Cuprins:
Marocul este una dintre acele țări în permanentă schimbare, care tinde să adere la standardele globalizării și modernizării, o țară multietnică în care vei găsi, însă, și astăzi triburi berbere, care locuiesc în regiuni izolate din Magreb încă de acum aproximativ 23.000 de ani. Acest stat din nordul „cotinentului negru” combină tot ceea ce este mai bun în cultura africană și cea europeană. Suntem siguri că ai auzit destule despre Maroc, fie de pe internet ori din povestirile prietenilor care ți-au împărtășit experiențele lor pe aceste meleaguri, însă această țară ascunde numeroase secrete și mistere care au fost foarte bine păstrate.
Informaţii despre Maroc
Maroc (n.n. – în limba arabă المغرب, al-Maġrib; în berberă, Amerruk/Murakuc), denumită oficial Regatul Maroc (n.n. – المملكة المغربية, al-Mamlakah al-Maġribiyya), este o monarhie constituțională. Această țară este situată în partea de nord-vest a Africii de Nord, la sud de Spania, și la aproximativ 350 kilometri distanță sud-est de Portugalia, cu care are graniță maritimă. Totodată, se învecinează cu Oceanul Atlantic la vest, și cu Marea Mediterană la nord. Coasta atlantică a Marocului ajunge dincolo de Strâmtoarea Gibraltar.
Cu cine se învecinează Marocul
Potrivit Nations Online, Marocul are graniță cu Spania la nord: una maritimă prin strâmtoare și granițe terestre cu Ceuta, Melilla și Peñón de Vélez de la Gomera, enclavele controlate de iberici pe continentul african. De asemenea, Marocul are graniță cu Algeria la est și cu Mauritania și deșertul Sahara la sud. Capitala Marocului este Rabat, însă cel mai mare oraș, care este, totodată, centrul economic și cultural al țării, este Casablanca. Limba oficială este araba, în timp ce „amazigh” (n.n. – limba berberă) este recunoscută la rându-i drept limbă oficială. De asemenea, franceza este folosită pe scară largă în afaceri și în mediul educațional.
O țară ceva mai mare decât statul California
Regatul Marocului se întine pe o suprafață de 446.550 km², excluzând teritoriile disputate din Sahara de Vest, valoare care plasează această țară pe locul 58 la nivel mondial. Spre comparație, Marocul este puțin mai mic decât Suedia și Uzbekistan, dar mai mare decât statul american California. Atunci când sunt incluse și dunele din Sahara de Vest, care este în principal sub administrație marocană, suprafața totală ar ajunge la 710.850 km², iar în acest caz se numără printre cele mai întinse 40 de națiuni ale lumii.
Cel mai mare oraș din Maroc
Marocul are o populație de peste 37,84 milioane de locuitori, ceea ce îl plasează pe locul 39 în lume. Aproape 10% din total, mai exact 3,14 milioane de marocani, trăiesc la Casablanca. Următoarele pe lista celor mai importante orașe sunt Rabat, cu 1,65 milioane de locuitori, Fes cu aproape 965.000 de locuitori, Sale, cu puțin peste 903.000 de locuitori, Marrakesh, cu circa 839.000 de locuitori, Agadîr și Tanger, cu 698.310 și, respectiv, 688.350 de locuitori, conform World Population Review. Religia dominantă în Maroc este islamul, cu o mare majoritate a populației practicând islamul sunnit.
Curiozități despre Maroc
- Oamenii au stabilit ceea ce este acum Marocul în timpul perioadei paleolitice timpurii.
- Băștinașii din Maroc, berberii, sunt descendenți ai locuitorilor Africii de Nord de dinainte de arabi. Declinul berberilor a început odată cu colonizarea punică, apoi s-a accelerat sub stăpânirile romană, bizantină și arabă.
- Marocul se află la doar 13 kilometri distanță de Spania peste strâmtoarea Gibraltar, care leasgă Oceanul Atlantic de Marea Mediterană.
- Medina labirintică din orașul vechi Fes este formată din aproximativ 10.000 de străduțe. Acestea sunt prea înguste pentru mașini, iar în micile magazine de artizanat se vinde orice, de la mâncare până la piese de mobilier, potrivit ExploreWorldWide.
- Cușcușul și tajinele sunt considerate cele mai populare feluri de mâncare din bucătăria marocană. Tajine-ul tradițional marocan datează din secolul al IX-lea și poartă numele vasului de teracotă în care se gătește. La fel ca și curry-ul din India, rețeta variază în funcție de regiune. Rețeta de bază este o tocană sărată, care este servită de obicei cu fructe fără sâmburi, ouă fierte sau migdale.
- Cea mai lungă excursie în Maroc durează 20 de zile și îi poartă pe vizitatori într-un tur grandios în care sunt explorate „orașul roșu” Marrakesh, deșertul Sahara, vârfurile stâncoase ale munților Atlas și orașele imperiale Fes și Rabat. Timpul petrecut pe plaja din Essaouira oferă turiștilor suficient timp pentru relaxare.
- În Maroc cresc cele mai delicioase soiuri de curmale. În fiecare an, în jur de 9.000 de tone de curmale sunt exportate în întreaga lume. Alte exporturi de top includ mandarine, clementine și măsline. Atât de important este curmalul, încât oazele sunt măsurate în mod tradițional în funcție de numărul de copaci, iar cândva era ilegal să vinzi curmali.
- În Maroc, rata de alfabetizare este mai mare decât în majoritatea țărilor africane, în special datorită învățământului gratuit și obligatoriu. Aproximativ 88% dintre bărbații cu vârste cuprinse între 15 și 24 de ani știu să citească, în timp ce procentul femeilor școlite este de 74%.
- Orașul Tiznit este cunoscut pentru sistemul subteran de canale și galerii. Acest sistem de canalizare a fost construit în secolul al XVIII-lea pentru a furniza apă orașului, iar canalele sunt încă în funcțiune și astăzi și pot fi chiar vizitate.
- Orașul Chefchaouen este renumit pentru casele, străzile și clădirile vopsite în nuanțe variate de albastru. Nu se știe motivul din spatele acestui detaliu, însă se pare că, în timpul Inchiziției spaniole, la scurt timp după ce orașul a fost fondat, în secolul al XV-lea, mai mulți evrei sefarzi au emigrat aici și, conform unui obicei evreiesc, și-au vopsit casele în albastru, culoare care face referire la cer și la divinitate.
- Munții Atlas reprezintă un lanț muntos care traversează nord-vestul Africii. În Maroc, muntele se întinde pe circa 1000 de kilometri de la nord-est la sud-vest prin centrul țării și oferă oportunități pentru experiențe de iarnă unice, în pofida climatului cald și mediteranean din această țară, aflăm de pe site-ul Trafalgar.com.
- Cel mai înalt punct din Maroc este vârful Jebel Toubkal, care atinge o altitudine de 4.165 de metri. Berberii îl supranumesc „Idraren Draren”, care se traduce prin „Munții Munților”. De altfel, acesta este cel mai înalt vârf din lumea arabă.
- De-a lungul istoriei, Marocul a avut mai multe capitale. Rabat, Marrakesh, Meknes au fost de-a lungul istoriei capitale ale Marocului.
- Marocul este cunoscut pentru argan, un copac care crește în special în regiunea Souss-Massa și care produce fructe din care se extrage uleiul de argan.
- Fondată în anul 859, Universitatea Al Quaraouiyine este cea mai veche instituție de învățământ din lume care funcționează fără întrerupere. A fost înființată de Fatima Al-Fihri, fiica unui negustor prosper pe nume Mohammed Al-Fihri.
- Diversele peisaje și arhitectura din Maroc au atras numeroase producții de filme. Orașul Ouarzazate, cunoscut și sub numele de „Hollywood-ul deșertului”, a servit pe post de platou de filmare pentru scene din producții celebre ca „Lawrence al Arabiei”, „Gladiatorul”, „Mumia” și, mai recent, „Urzeala Tronurilor”.
- Pelicula de mare succes „Casablanca” din 1942, avându-i în rolurile principale pe Humphrey Bogart și Ingrid Bergman, nu a fost filmat în acest oraș. De fapt, nici o scenă nu a fost filmată în Maroc.
- Marocul are a doua cea mai veche dinastie din lume. Actuala familie regală se află la putere încă din anul 1631. Casa reglaă Shorafa Aloui susține că descinde din profetul islamic Mahomed. Marocul a devenit o monarhie constituțională în 1957, iar actualul rege, Mohamed al VI-lea, este cel de-al 23-lea din linia sa, relatează Native Morocco.
- Frumusețea țării a reprezentat de-a lungul timpului o sursă de inspirație pentru numeroși artiști din lume. În anii 50 și 60, Tanger a devenit un adevărat refugiu pentru scriitori, printre care William S. Burroughs, Allen Ginsberg, Jack Kerouac, Tennessee Williams și Brion Gysin. Chiar și renumita trupă rock The Rolling Stones și-a stabilit „cartierul general” în Tanger, în timp ce cântăreții Cat Stevens și Jimi Hendrix au locuit o perioadă în Essaouira.
- Marocul este o țară musulmană, iar consumul de alcool este interzis. În pofida acestui aspect, producția de vin a acestei țări este foarte dezvoltată. Romanii au fost primii care au adus viticultura în Maroc în urmă cu aproximativ 2000 de ani. Când Islamul a fost instaurat aici, în secolul al VII-lea, viile au fost în mare parte abandonate. Asta până când Marocul a devenit un protectorat francez, iar viile au fost reînviate. În anii 1990, marca franceză de vin Castel a preluat producția de vin din Maroc, iar acum cel mai popular vin marocan este un rosé fructat, cu note de citrice, denumit Gris de Boulaouane.
Vezi şi locuri de vizitat în Maroc!