Cuprins:
Te asigurăm că nu vei regreta în nici un moment alegerea făcută pentru că în Portugalia vei regăsi numeroase obiective turistice care te vor face să te îndrăgostești de această țară. Și aici ne referim la Palatul Sintra, care face parte din patrimoniul UNESCO, orașele Lisabona și Porto, Insula Madeira, valea râului Douro, cunoscut și sub denumirea de Râul de Aur. Iar dacă la toate acestea mai adaugi bucătăria lusitană caracterizată de aromele puternice și faimosul vin de Porto, „nemărginirea” Oceanului Atlantic și ospitalitatea localnicilor, atunci poți deja să începi să-ți planifici călătoria. Pentru aceia dintre voi care se gândesc deja să călătorească în această țară am pregătit informații interesante și utile despre Portugalia care sigur te vor încânta.
Informaţii despre Portugalia
Portugalia (n.n. – în portugheză Portugal), denumită oficial Republica Portugheză (n.n. – în portugheză República Portuguesa), este un stat suveran care se află în Peninsula Iberică din sud-vestul Europei, care mai cuprinde și micile arhipelaguri Madeira și Azore – regiuni autonome cu propriile lor guverne regionale – care sunt situate din Oceanul Atlantic, cel cu care Portugalia se „învecinează” la sud și la vest.
Cea mai vestică țară din Europa are ieșire la Oceanul Atlantic, în timp ce la est și la nord este mărginită de o singură țară, Spania, care alături de Portugalia formează Peninsula Iberică. Frontiera dintre cele două state are o lungime de 1.214 kilometri, fiind considerată cea mai lungă graniță terestră din cadrul Uniunii Europene, potrivit Nations Online. Teritoriul portughez se întinde pe o suprafață de 92.090 km², fiind puțin mai mică decât Ungaria sau statul american Indiana și mai mare comparativ cu Iordania și cu Serbia. Din acest punct de vedere, Portugalia este a 19-a națiune în Europa și a 111-a în lume.
Populația țării numără în momentul de față de peste 10,24 milioane de locuitori, fiind cea mai numeroasă a 14-a națiune la nivel continental și a 93-a în lume. Capitala și cel mai mare oraș al țării este Lisabona, unde în prezent trăiesc aproximativ trei milioane de suflete, cu 0,5% mai mult comparativ cu 2022. Limba oficială care se vorbește în această țară este portugheza.
30 de curiozități despre Portugalia
- Regatul Portugaliei a durat 771 de ani, din 1139 până în 1910, iar din acel an s-a transformat în republică. Republica democratică modernă a fost fondată în 1976.
- În perioada romană, țara purta denumirea de Lusitania.
- Alianța anglo-portugheză, semnată în 1373, este cea mai veche alianță din lume care este încă în vigoare.
- Portugalia a fost una dintre primele națiuni colonizatoare din Europa, începând cu Ceuta (1410), Madeira (1419) și Insulele Azore (1439).
- În 1498, exploratorul Vasco da Gama a ajuns în India, iar doi ani mai târziu Pedro Álvares Cabral, în drumul său spre India, a descoperit Brazilia și a revendicat-o în numele Portugaliei.
- Imperiul portughez avea să stăpânească, printre altele, Brazilia, Capul Verde, São Tomé & Príncipe, Guineea-Bissau, Angola, Mozambic, Goa, Daman, Diu, Kochi, Malacca și Macao. Cele mai multe dintre coloniile africane au obținut independența în 1975, iar Macao, ultima colonie lusitană, a fost cedată Chinei în 1999.
- Limba portugheză este vorbită de aproximativ 275 de milioane de oameni din întreaga lume, inclusiv 250 de vorbitori nativi, și este limba oficială în nouă țări: Brazilia, Mozambic, Angola, Guineea-Bissau, Timorul de Est, Guineea Ecuatorială, Insulele Capului Verde și Sao Tomé & Principe, potrivit site-ului Eupedia.
- Limba portugheză este cea mai apropiată de limba galiciană, care este vorbită în nord-vestul Spaniei. Galiciana poate fi considerată un dialect al limbii portugheze (sau invers).
- Aproape 12% dintre locuitorii Luxemburgului și 3% dintre locuitorii Franței sunt de origine portugheză. Parisul are cea mai mare comunitate lusitană din afara Portugaliei și este al doilea oraș, după Lisabona, în ceea ce privește numărul de locuitori portughezi.
- Fatalismul este o trăsătură esențială a culturii portugheze. Fado, așa cum îl numesc portughezii, este exprimat prin interjecția comună oxalá, derivată din cuvântul arăbesc Inshallah, care înseamnă „dacă ar fi” sau „sperăm”. Fado a dat naștere genului muzical cu același nume, caracterizat prin melodii și versuri triste, care vorbesc despre viața săracilor. Fado a fost recunoscută de UNESCO ca patrimoniu cultural imaterial în 2011.
- Renumitul vin de Porto este un vin dulce portughez fortificat din Valea Douro. Acesta a fost copiat în mai multe țări, în special în Australia, Africa de Sud, India și SUA.
- Mai mult de jumătate din cantitatea de plută din lume este produsă în Portugalia.
- „Festa de São João do Porto”, care are loc în noaptea de 23 iunie, este una dintre cele mai animate sărbători din Portugalia. Tradiția, care își are rădăcinile în ritualurile de curte păgâne, presupune ca participanții să lovească fetele atrăgătoare în cap cu flori de usturoi sau cu ciocane din plastic moale.
- „Festa do Colete Encanado”, care are loc în Vila Franca de Xira, este o cursă de tauri similară cu faimoasa „San Fermín” din Pamplona (Spania).
- În decembrie 2010, la Porto a avut loc cea mai mare paradă a lui Moș Crăciun din lume. 14.963 de persoane au îmbrăcat ținute de Moș Crăciun, depășind recordul din anii precedenți pentru același eveniment.
- Portugalia ocupă locul 6 în Global Peace Index 2023 (GPI) al celor mai sigure țări din lume, după Islanda, Danemarca, Irlanda, Nou Zealandă, Austria și Singapore.
- Timp de peste 40 de ani, portughezii au trăit sub o dictatură fascistă sub conducerea lui Antonio Salazar, scrie Portugal.com. La 25 aprilie 1974, o lovitură de stat militară pașnică, „Revoluția Garoafelor”, a răsturnat dictatura. Această zi semnifică sfârșitul a zeci de ani de opresiune și de tortură din partea PIDE (n.n. – poliția lui Salazar) și începutul sfârșitului colonizării portugheze. Este o zi a libertății, „Liberdade”.
- În 1917, trei copii de ciobani au susținut că în fața lor și-a făcut apariția Fecioara Maria, de șase ori în șase luni. Aceste apariții și răspândirea mesajelor în tot orașul au culminat cu Miracolul Soarelui, la care se presupune că ar fi fost martori peste 70.000 de oameni. În prezent, peste opt milioane de pelerini călătoresc la Sanctuarul din Fatima în fiecare an pentru a vizita locul aparițiilor și al Miracolului Soarelui.
- Câinele de apă portughez a fost declarat o rasă hipoalergenică deoarece nu năpârleşte. În 2008, acest câine a ajuns pe prima pagină a ziarelor după ce președintele american de atunci, Barack Obama, și familia acestuia au primit un exemplar.
- În Portugalia există 15 poduri care datează din perioada romană. Cel mai faimos dintre acestea este cel de la Chaves, care a fost construit în anul 104 d.Hr. sub domnia împăratului Traian.
- Podul Vasco da Gama din Lisabona este cel mai lung pod din Europa, măsurând 17.185 metri, potrivit sursei citată.
- În Lisabona există cea mai veche librărie funcțională din lume. Aceasta se numește Bertrand și a fost inaugurată în anul 1732 de către Peter Faure ca un mic magazin și a fost cândva un punct de atracție pentru intelectualii portughezi.
- Portugalia găzduiește una dintre cele mai vechi universități din Europa. Este vorba despre Universitatea din Coimbra, care a fost fondată în 1290 de regele Dionis.
- Mâncarea tradiţională Bacalhau sau codul portughez este o obsesie națională. În Portugalia, există peste 365 de moduri de a pregăti bacalhau – câte unul pentru fiecare zi a anului.
- Exploratorul Vasco da Gama, cel care a descoperit ruta pe mare către India, a fost de origine portugheză.
- Portugalia a fost prima țară care a abolit sclavagismul, în 1761, cu circa o jumătate de secol înainte de Marea Britanie, Franța, Spania sau SUA.
- La 1 noiembrie 1755, Lisabona a fost lovită de un cutremur de 9 grade pe scara Richter, unul dintre cele mai puternice din istoria Europei. O proprţie de 85% dintre clădirile orașului a fost distrusă de valul tsunami ulterior și de incendiile care au urmat, iar peste 60.000 dintre cei 275.000 de locuitori au fost uciși.
- Sintra este considerat cel mai romantic loc din Portugalia datorită străzilor pitorești și clădirilor sale fermecătoare. Este renumit pentru plajele superbe, pădurile vaste, dar și pentru cel mai vestic punct din Europa (Cabo da Roca). Sintra a fost inclusă în Patrimoniul Mondial UNESCO, în 1995.
- Din 2013, în Portugalia este interzisă prin lege demolarea clădirilor cu fațade acoperite cu țigle ceramice în Lisabona, considerate patrimoniu cultural. Aceste plăci ceramice albastre smălțuite din secolul al XIV-lea, denumite „azulejo”, decorează străzile, clădirile și monumentele din orașele portugheze. Plăcile ceramice au fost create inițial pentru a proteja pereții caselor împotriva temperaturilor scăzute, nu în scop estetic.
- Portugalia are în prezent una dintre cele mai scăzute rate ale natalității din UE (7,66%), cu 0,44% mai puțin decât în 2022.
Vezi şi 10 mâncăruri pe care să le încerci când ești în Portugalia!
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!