În același timp, Laponia este o destinație magnifică de iarnă pentru toți iubitorii de natură și de aventură și oferă o mare varietate de activități precum drumeții prin pădurile înghețate, plimbări cu sănii trase de reni, excursii la cabane tradiționale și, mai ales, vizite la casa lui Moș Crăciun. Însă, acest loc din regiunea nordică a continentului nostru este mai mult decât o destinație turistică de iarnă. Este un tărâm al minunilor, plin de magie și de mister, care care a inspirat de-a lungul timpului numeroase povești, mituri și legende și care poate fi explorat pe tot parcursul anului de toți cei care vor să-i descopere frumusețea unică și diversitatea culturală. În cele ce urmează îți vom dezvălui cele mai interesante și mai frumoase informații despre tărâmul lui Moș Crăciun.

Laponia cuprinde peste 96.000 km2 de uscat

Provincia Laponia (n.n. – în finlandeză Lapin lääni, în suedeză Lapplands län, în sámi Lappi) este o regiune etnică și culturală situată în nordul Europei, fiind cea mai mare și cea mai nordică întindere de pământ din Finlanda. Granițele Laponiei urmează trei râuri – Tana, Muonio și Torne – în timp ce cel mai mare lac este Inari, care se întinde pe 1.102 km². De asemenea, cel mai înalt punct al regiunii este Halti, care atinge o altitudine de 1.324 de metri pe partea finlandeză a graniței. Acesta este și cel mai înalt punct din Finlanda.

Dosarul asasinatului de la Arad. Lipsurile care au dus la eliberarea suspecților și cine este marele absent din boxa arestaților
Recomandări
Dosarul asasinatului de la Arad. Lipsurile care au dus la eliberarea suspecților și cine este marele absent din boxa arestaților

Cea mai mare parte a regiunii se regăsește la nord de Cercul Polar și se întinde pe teritoriul a încă trei țări din această parte a lumii, aflăm de pe enciclopedia online Wikipedia. Mai exact, în afară de partea de nord a Finlandei, Laponia mai cuprinde Norvegia, comitatul Norrbottens din Suedia și Peninsula Kola din Rusia. Laponia se mai învecinează cu Golful Botnic, cel mai nordic braț al Mării Baltice, care este situat între coasta de vest a Finlandei și coasta de est a Suediei. Laponia ocupă o suprafață de 100.375 km2, fiind mai maare decât țări precum Belgia, Olanda, Elveția, Portugalia sau Ungaria. Din total, 92.676 km² reprezintă uscat, iar restul de 7.705 km² reprezintă apă.

Care este capitala Laponiei?

Populația majoritar tradițională a Laponiei sunt laponii (sámi), singurul popor indigen din Europa. Termenul de sámi se pare că provine de la cuvântul žēmē din limba letonă, care se traduce prin „teritoriu”. Cele mai mari orașe din Laponia sunt Rovaniemi, care este capitala regională (cca. 34.700 de locuitori), Kemi și Tornio, care se apropie de 9.000 de locuitori.

În această regiune trăiește 3,4% din populația Finlandei, fiind din acest punct de vedere cea mai slab populată zonă din această țară. În urmă cu ceva mai mult de un deceniu, Laponia avea o populație de aproximativ 183.340 de locuitori, dintre care 177.950 erau vorbitori de finlandeză, 1.530 vorbitori de sámi, 390 vorbitori de suedeză, în timp ce alți 3.470 erau vorbitori ai altor limbi. În momentul de față aici trăiesc aproape 178.000 de suflete, ceea ce înseamnă o densitate de 1,98 locuitori/km2.

Trei măsuri arbitrare ale regimului comunist au cauzat catastrofa de la Certej. Un munte de nămol și cianură a îngropat de vii 89 de oameni
Recomandări
Trei măsuri arbitrare ale regimului comunist au cauzat catastrofa de la Certej. Un munte de nămol și cianură a îngropat de vii 89 de oameni

Scurt istoric al Laponiei

laponia-auroraIcon photoVEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 4

Provincia Laponia a fost împărțită între două comitate ale Regatului Suedez, din 1634 și până în 1809. Zonele de nord și de vest făceau parte din comitatul Västerbotten, în timp ce regiunile sudice (așa-numitele Peräpohjola) erau parte din comitatul Ostrobothnia, care avea să devină după anul 1755 comitatul Oulu.

După mai bine de cinci decenii, în 1809, zonele nordice și cele vestice au fost transferate comitatului Oulu, care devenea în acest fel provincia Oulu. Conform constituției regaliste a Finlandei din prima jumătate a anului 1918, Laponia urma să devină un Mare Principat și să facă parte din moștenirea regelui propus al Finlandei. Provincia Laponia avea să fie separată de provincia Oulu treizeci de ani mai târziu. După cel de-al Doilea Război Mondial, regiunile Petsamo și Salla au fost cedate Uniunii Sovietice. Provinciile Finlandei au fost desființate la data de 1 ianuarie 2010, iar Laponia a fost reorganizată ca una dintre noile regiuni care au înlocuit acele provincii. În prezent este formată din provinciile abolite Laponia și Ostrobotnia.

Șofer român de TIR blocat trei zile pe autostrada distrusă de inundațiile din Spania: „Nici în războiul din Iugoslavia nu am văzut așa ceva”
Recomandări
Șofer român de TIR blocat trei zile pe autostrada distrusă de inundațiile din Spania: „Nici în războiul din Iugoslavia nu am văzut așa ceva”

25 de curiozități despre Laponia

  1. Deși este situat pe Cercul Arctic, în Rovaniemi se poate ajunge foarte ușor cu avionul, cu trenul, cu autocarul ori cu mașina, existând legături cu capitala Finlandei, Helsinki.
  2. Înființat în 1965, satul lui Moș Crăciun este situat la câțiva kilometri de Rovaniemi. Este o destinație de vis pentru copii și adulți deopotrivă, locul unde vizitatorii îl pot întâlni pe Moș Crăciun în persoană.
  3. Din 1985, când oficiul poștal oficial al lui Moș Crăciun și-a deschis porțile, acesta a primit peste 15 milioane de scrisori de la copii din 198 de țări.
  4. Cercul Arctic misterios aduce fenomene inedite în zonă pe tot parcursul anului. Cercul de latitudine care se întinde la 66°33’45,9” nord de Ecuator marchează cea mai suică latitudine unde soarele poate rămâne continuu sub sau deasupra liniei orizontului o zi întreagă. Soarele de la miezul nopții vara și Noaptea Polară iarna marchează momentul în care soarele rămâne deasupra sau sub orizont timp de 24 de ore.
  5. Un fapt interesant este acela că, în Laponia, trăiesc mai mulți reni decât oameni, și anume peste 200.000 de exemplare. Nici nu este de mirare având în vedere că Laponia este tărâmul lui Moș Crăciun, ia renii sunt recunoscuți ca fiind cele mai importante ajutoare ai Moșului, scrie site-ul TourstoLapland.com.
  6. Renii sunt un adevărat simbol în Laponia, formând o parte importantă a culturii poporului indigen sámi, care în mod tradițional erau păstori de reni. De asemenea, aici sunt organizate curse de reni încă din anul 1932, iar capitala Laponiei, Rovaniemi, are forma unui cap de ren, iar străzile sunt dispuse precum coarnele renului.
  7. Tradiționala rochie națională a poporului sámi din Laponia poartă denumirea de gákti. Aceasta este plină de semnificații și conține indicii despre toate aspectele vieții acestui popor indigen, fiind una dintre cele mai scumpe haine simbolice din lume, potrivit site-ului Santaslapland.com. Culorile și modelele de pe gákti vă pot spune totul, de la locul de unde este purtătorul acesteiea, până la câți reni deține persoana respectivă ori dacă este sau nu este căsătorit.
  8. În Laponia de Vest, în zona localității Muonio, este cel mai curat aer din lume, asta datorită populației reduse, a traficului rutier foarte scăzut, dar și tehnologiilor îmbunătățite de curățare utilizate în Finlanda.
  9. Laponia oferă o varietate de activități de iarnă, cum ar fi plimbări cu sănii trase de reni ori de câini husky și, desigur, „vânătoarea” aurorei boreale, un spectacol ceresc uimitor.
  10. Multe formațiuni naturale din Laponia, cum ar fi cascadele, stâncile sau copacii, sunt considerate sfinte, fiind denumite de către localnici seitas. În trecut, oamenii puneau în aceste locuri capete de pește și coarne de ren ca să aibă noroc la pescuit sau la vânătoare.
  11. Este celebră tradiționala brânză finlandeză Leipäjuusto, care a fost denumită astfel datorită sunetului pe care îl face atunci când oamenii mușcă o bucată. Leipäjuusto este de obicei făcută din lapte coagulat de vacă, copt în formă de plăcintă și servit cu dulceață de nuci, care este o altă delicatesă din regiune.
  12. În tradiția populară se zice că Moș Crăciun își are reședința în Laponia. „Moșul” trăiește iarna pe Muntele Ureche din ținutul Savukoski, între Finlanda și Rusia, iar vara se mută pe insula Christmas.
  13. Laponia este vizitată în fiecare an de 500.000 de turiști din toată lumea, cei mai mulți provenind din China.
  14. Cel mai gros strat de zăpadă înregistrat vreodată în Laponia a avut 190 de centimetri.
  15. Laponia reprezintă o treime din suprafața totală a Finlandei.
  16. Copacii din Laponia sunt foarte bătrâni, cel mai vechi dintre aceștia având 529 de ani.
  17. Deși poporul sámi a împărţit anul în opt anotimpuri, iarna în Laponia durează în jur de şapte luni. Verile sunt scurte şi plăcute, iar iernile sunt lungi şi dominate de ninsori, curentul din zona Oceanului Atlantic contribuind la menţinerea temperaturilor puţin sub limitele extreme.
  18. Deoarece Laponia se află atât de aproape de Cercul Polar nordic aici se poate observa acel efect de lumină crepusculară, denumit aurora boreală. Acesta este posibil din cauza faptului că soarele nu se ridică deasupra orizontului pe timpul iernii.
  19. Datorită peisajului său uimitor, compus din fiorduri, văi adânci, ghețari și munți, Laponia a intrat în patrimoniul mondial UNESCO în anul 1966.
  20. În Laponia este o tradiție să faci saună. Trebuie să știi că se consideră o lipsă de respect refuzul invitației gazdelor finlandeze de a face saună.
  21. Dacă ai de gând să călătorești în Laponia este bine să știi că întregul ținut este acoperit de zăpadă, începând din octombrie și până în martie. Temperaturile variază aici între +12 grade Celsius pe timpul zilei și –40 de grade Celsius noaptea.
  22. Capul Nord, situat în Insula Magerøya, este punctul cel mai nordic al continentului european. Acesta oferă priveliști spectaculoase asupra Oceanului Arctic și este un loc ideal pentru a urmări soarele pe timp de noapte sau aurora boreală.
  23. Cascada Jokulsarlon se află în Parcul Național Vatnajökull din Islanda și este recunoscută pentru peisajele sale uimitoare și ghețarii plutitori.
  24. Vasta pădure finlandeză găzduiește aproximativ 1.200-1.500 de urși bruni, însă numărul lor nu poate fi stabilit cu exactitate.
  25. Karhunkierros, care în finlandeză înseamnă „ursul care se învârte”, este cel mai popular traseu pentru drumeție, care leagă localitățile Salla și Kuusamo, din nord-estul Finlandei. Traseul a fost marcat pentru prima dată în anul 1955.
Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentarii (10)

Irinel   •   16.10.2023, 02:58

Frumos si interesant!Merita citit.

N3gry90   •   15.10.2023, 12:34

Este acel loc în care îmi doresc să ajung!

andreea.online   •   14.10.2023, 14:32

Nu e cam devreme sa ne gandim la Craciun? E totusi octombrie :)

Vezi toate comentariile (10)
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Coșmar pe centura Bucureștiului, trăit de o familie. Câțiva indivizi au încercat să-i jefuiască, dar șoferul i-a pus pe fugă
Știrileprotv.ro
Coșmar pe centura Bucureștiului, trăit de o familie. Câțiva indivizi au încercat să-i jefuiască, dar șoferul i-a pus pe fugă
A adus dovada! Laurențiu Reghecampf îi dă șah-mat Anamariei Prodan, după ce l-a executat silit: „Se ocupă de farse prin instanțe. Mi-a recunoscut că...”. Reghe aruncă bomba despre fosta soție
Viva.ro
A adus dovada! Laurențiu Reghecampf îi dă șah-mat Anamariei Prodan, după ce l-a executat silit: „Se ocupă de farse prin instanțe. Mi-a recunoscut că...”. Reghe aruncă bomba despre fosta soție
O zi cu Andreea Raicu. Imagini din casa și din viața vedetei. Locuiește doar cu Honey, iar terasa vilei e cât un teren de handbal
Libertateapentrufemei.ro
O zi cu Andreea Raicu. Imagini din casa și din viața vedetei. Locuiește doar cu Honey, iar terasa vilei e cât un teren de handbal
Anunț oficial despre schimbarea orei. Țara uriașă care vrea să renunțe la acest obicei. Ora de vară ar putea deveni permanentă
FANATIK.RO
Anunț oficial despre schimbarea orei. Țara uriașă care vrea să renunțe la acest obicei. Ora de vară ar putea deveni permanentă
I-a spus „ADIO”, după doi ani de relație! Modelul italian a șters deja toate pozele cu sportivul român
GSP.RO
I-a spus „ADIO”, după doi ani de relație! Modelul italian a șters deja toate pozele cu sportivul român
Acesta este cel mai rece oraș din România. E peste Miercurea Ciuc la temperaturi scăzute și i se spune Mica Siberie. Peste 8000 de oameni trec anual printr-un ger de crapă pietrele
FANATIK.RO
Acesta este cel mai rece oraș din România. E peste Miercurea Ciuc la temperaturi scăzute și i se spune Mica Siberie. Peste 8000 de oameni trec anual printr-un ger de crapă pietrele
Imagini din casa 'bântuită' pe care Oana Zăvoranu a pierdut-o în instanță. 'Se aud voci, suspine, oftături. Se deschid uși închise cu clanța'
Unica.ro
Imagini din casa 'bântuită' pe care Oana Zăvoranu a pierdut-o în instanță. 'Se aud voci, suspine, oftături. Se deschid uși închise cu clanța'
Cheltuielile vilei lui Iohannis. Guvernul a desecretizat documentele
Financiarul.ro
Cheltuielile vilei lui Iohannis. Guvernul a desecretizat documentele
Povestea româncei care cumpără case pentru Messi. A pornit de la zero şi a construit un imperiu imobiliar. Inima ei a rămas, însă, la Braşov
Observatornews.ro
Povestea româncei care cumpără case pentru Messi. A pornit de la zero şi a construit un imperiu imobiliar. Inima ei a rămas, însă, la Braşov
Horoscop 2 noiembrie 2024. Săgetătorii au șansa de a observa cât de mult contează gândurile cărora le permit să se deruleze prin mintea lor
HOROSCOP
Horoscop 2 noiembrie 2024. Săgetătorii au șansa de a observa cât de mult contează gândurile cărora le permit să se deruleze prin mintea lor

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI