe timp de război. Spre exemplu, în loc să intre în negocieri de pace cu Napoleon Bonaparte, țarul Alexandru I a decis să lase iarna rece să se ocupe de invadatorii francezi.
  • În 1974, în regiunea Siberia s-a înregistrat o temperatură de -71° Celsius în timpul iernii, făcând din Rusia cea mai rece țară din lume. Top 5 este completat, în ordine, de Canada, Mongolia, Finlanda și Islanda.
  • Pentru a supraviețui iernilor, multe animale au dezvoltat diverse tehnici de supraviețuire, cum ar fi migrarea, hibernarea, stocarea hranei, schimbarea culorii sau creșterea unei blănuri mai groase.
  • Cuplurile sunt de două ori mai predispuse să se gândească la despărțire între Sărbătorile de sfârșit de an și Valentines Day. Cele două motive principale ar fi că, pe de-o parte, sărbătorile sunt stresante, iar pe de altă parte că nivelurile de energie sunt mai scăzute în timpul sezonului rece și oamenii tind să fie mai morocănoși.
  • Cea mai frecventă zi de naștere în SUA este 16 septembrie, ceea ce înseamnă că majoritatea copiilor sunt concepuți în perioada Sărbătorilor de iarnă.
  • În săptămâna dinaintea Crăciunului se vând de peste două ori mai multe prezervative decât în săptămâna următoare. Perioada dintre Crăciun și Anul Nou este asociată cu oportunități sporite de socializare și cu o abordare mai hedonistă a vieții.
  • Chicago a avut cea mai rece iarnă de când înregistrările au început în 1872, Astfel, cea mai scăzută temperatură din istorie în acest oraș american s-a înregistrat pe 25 ianuarie 1985 și a fost de -33° Celsius pe timpul zilei.
  • Ideea că doi fulgi de nea nu pot fi niciodată identici este, de fapt, un mit. În anul 1988, un cercetător a descoperit doi fulgi cu exact aceeași formă, proveniți în urma unui viscol puternic în Wisconsin.
  • Prunul chinezesc este una dintre puținele plante care înfloresc iarna. Aroma sa se menține și în timpul iernii, motiv pentru care acesta simbolizează speranța, perseverența, frumusețea și puritatea.
  • Iarna este un personaj important în mai multe filme, cum ar fi The Thing (1982, 2011), Whiteout (2009), The Day after Tomorrow (2004), The Colony (2013), Alive (1993), Wind Chill (2007), Frozen (2010, 2013) și The Gray (2011).
  • Yalda este un festival iranian celebrat la solstițiul de iarnă. În această noapte, prietenii și familia se adună pentru a mânca, a bea și a citi poezie, adesea până după miezul nopții.
  • Unii oameni credeau că lumea se va termina la solstițiul de iarnă din 2012 deoarece corespundea cu anul 13.0.0.0 din calendarul Mesoamerican Long Count folosit de mayași.

Citeşte şi cele mai frumoase poezii despre iarnă!

 
 

Urmărește-ne pe Google News