Localizată în Marea Mediterană, la sud de Sicilia, Malta s-a impus în ultimii ani ca o destinație turistică de top atât pentru turiștii europeni, cât și pentru cei din alte zări. Bogăția moștenirii culturale cu care se mândresc locuitorii capitalei La Valetta, precum și frumusețea peisajelor marine și a plajelor care înconjoară arhipelagul maltez, sunt tot atâtea argumente pentru care din ce în ce mai mulți turiști se înghesuie să viziteze acest micuț stat insular, care oferă una dintre cele mai fascinante experiențe pe care le poate oferi turismul mediteranean. Spunem asta pentru că, înainte de toate, cei care vor trece „pragul” Maltei vor simți că spiritul Evului Mediu este încă prezent aici prin străzile înguste și pietruite și casele vechi de sute de ani.

Din timpuri străvechi, frumusețea incredibilă a acestei țări, piatra de culoarea mierii și porturile naturale au fost răspunzătoare pentru influența și pentru reputația arhicunoscute în întreaga lume. În schimb, dacă îi vei întreba pe cei care au fost în Malta ce anume i-a impresionat cel mai mult, aceștia vor răspunde fără ezitare: „maltezii”. Și, da, locuitorii insulei sunt niște oameni plini de viață, inimoși, prietenoși, tipic mediteraneeni, care se disting printr-o anumită doză de umor britanic. Așadar, dacă am reușit să-ți stârnim interesul pentru această mică parte de Europa și ți-ai propus să descoperi această mică țară insulară atunci ai nimerit în locul potrivit pentru că îți vom oferi în cele ce urmează cele mai interesante și mai inedite informații despre acest mic stat insular.

Metoda lui Marian Vanghelie de a lungi un proces până la prescripție: cere dosare penale pentru 9 magistrați care l-au judecat
Recomandări
Metoda lui Marian Vanghelie de a lungi un proces până la prescripție: cere dosare penale pentru 9 magistrați care l-au judecat

Malta, arhipelag mediteranean de șase insule

Curiozitati despre MaltaIcon photoVEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 4

Denumită oficial Republica Malta (n.n. – în malteză Repubblika ta’), Malta (n.n. – în malteză Malta) este o țară insulară situată în sudul continentului Europa.

Este un arhipelag în Marea Mediterană format din șase insule: insula principală Malta, care este și cea mai mare (246 km2), Gozo (67 km2), Comino (3,5 km2), Cominotto, Filfla și St. Paul, acestea trei din urmă fiind nelocuite. Aceste mici insule se află la o distanță de 80 de kilometri sud de Sicilia (Italia), 284 de kilometri est de Tunisia și 333 de kilometri nord de Libia.

Teritoriul Maltei acoperă o suprafață de doar 316 km2, ceea ce face să fie a 44-a națiune europeană și a 208-a la nivel mondial. Dacă vrei să-ți faci o idee cât mai clară, gândește-te că Bucureștiul are o suprafață de 239 km2. Malta este aproximativ la fel de mare ca Andorra, de aproape două ori mai mare decât orașul Washington DC și de opt ori mai mică decât Luxemburg.

Viitorul automobilelor pe hidrogen și al hibridelor nu sună bine. Explicațiile a doi experți: „Zilele lor sunt numărate” I Interviu
Recomandări
Viitorul automobilelor pe hidrogen și al hibridelor nu sună bine. Explicațiile a doi experți: „Zilele lor sunt numărate” I Interviu

Datorită poziției geografice, Malta a avut dintotdeauna o importanță strategică ca bază navală în Mediterană.


Citeşte și: Locuri de vizitat în Malta. Cele mai apreciate destinații de vacanță

Malta, republică de aproape cinci decenii

Marea Britanie a dobândit oficial posesia Maltei la începutul secolului al XIX-lea. Această țară insulară a sprijinit Marele Regat Unit în ambele războaie mondiale și a rămas în zona Commonwealth până când și-a dobândit independența, în anul 1964 – când a fost admisă și în Organizația Națiunilor Unite. Astfel, Malta devenea teritoriu suveran și independent al Commonwealth-ului, cunoscut oficial până în 1974 sub denumirea de Statul Malta⁠. La 13 decembrie 1974, s-a transformat în republică.

În 2004 a fost acceptată ca membru cu drepturi depline în Uniunea Europeană, iar patru ani mai târziu a devenit parte a zonei Euro. În ultimii 15 ani, insula a devenit un punct principal de transbordare a mărfurilor, un centru financiar și o destinație turistică foarte populară.

La Valetta, cea mai mică capitală din UE

Populația țării numără peste 535.000 de locuitori. Din acest punct de vedere, Malta ocupă locul 38 în Europa și locul 174 în lume, având cam aceeași populație ca alte două state insulare Micronesia, în Oceanul Pacific, și Maldive, în Oceanul Indian.

Sondaj INSCOP la comanda Libertatea: Profilul președintelui – majoritatea românilor și-ar dori un președinte pro-occidental și cu experiență
Recomandări
Sondaj INSCOP la comanda Libertatea: Profilul președintelui – majoritatea românilor și-ar dori un președinte pro-occidental și cu experiență

Trebuie spus că Malta este în momentul de față una dintre cele mai puțin populate țări de pe mapamond și una dintre cele mai dens populate țări din lume, potrivit Nations Online. Astfel, având o densitate a populației de 1.346 de locuitori/km², Malta ocupă locul al patrulea în Europa și al optulea pe glob.

Capitala și cel mai important oraș al țării este La Valletta, care se întinde pe doar 0,8 km2. În aceste condiții, La Valetta este cea mai mică capitală din Uniunea Europeană. În Malta sunt vorbite două limbi oficiale: malteza și engleza.

20 de curiozități despre Malta

  1. Capitala Maltei, La Valletta, este un oraș fortificat și zidit, fiind una dintre cele mai mici capitale din Europa, cu doar 0,8 km2, potrivit site-ului AirMalta. Orașul a fost cartografiat în 1564 pe când țara era condusă de Cavalerii Ordinului de Malta. Înainte de sosirea acestora, zona era doar un petic de pământ cu un singur turn de veghe, denumit Sf. Elmo.
  2. Crucea cu opt colțuri a Cavalerilor Ordinului de Malta este acum un simbol al țării și poate fi văzut peste tot, de la fațadele clădirilor și până la drapelul național.
  3. Limba malteză este un mix de arabă, italiană și engleză.
  4. În Malta există 365 de biserici impresionante răspândite în jurul Maltei și a insulei Gozo.
  5. Malta are una dintre cele mai blânde clime din lume și se bucură de peste 3000 de ore de soare. Astfel, această țară reprezintă o destinație turistică ideală în orice lună din an.
  6. Malta este una dintre puținele țări din lume în care șoferii circulă pe partea stângă a drumului, o rămășiță din perioada stăpânirii britanice.
  7. În Malta există trei situri incluse în Patrimoniul Mondial UNESCO. Este vorba despre La Valletta, Templele Megalitice și Ipogeul din Ħal Saflieni. De asemenea, pe listă mai sunt include alte șapte sit-uri, printre care Grand Harbour, Mdina, Cittadella și Dwejra..
  8. După sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, întreaga insulă Malta și toți locuitorii acesteia au primit medalia „George Cross” pentru curajul lor de a rezista atacurilor constante din partea forțelor Axei.
  9. Malta este o țară extrem de religioasă, romano-catolicismul fiind principala credință în rândul maltezilor. Potrivit Bibliei, Sfântul Pavel a naufragiat în Malta și i-a convertit pe locuitorii insulei în anul 60 d.Hr.
  10. În Gozo există o peșteră care domină Golful Ramla și despre care se spune că ar fi peștera în care locuia nimfa Calypso și despre care Homer a scris în celebra sa „Odisee”. În timp ce peștera este cât se poate de normală ca grotă, priveliștea din interiorul acesteia este cu totul specială.
  11. Malta se bucură de unele dintre cele mai limpezi ape din lume, perfecte pentru scufundări. Poți explora recifele, navele scufundate și avioanele naufragiate în și în jurul coastei malteze.
  12. Hagar Qim este un exemplu fantastic al unora dintre cele mai bine conservate structuri și temple de sine stătătoare din lume. Acestea datează din urmă cu mai bine de 5.000 de ani!
  13. Malta este situată la mai puțin de o oră de Italia și la aproximativ 40 de minute de Tunisia. Se poate zbura în orice oraș european în mai puțin de trei ore, ceea ce face din această țară o destinație perfectă pentru o evadare rapidă din aproape orice punct al Europei.
  14. Poate nu știai, dar Malta a intrat în cărțile de istorie în 2011 la „Chiswick High School” pentru ceea ce a fost la acel moment cea mai mare mulțime de oameni îmbrăcați în personaje de cărți de povești. Din păcate, coroana lor a fost „furată” de Singapore, în 2014, însă reprezintă oricum o realizare importantă.
  15. Dacă ajungi în Malta trebuie să te delectezi cu câteva dintre delicatesele locale. Printre acestea amintim băutura răcoritoare Kinnie, berea Cisk și faimoasele aperitive „pastizzi”, scrie Nomads Unveiled.
  16. În 1249, populația musulmană din Malta a fost expulzată din țară sau a fost convertită la creștinism, după caz, printr-un decret semnat de împăratul Sf. Imperiu Roman, Frederic al II-lea.
  17. Malta este lipsită de păduri și râuri. Singura formațiune care seamănă cu o pădurea este Buskett, denumire care provine de la cuvântul italian „boschetto”, care înseamnă „pădurice”.
  18. În urmă cu circa 17.000 de ani, Malta făcea parte din lanțul muntos subacvatic care făcea legătura între Africa de Nord și Sicilia și care a fost complet scufundat. Când Strâmtoarea Gibraltar s-a închis, nivelul mării a scăzut, lăsând insula la vedere.
  19. Insula Filfa, una dintre cele trei insulițe nelocuite ale arhipelagului maltez, este închisă publicului deoarece nu a fost curățată de mine după cel de-al Doilea Război Mondial.
  20. Vârful Ta Dmejrek, situat lângă Dingli, este cel mai înalt punct din Malta, având o altitudine de 253 de metri.

Foto:123rf.com/Shutterstock

Citește și: Mâncăruri pe care să le încerci în Malta 

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentarii (7)

Any0205   •   20.09.2023, 23:01

O țara mică, dar frumoasa!

Gore24   •   16.09.2023, 13:06

Superb

Any0205   •   14.09.2023, 21:09

Frumos

Vezi toate comentariile (7)
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Masoneria - reţeaua de păpuşari care fac bani din afaceri cu statul. Loja obscură unde se întâlneau politicieni și afaceriști
Știrileprotv.ro
Masoneria - reţeaua de păpuşari care fac bani din afaceri cu statul. Loja obscură unde se întâlneau politicieni și afaceriști
Mama Geta nu s-a mai putut abține și a spus lucruri DURE despre Daniela Iliescu: "Ea, săraca, întotdeauna a avut aere de... cum erau odată nobilii și iobagii"
Viva.ro
Mama Geta nu s-a mai putut abține și a spus lucruri DURE despre Daniela Iliescu: "Ea, săraca, întotdeauna a avut aere de... cum erau odată nobilii și iobagii"
Sanda Țăranu, dezvăluiri după moartea Deliei Budeanu. Erau sau nu rivale?  „Fiecare avea frumusețea ei”. De ce nu a fost la înmormântare
Libertateapentrufemei.ro
Sanda Țăranu, dezvăluiri după moartea Deliei Budeanu. Erau sau nu rivale? „Fiecare avea frumusețea ei”. De ce nu a fost la înmormântare
Ce s-a găsit la Sarmizegetusa. Arheologii au făcut o descoperire fantastică: “Elemente de pretutindeni”
FANATIK.RO
Ce s-a găsit la Sarmizegetusa. Arheologii au făcut o descoperire fantastică: “Elemente de pretutindeni”
Francezul căsătorit cu o româncă s-a mutat la București de la Paris și susține: „De asta îmi place mai mult în România”
GSP.RO
Francezul căsătorit cu o româncă s-a mutat la București de la Paris și susține: „De asta îmi place mai mult în România”
Cea mai mare țeapă pentru cei care folosesc Gmail. Poți să rămâi foarte ușor fără cont
FANATIK.RO
Cea mai mare țeapă pentru cei care folosesc Gmail. Poți să rămâi foarte ușor fără cont
Cum arată, la aproape 60 de ani, Fernando Colunga, actorul din telenovela 'Esmeralda'. Celebrul Jose Armando e adeptul operațiilor estetice / Foto
Unica.ro
Cum arată, la aproape 60 de ani, Fernando Colunga, actorul din telenovela 'Esmeralda'. Celebrul Jose Armando e adeptul operațiilor estetice / Foto
Burse mai mari pentru studenți. Ce valoare vor avea
Financiarul.ro
Burse mai mari pentru studenți. Ce valoare vor avea
"Copilule, suntem lângă tine. Să nu-ţi fie frică!" Scene dramatice după un accident de groază în Mehedinţi. Fiul şi-a văzut tatăl vitreg dându-şi ultima suflare
Observatornews.ro
"Copilule, suntem lângă tine. Să nu-ţi fie frică!" Scene dramatice după un accident de groază în Mehedinţi. Fiul şi-a văzut tatăl vitreg dându-şi ultima suflare
Horoscop 28 octombrie 2024. Leii este posibil să aibă parte de discuții în contradictoriu și chiar dispute aprinse cu cei din anturajul apropiat
HOROSCOP
Horoscop 28 octombrie 2024. Leii este posibil să aibă parte de discuții în contradictoriu și chiar dispute aprinse cu cei din anturajul apropiat

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI