Cuprins:
În ciuda faimei lor, Munții Himalaya sunt și astăzi învăluiți în mister, iar în cele ce urmează îți propunem să descoperim împreună lucruri mai puțin știute despre „acoperișul lumii”.
Munții Himalaya: poziționare, înălțime maximă, arie
Munţii Himalaya (n.n. – Hindi हिमालय, himālaya) reprezintă cel mai înalt sistem muntos din lume, fiind supranumiți „acoperișul lumii”. Acești munți se află în sudul Asiei și se întind de la nord-vest la sud-est pe o distanță de aproximativ 2.400 de kilometri, între Nanga Parbat (8.126 metri), în partea administrată de Pakistan a regiunii Kashmir, și vârful Namjagbarwa (7.756 metri), în Regiunea Autonomă Tibet din China.
Aceștia pornesc din regiunea de nord a Pakistanului, apoi se extind prin India și Nepal și continuă spre Bhutan și China, formând o barieră naturală între subcontinentul indian și platoul tibetan, de la curbura râului Indus în nord-vest, până la râul Brahmaputra în est. Munții Himalaya sunt mărginiți la nord-vest de lanțurile muntoase Hindu Kush și Karakoram și la nord de platoul înalt și vast al Tibetului.
Lățimea lanțului muntos de la sud la nord variază între 200 și 400 de kilometri, în timp ce suprafața totală se ridică la aproximativ 595.000 km2. Cele mai multe dintre cele mai înalte vârfuri de pe Pământ, inclusiv cel mai înalt punct de pe Terra, Muntele Everest, se găsesc în Himalaya, unde sunt peste 30 de vârfuri care depășesc o înălțime de 7.620 de metri.
Cel mai înalt vârf din Munții Himalaya
Lanțurile muntoase care formează granița nordică a subcontinentului indian, o barieră aproape de nepătruns între acesta și ținuturile din nord, fac parte dintr-o vastă centură muntoasă. Aceasta se întinde pe jumătate de glob, din Africa de Nord și până pe coasta Oceanului Pacific din Asia de Sud-Est. Între aceste extremități vestică și estică se află cele două țări himalayene Nepal și Bhutan.
În Himalaya se află cei mai înalți munți din lume, aici existând 110 de vârfuri care depășesc altitudini de 7.300 de metri deasupra nivelului mării, potrivit enciclopediei pnline Britannica. Cel mai înalt vârf și, totodată, cel mai înalt punct de pe Terra este Everest (n.n. – în tibetană: Chomolungma; în chineză: Qomolangma Feng; în nepaleză: Sagarmatha).
Acesta atinge o înălțime maximă de 8.848 de metri (mai exact 8.848,86), care a fost publicată pentru prima dată în anul 1886, pe vremea când era cunoscut ca vârful XV sau vârful B. Numele din limba engleză, Everest, a fost dat în onoarea topografului britanic Sir George Everest, deși acesta nu a fost de acord, deoarece considera că noua denumire va fi greu de pronunţat pentru localnici.
Vezi şi cine a fost primul om care a urcat pe Everest!
De unde provine numele Himalaya
Timp de mai multe mii de ani, Himalaya a avut o semnificație profundă pentru popoarele din Asia de Sud, după cum reflectă literatura, mitologiile și religiile din aceste culturi. Încă din cele mai vechi timpuri, imensele înălțimi glaciare ale acestui lanț muntos au atras atenția alpiniștilor pelerini din India, care au inventat denumirea sanscrită Himalaya.
Numele este alcătuit din cuvintele „Hima”, care înseamnă „zăpadă”, și „Alaya”, care se traduce prin „loc”, „locuință”. Împrună, cele două cuvinte înseamnă „locuință de zăpadă” și descrie în mod adecvat lanțul muntos din Asia, care este permanent acoperit cu zăpadă și cu gheață la cele mai mari altitudini.
Subdiviziunile Munților Himalaya
Lanțul muntos Himalaya este alcătuit din trei lanțuri paralele – Himalaya Mare, Himalaya Mică și Himalaya externă – fiecare având propriile caracteristici geologice și climatice, relatează site-ul Ultimate Kilimanjaro. Himalaya Mare, care este cunoscut și sub denumirea de Himalaya Superioară, este cel mai nordic și cel mai înalt dintre cele trei lanțuri, cu altitudini medii de 6.000 de metri și chiar peste. Acesta include multe dintre cele mai înalte vârfuri de pe Pământ, inclusiv Everest și K2.
Clima aici este una aspră, regiunile mai înalte fiind acoperite permanent cu zăpadă și gheață. Din cauza mediului extrem, habitatul uman este limitat. Himalaya Mică sau Himalaya Mijlocie este situat la sud de Himalaya Mare și este caracterizat de vârfuri și creste mai joase, cu altitudini care variază în general între 1.500 și 5.000 de metri. Aici, clima este mai moderată în comparație cu Himalaya Mare, susținând păduri dense și o faună diversă, iar regiunea este mai dens populată, cu numeroase orașe și sate.
Cel de-al treilea lanț se numește Himalaya externă sau Lanțul Siwalik și este cel mai sudic și cel mai puțin înalt lanț himalayan, cu altitudini cuprinse în general între 300 și 1.500 de metri. Clima este subtropicală și este caracterizată prin veri fierbinți și ierni răcoroase. Această regiune este puternic populată și a fost modificată semnificativ pentru agricultură.
Cum s-au format Munții Himalaya
Himalaya este adesea munționat ca fiind cel mai tânăr lanț muntos de pe Pământ datorită formării lor continue, ce rezultă din ciocnirea plăcilor tectonice. Această etichetă provine din faptul că au început să se formeze relativ recent în termeni geologici, și anume cu aproximativ 50 de milioane de ani în urmă, când aceste vârfuri montane nu existau.
Deși continentul asiatic era prezent, India era doar o insulă care plutea în apropiere de coasta Australiei. În urmă cu aproximativ 220 de milioane de ani, pe vremea când supercontinentul Pangeea s-a fragmentat, India a început să se deplaseze către nord. După ce a parcurs în jur de 6.000 de kilometri, s-a ciocnit cu continentul Asia, acum 40-50 de milioane de ani.
Drept urmare, o parte a plăcii tectonice indiene a alunecat sub cea eurasiatică, provocând ridicarea acesteia și formarea munților Himalaya. Experții geologi spun că placa indiană era mai solidă și mai bine ancorată de fundul oceanic comparativ cu placa eurasiatică, ceea ce explică de ce solul mai moale al plăcii eurasiatice a fost împins în sus. Lanţul muntos care a rezultat în acest fel s-a înălțat foarte rapid în comparaţie cu altele şi continuă să se ridice şi astăzi.
Acest proces este încă în desfășurare pe măsură ce placa tectonică indiană continuă să se ciocnească de placa eurasiatică, scrie WalkingtheHimalayas.com. Himalay continuă să se dezvolte şi să se schimbe, iar acest proces dinamic a modelat peisajul, a creat caracteristici geologice unice și continuă să aibă un impact semnificativ asupra regiunilor din jur, iar un rol important îl au cutremurele care au loc frecvent în această zonă.
Cele mai înalte vârfuri din Munții Himalaya
Așa cum aminteam anterior, Munții Himalaya găzduiesc unele dintre cele mai înalte vârfuri din lume, 14 peste 8.000 de metri, făcând din acest lanț muntos o adevărată minune a naturii. Iată care sunt cele mai importante vârfuri din cei mai înalți munți de pe Terra:
- Everest – 8.848 metri;
- K2 (Godwin-Austen) – 8.611 metri;
- angchenjunga – 8.586 metri;
- Lhotse – 8.516 metri;
- Makalu – 8.485 metri;
- Cho Oyu – 8.188 metri;
- Dhaulagiri I – 8.167 metri;
- Manaslu – 8.163 metri;
- Nanga Parbat – 8.126 metri;
- Annapurna I – 8.091 metri;
- Gasherbrum I – 8.080 metri;
- Broad Peak – 8.051 metri;
- Gasherbrum II – 8.034 metri;
- Shishapangma – 8.027 metri.
Curiozități despre munții Himalaya
- Se spune că Himalaya este casa mitologicului Yeti.
- Nepalul are mai mult de 200 de munți cu o înălțime de peste 6.000 de metri.
- 16% din teritoriul Nepalului este acoperit de Himalaya.
- Numele nepalez al munților Everest este „Sagarmatha” și înseamnă „fruntea cerului”.
- În Himalaya există ghețari cu lungimi de până la 70 de kilometri.
- Himalaya este sursa principalelor râuri din Nepal și India.
- Himalaya continuă să se ridice cu 1 cm în fiecare an – o rată de creștere de 10 km într-un milion de ani, potrivit US Geological Survey, citat de HimalayasFacts.com.
- Aproximativ 55% din Asia este acoperită de munți.
- Aproximativ 1 din 10 locuitori ai planetei trăiește pe munte.
- Aproape o treime din suprafața Pământului este acoperită de munți.
- Orice teren a fost atins de oameni a fost poluat. În schimb, Himalaya este cea mai puțin vizitată parte a Pământului, fiind cea mai curată regiune de pe Terra, după Antarctica.
- Multe dintre plantele medicinale care cresc la poalele munților Himalaya sunt considerate cele mai pure din lume.
- După Antarctica și Arctica, Himalaya găzduiește a treia cea mai mare acumulare de zăpadă și de gheață de pe Pământ.
- În Himalaya trăiesc unele dintre cele mai exotice animale din lume, între care leopardul zăpezii, cerbul moscat, oaia tibetană, capra sălbatică tahru, panda roșu etc.
- Până nu demult se credea că munții Himalaya nu au fost locuiți decât în urmă cu circa 2.500 de ani. Studii recente a amprentelor de pe sit-ul Chusang, situat la o altitudine de 4.200 metri deasupra nivelului mării, au arătat că cei mai timpurii locuitori permanenți au trăit în această regiune la mare altitudine încă de acum 7.400 până la 12.600 de ani.
Află şi care sunt cele mai mari vârfuri din Munţii Carpaţi!