Descoperă lucruri uimitoare și curiozități despre Israel:

Despre Israel

Israelul acoperă un teritoriu mai mic decât cel al statului New Jersey. În comparație cu suprafața lumii arabe, mărimea Israelului se poate exprima prin procentajul de 1 la 800.

Statul Israel este o republică parlamentară localizată în Orientul Mijlociu de-a lungul malului de est al Mării Mediterane. Se învecinează cu Libanul în nord, Siria în nord-est, Iordania și Cisiordania în est, Egipt și Fâșia Gaza la sud-vest și conține caracteristici din punct de vedere geografic diverse în suprafața sa relativ mică. Conform cu legislația israeliană, capitala țării este din anul 1949 orașul Ierusalim, dar aproape toate celelalte țări nu o recunosc ca atare, întreținând misiuni diplomatice la Tel Aviv.

Israel este, de asemenea, cunoscut sub numele de Țara Sfântă, fiind sfântă pentru toate religiile avraamice, inclusiv creștinism, iudaism, islam și credința bahaistă. Înainte de Declarația de Independență a Israelului din 1948, întreaga regiune a fost cunoscută sub nume diferite, inclusiv: Țara Israelului, Siria de Sud, Siria Palestina, Regatul Ierusalimului, în antichitate – Iudaea.

Curiozități despre Israel

  • Israelul a fost devotat protejării mediului încă de la începuturile sale, fiind singura națiune care a intrat în secolul 21 cu mai mulți copaci decât în ​​urmă cu 100 de ani și este singura țară din lume în care numărul copacilor crește de la an la an. Din 1900 au existat aproximativ 250.000.000 de copaci plantați în toată țara.
  • Deoarece peisajul Israelului este deșert în proporție de 60%, țara s-a confruntat cu o penurie de apă. Pentru a combate acest lucru, în 2005, Israelul a construit prima sa instalație de desalinizare, care transformă apa oceanului în apă potabilă proaspătă. Israelul intenționează să producă anual 1,1 miliarde de metri cubi de apă desalinizată până în 2025.
  • Cea mai aglomerată migrație de păsări trece prin Israel, 500 de milioane de păsări din 550 de specii zburând peste țară de două ori pe an. Valea Hula este o destinație populară în care călătorii vizitează pentru a vedea păsările în fiecare an.
  • Se spune că Tel Aviv este cel mai prietenos oraș pentru câini, deoarece găzduiește 80.000 de câini și are mai mult de 60 de parcuri pentru câini. Raportul dintre câini și rezidenți este 1:17, ceea ce înseamnă că există un câine pentru fiecare rezident. Israelul are, de asemenea, cel mai mare cimitir pentru câini datând din cele mai vechi timpuri.
  • În 2015, municipalitatea din Ierusalim a deschis un parc natural în mijlocul orașului numit Valea Gazelei, care are aproximativ 30 de gazele sălbatice și este gratuit pentru public.
ANALIZĂ Când este cel mai bine să facem cumpărături? Ghidul promoțiilor derulate anual de către retaileri din România
Recomandări
ANALIZĂ Când este cel mai bine să facem cumpărături? Ghidul promoțiilor derulate anual de către retaileri din România

Curiozități despre alimentația din Israel

Tel Aviv este cunoscută ca una dintre cele mai importante capitale vegane din lume. 8,8% dintre rezidenții din Tel Aviv sunt fie vegani, fie vegetarieni, ceea ce reprezintă un număr mare în comparație cu cele mai importante orașe occidentale. Orașul găzduiește, de asemenea, 40 de restaurante vegane, 44 vegetariene și 171 de restaurante „veg-friendly”.

Curiozități despre alimentația din Israel
Curiozități despre alimentația din Israel
  • Tel Aviv este denumită Japonia din Orientul Mijlociu, deoarece orașul are cele mai multe restaurante de sushi pe cap de locuitor după New York și Tokyo.
  • Israelienii sunt cei mai mari consumatori mondiali de fructe și legume, dar sunt, de asemenea, cel mai mare consumator de zahăr, ceea ce nu ar trebui să fie o surpriză atât de mare, deoarece israelianul mediu consumă peste doi litri și jumătate de înghețată în fiecare an!
  • Roșia cherry, cunoscută și sub numele de roșie Tomaccio, a fost creată în Israel de doi profesori ai Universității Ebraice în 1973, când a încercat să creeze o roșie dulce gustată cu o durată de viață îmbunătățită.
  • Bamba este o gustare populară israeliană care conține 50% alune. În 2008, un studiu a constatat că, din cauza consumului mare de Bamba de către copiii israelieni, copiii au construit o toleranță, iar alergiile la arahide sunt rare în rândul israelienilor.
  • Israelul produce o mulţime de vinuri foarte bune, din cele mai vechi timpuri, după cum putem afla și din episodul „Nunta din Caana Galileii” din Noul Testament. Tradiţia a fost bine întreţinută, căutaţi vinurile podgoriei Margalit, din Galileea, vestitul critic de vin Robert Parkwer le recomandă ca fiind unele dintre cele mai bune din lume.
  • Deși hummus-ul a ajuns în România prin restaurantele turcești și arăbești, în Israel se consumă de două ori mai mult hummus decât în ţările arabe vecine. Acest fel de mâncare e considerat mâncarea naţională (neoficială).
Cimitirul preistoric din Munții Trascău care relevă ritualuri păgâne cu craniile morților. „Mulți turiști vin să facă fotografii”
Recomandări
Cimitirul preistoric din Munții Trascău care relevă ritualuri păgâne cu craniile morților. „Mulți turiști vin să facă fotografii”

Curiozități despre cultura din Israel

  • Israelul găzduiește 12 câștigători ai Premiului Nobel. Shmuel Yosef Agnon a câștigat Premiul Nobel pentru Literatură, Menachem Begin, Shimon Peres și Yitzhak Rabin au câștigat Premiul Nobel pentru Pace, Daniel Kahneman și Rober Aumann au câștigat Premiul Nobel pentru Economie, iar Aaron Ciechanover, Avram Hershko, Ada Yonath, Dan Shechtman, Michael Levitt, iar Arieh Warshel a câștigat Premiul Nobel pentru chimie.
  • Israel este în fruntea listei țărilor când vine vorba de producția anuală de lucrări științifice, cu 109 lucrări la 10.000 de persoane.
  • Israelul are una dintre cele mai mari rate de studii universitare pe cap de locuitor din lume. Țara a înregistrat 46% din populația sa care a terminat învățământul terțiar.
  • Israelul este numărul doi în lume pentru publicarea cărților, dar este numărul unu când vine vorba de traducerea capodoperelor literare din limbi străine. Aproximativ 4.200 de cărți noi sunt publicate în fiecare an în Israel.
  • Israelul are cele mai multe muzee din lume pe cap de locuitor și e constant în top 10 ţări cu cetăţeni care deţin o diplomă universitară.

Lucruri interesante și mai puțin cunoscute despre Israel

  • În Israel sunt peste 250 de kibbutz-uri, niște comunităţi egalitariste în care membrii lor lucrează mai ales în agricultură. 1,5% din populaţia Israelului trăiește într-un asemenea loc. Pentru o experienţă autentică, puteţi să vă cazaţi într-un kibbutz contra cost sau puteţi deveni voluntar pentru o perioadă limitată de timp
  • Israelul e singura ţară din lume în care mamele au învăţat de la copiii lor limba oficială, ebraica. Asta, pentru că la fondarea statului s-a adoptat o limbă nefuncţională, antică, folosită numai în scopuri religioase. Imigranţii care au ajuns aici din Europa au învăţat și adaptat această limbă.
  • Una dintre cele mai uimitoare curiozități despre Israel o reprezintă cimitirele sale. Cele mai vechi cimitire din lume, încă funcţionale, sunt cele de pe Muntele Măslinilor. Credinţa evreiască spune că morţii de aici vor fi primii înviaţi la venirea lui Mesia, prin urmare, locurile de veci sunt foarte râvnite. În 2009, un grup de real-estate francez a cumpărat o jumătate de hectar de pământ pe munte, cu 24 de milioane de dolari, cu scopul de a face un cimitir pentru VIP-uri. Un loc de veci cu lăţimea de 60 de cm poate costa și 50.000 de dolari, dacă se află în proximitatea mormântului vreunui rabin celebru.
  • Tel Aviv e supranumit capitala LGBT a Orientului Mijlociu pentru toleranţa unică în regiune de care se bucură minorităţile sexuale. Cea mai mare paradă „gay pride” de pe tot continentul asiatic are loc aici în fiecare an în luna iunie, cu peste 100.000 de participanţi, localnici și turiști. Este de asemenea una dintre cele mai interesante curiozități despre Isarel.
Cine se uită la „Insula iubirii”. Profilul telespectatorilor din studiile de audiență. Peste 7 milioane de români au urmărit show-ul TV cel puțin un minut
Recomandări
Cine se uită la „Insula iubirii”. Profilul telespectatorilor din studiile de audiență. Peste 7 milioane de români au urmărit show-ul TV cel puțin un minut

Despre Ierusalim

Dincolo de multe lucruri interesante și curiozități despre Israel, orașul Ierusalim este în sine un punct de interes pentru turiști și credincioși din lumea întreagă. Ierusalim este un vechi oraș din regiunea istorică Palestina – „Ţara Sfânta” sau „Ţara lui Israel” -,în Orientul Mijlociu, considerat oraș sfânt în Iudaism, Creștinism și Islam.

25 de curiozități despre Israel. Lucruri mai puțin știute despre ”Țara Sfântă”
Zidul Plângerii din Ierusalim

Situat în Munții Iudei, între Marea Mediterană și țărmul de nord al Mării Moarte, Ierusalimul modern este unul dintre cele mai frumoase și mai cunoscute orașe din Orientul Mijlociu, un loc pentru care de-a lungul mileniilor s-au dus războaie și bătălii cumplite.

Cei care vizitează astăzi Ierusalimul vor găsi un oraș care în mare parte s-a schimbat foarte puțin față de cum arata cu secole în urmă. Partea veche a orașului, plina de biserici, sinagogi, moschei, locul unde se găsește și Zidul Plângerii, este în permanență foarte aglomerată, credincioșii din întreaga lume venind aici în pelerinaj.

Însă Ierusalimul nu este doar un oraș sfânt, ci și un loc unde se găsesc un număr impresionant de magazine și piețe.

Curiozități despre Ierusalim
Curiozități despre Ierusalim

Numărul și varietatea obiectivelor turistice din Ierusalim impresionează de la prima vizită, fie că este vorba de muzee, fie de monumente istorice și lăcașuri de cult, indiferent de confesiune. Vizitați Biserica Sf. Ana, o frumoasă biserica de secol XII, construită de cruciați, Biserica Luterană, situată în Cartierul Creștin, Catedrala St. George, cu turnurile sale neo-gotice și arhitectura impresionantă, Biserica Sfântului Mormânt, cel mai important loc din Ierusalim pentru creștinii din întreaga lume și Zidul Plângerii, loc sacru pentru Israel.

Descoperă curiozități și lucruri interesante despre Catedrala Sagrada Familia

Vezi şi lucruri pe care să nu le faci în Israel ca turist!

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentarii (7)

ElenaMA   •   10.10.2023, 15:51

Este chiar un loc tare interesant

Irinel   •   10.10.2023, 13:44

Sper sa ajung si eu acolo.Felicitari pentru articol!

Irinel   •   10.10.2023, 13:38

Sper sa ajung si eu acolo.Felicitari pentru articol.!

Vezi toate comentariile (7)
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Un inginer din Canada a dat peste televiziunea de stat nord-coreeană, din greșeală. Ce a urmat după
Știrileprotv.ro
Un inginer din Canada a dat peste televiziunea de stat nord-coreeană, din greșeală. Ce a urmat după
A recunoscut! Adevăratul motiv pentru care Mihaela Tatu a divorțat de soț, după 16 ani de căsnicie: ”Nu mi-a părut rău o clipă, avea o stângăcie...”
Viva.ro
A recunoscut! Adevăratul motiv pentru care Mihaela Tatu a divorțat de soț, după 16 ani de căsnicie: ”Nu mi-a părut rău o clipă, avea o stângăcie...”
Ultima poză cu Alain Delon, publicată chiar de fiica lui, a strânit controverse: „De ce îl arătați? Lăsați-l în pace”
Libertateapentrufemei.ro
Ultima poză cu Alain Delon, publicată chiar de fiica lui, a strânit controverse: „De ce îl arătați? Lăsați-l în pace”
Planta care îți înfrumusețează curtea, dar poate fi periculoasă pentru animale. Câinii sunt puternic afectați de ea
FANATIK.RO
Planta care îți înfrumusețează curtea, dar poate fi periculoasă pentru animale. Câinii sunt puternic afectați de ea
La 10 ani de la demararea lucrărilor, Complexul Olimpic de natație de la Brăila zace inutil cu milioane de euro din bani publici tocați: „Sper ca vorbele lui David Popovici să nu fie în zadar”
GSP.RO
La 10 ani de la demararea lucrărilor, Complexul Olimpic de natație de la Brăila zace inutil cu milioane de euro din bani publici tocați: „Sper ca vorbele lui David Popovici să nu fie în zadar”
Palatul puțin cunoscut din România care e o bijuterie arhitecturală. Mai multe lucruri tragice s-au întâmplat aici
FANATIK.RO
Palatul puțin cunoscut din România care e o bijuterie arhitecturală. Mai multe lucruri tragice s-au întâmplat aici
Anca Lungu, primul interviu după nunta cu milionarul Harry Arampatzis: 'O relație rezistă atâta vreme cât ambii parteneri își doresc în egală măsură să formeze acel cuplu' / Exclusiv
Unica.ro
Anca Lungu, primul interviu după nunta cu milionarul Harry Arampatzis: 'O relație rezistă atâta vreme cât ambii parteneri își doresc în egală măsură să formeze acel cuplu' / Exclusiv
Oamenii au reacţionat, după ce David Popovici a fost văzut în trafic, în maşina primită din partea lui Ion Ţiriac | FOTO
Orangesport.ro
Oamenii au reacţionat, după ce David Popovici a fost văzut în trafic, în maşina primită din partea lui Ion Ţiriac | FOTO
CALCUL: Cât putem câştiga dacă depunem 15.000 lei într-un depozit bancar pe o perioadă de 12 luni. Investiţia în titlurile de stat, mai avantajoasă
Observatornews.ro
CALCUL: Cât putem câştiga dacă depunem 15.000 lei într-un depozit bancar pe o perioadă de 12 luni. Investiţia în titlurile de stat, mai avantajoasă
Horoscop 19 august 2024. Fecioarele au șansa de a regândi anumite strategii și de a privi altfel problemele cu care se confruntă
HOROSCOP
Horoscop 19 august 2024. Fecioarele au șansa de a regândi anumite strategii și de a privi altfel problemele cu care se confruntă

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI