Cuprins:
De aceea, Rusia a fost și este urâtă de mai toată lumea, fiind văzută mereu ca un dușman de temut. Cu toate acestea, țara lui Dostoievski, Tolstoi, Stalin și Putin este mai surprinzătoare decât s-ar putea crede și ascunde o grămadă de lucruri foarte interesante referitoare la limbă, cultură şi politică, dar și o serie de date statistice incredibile. În cele ce urmează îți vom prezenta cele mai interesante și ciudate informații despre Rusia.
Ce trebuie să știm despre Rusia
Denumirea oficială a țării este Federația Rusă (n.n. – Росси́йская Федера́ция). Rusia (n.n. – în limba rusă Росси́я) se întinde pe două continente, Europa și Asia. Este țara cu cea mai mare întindere la nivel global, și anume 17.098.242 km², ocupând 11% din suprafața terestră a Pământului. Atât de întinsă este încât pe teritoriul ei există, atenție, unsprezece fusuri orare!
Rusia se învecinează cu 14 țări, și anume Azerbaidjan, Belarus, China, Estonia, Finlanda, Georgia, Kazahstan, Coreea de Nord, Letonia, Lituania, Mongolia, Norvegia, Polonia și Ucraina. De asemenea, are granițe maritime cu Japonia, Suedia, Turcia și SUA și se mai învecinează cu Oceanul Arctic la nord, cu Marea Bering și cu Marea Ohotsk la est.
Deși este cea mai întinsă țară din lume, Rusia are o populație de 146,8 milioane de locuitori, fiind de abia a noua națiune în acest clasament. La un calcul simplu rezultă o densitate foarte scăzută a populației, de 8,5 locuitori/km², valoare care este mult mai mică decât, spre exemplu, cea a Germaniei (226 persoane/km²). Capitala și cel mai mare oraș al țării este Moscova, nucleul puterii politice și centrul culturii și comerțului al Rusiei. Al doilea oraș ca mărime este Sankt Petersburg, fosta capitală a Imperiului Țarist și un important port la Marea Baltică.
Diviziunile administrative ale țării includ 21 de republici autonome, 46 de regiuni, 6 teritorii (krai), 10 regiuni autonome (okrug) și o regiune autonomă (oblast). Rusia este despărţită de doar câţiva kilometri de America de Nord, mai exact de statul Alaska, prin strâmtoarea Bering, în timp ce de Japonia este despărțită prin strâmtoarea Sahalin. De la vest la est, Rusia are o lungime de aproximativ 10.000 de kilometri, iar de la nord la sud sunt circa 4.000 de kilometri.
30 de curiozități despre Rusia
- Capitala Rusiei, Moscova, găzduiește cel mai mare metrou din lume, cu peste 200 de stații și o lungime totală a căilor de rulare de peste 400 de kilometri. În fiecare zi, peste nouă milioane de oameni folosesc metroul moscovit, făcându-l unul dintre cele mai aglomerate sisteme de transport public din lume.
- Rusia are cel mai mare râu din Europa, Volga, care se întinde pe o lungime de aproximativ 3.530 de kilometri și care traversează mai multe orașe importante, inclusiv Moscova. Volga este importantă pentru economia țării deoarece este o importantă rută de transport pentru navele comerciale și o sursă importantă de energie hidroelectrică.
- Limba rusă folosește un alfabet diferit față de cele folosite în majoritatea limbilor europene, și anume alfabetul chirilic, informează site-ul Tsar-Events.com. Chiar și așa, multe cuvinte din vocabularul limbii ruse au pătruns în vocabularul internațional, așa cum este cazul cuvintelor „vodka”, „sputnik” sau „perestroika”.
- În Rusia este cel mai mare lac de apă dulce din lume: Lacul Baikal. Acesta se află în Siberia și are o adâncime maximă de peste 1.600 de metri. Lacul conține aproximativ 20% din totalul de ape dulci neînghețate de pe Terra și este o importantă sursă de biodiversitate, găzduind multe specii rare de pești și alte animale.
- Lacul Ladoga este cel mai mare din Europa, având o suprafață de 18.400 km2 și o adâncime medie de 51 de metri. Cea mai mare adâncime este de 230 de metri.
- Pe timpul iernii, temperaturile în Siberia pot ajunge la -60 de grade Celsius, iar în unele regiuni ale țării, stratul de zăpadă poate ajunge la peste 2 metri înălțime. Din acest motiv, Rusia a dezvoltat tehnologii avansate pentru combaterea gerului năpraznic, inclusiv îmbrăcăminte specială și sisteme de încălzire sofisticate.
- Economia Rusiei este una dintre cele mai mari și mai diversificate din lume, care se bazează pe sectoare precum petrolul și gazele naturale, industria metalurgică, IT, agricultură și turism.
- În Rusia există peste 160 de grupuri etnice, fiecare având propriile cultură și tradiții. Cele mai mari grupuri etnice sunt rușii, tătarii, ucrainenii, başchirii, ciuvaşii, cecenii şi armenii. Această diversitate etnică și culturală face din Rusia o destinație turistică interesantă, cu o varietate de atracții și evenimente culturale.
- Sankt Petersburg este considerat unul dintre cele mai frumoase orașe ale lumii. Găzduiește 21 de muzee, 2.000 de librării, peste 80 de teatre, 45 de galerii și peste 60 de cinematografe.
- Rusia este faimoasă pentru arhitectura sa impresionantă, inclusiv Catedrala Sfântul Vasile din Moscova, Catedrala Sfântul Isaac din Sankt Petersburg și Turnul Spasskaya din incinta Kremlinului din Moscova. Aceste structuri grandioase sunt adesea decorate cu mozaicuri și fresce elaborate și reprezintă o combinație impresionantă de artă și inginerie.
- O altă caracteristică importantă a acestei țări este muzica și instrumentele muzicale tradiționale, precum balalaika și gusli. De asemenea, Rusia a produs multe dintre cele mai mari talente muzicale ale lumii, inclusiv compozitori ca Piotr Ilici Ceaikovski și Serghei Rahmaninov, precum și interpreți ca Igor Stravinsky și Vladimir Horowitz.
- Unul din patru bărbaţi ruși moare înainte de a împlini 55 de ani, speranţa de viaţă a unui bărbat în Rusia fiind de 64 de ani. Ruşii care sunt cei mai expuşi riscului de a muri înainte de această vârstă sunt cei care beau trei sau mai multe sticle de jumătate de litru de vodkă pe săptămână.
- Numărul femeilor din Rusia îl depășește pe cel al bărbaților cu vreo 10,5 milioane. Deși numărul femeilor este foarte ridicat, populația țării este în continuă scădere. Se estimează că populația Rusiei scade zilnic cu circa 700 de persoane, ceea ce ar face ca până în 2050 să ajungă la 126 de milioane
- Traficul din Moscova este atât de aglomerat încât există o piață neagră a ambulanțelor. Astfel, cei mai bogați oameni își cumpără propriile ambulanțe pentru a evita să piardă ore în șir în trafic.
- Calea ferată Trans-Siberiană este cea mai lungă din lume. Aceasta traversează opt zone temporale și are o lungime totală de aproximativ 9.290 de kilometri.
- Pe vremea fostei Uniuni Sovietice, majoritatea bunurilor și serviciilor provenite din Occident erau interzise. Spre exemplu, distribuirea albumelor celebrei trupe Beatles a fost interzisă de guvernul comunist, iar studenții la medicină apelau la aparate Roentgen vechi pentru a-şi imprima melodiile.
- Străzile principale din Moscova au șase până la opt benzi, iar cele mai multe sunt dotate cu pasaje subterane pentru ca pietonii să poată traversa aceste uriașe bulevarde.
- Rușii nu dau niciodată mâna peste o ușă. Se spune că acesta este semn rău și că acest gest duce de cele mai multe ori la cearturi. O altă veche superstiţie spune că nu ai voie să fluieri în casă deoarece toţi banii vor zbura pe fereastră.
- Câteva cuvinte din limba engleză nu există și în rusă pentru a nu se crea confuzie, astfel că echivalentele articolelor „the” sau „a” nu există.
- Moscova este orașul cu cei mai mulți miliardari. Astfel, în capitala rusă trăiesc nu mai puțin de 74 de miliardari, comparativ cu cei doar trei din New York.
- Numeroase orașe au avut alte denumiri în epoca comunistă. Spre exemplu, St. Petersburg s-a numit Petrograd din 1914 până în 1924, iar din 1924 până în 1991 s-a numit Leningrad.
- Metroul din St. Petersburg este cel mai adânc din lume. Deși se află la peste 100 metri adâncime, acesta funcționează fără întrerupere.
- Yuri Gagarin a fost primul astronaut care a zburat în spațiu. La 12 aprilie 1961 s-a încheiat misiunea sa la bordul navei Vostok.
- Biblioteca de stat rusă din Moscova, care a fost fondată în anul 1862, este cea mai mare din Europa și a doua din lume, după Biblioteca Congresului din SUA.
- Kremlinul este cea mai mare fortăreață medievală din lume, construită în secolele XIV-XV. Lungimea totală a zidurilor este de 2.235 de metri
- Cel mai mare clopot se găsește la Kremlin: are 6 metri înălțime și cântărește peste 220 de tone. Acesta a fost realizat în 1735, dar la puțin timp după ce a fost fabricat a fost spart, motiv pentru care nu a bătut niciodată.
- Samovar este versiunea veche a ceainicului electric pe care îl știm cu toții. Fără posibilitatea electricității, un samovar poate funcționa pe bază de cărbuni.
- Carl Faberge este numele celebrului aurar care a realizat ouăle cu același nume pentru familia regală rusă. Împăratul a făcut cadou ouăle Faberge soției și rudelor sale.
- Biserica Ortodoxă Rusă încă folosește calendarul Iulian, astfel că pe 7 ianuarie este celebrat Crăciunul, cu 13 zile după țările din vest.
- Rasputin este unul dintre cele mai cunoscute personaje din cultura rusă. Misticismul lui a născut numeroase povești, legende, cărți și filme. Rasputin a fost o persoană foarte influentă, iar carisma lui l-a adus aproape de familia regală, în special de Țarină.
Vezi şi curiozități despre Biblie!
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!
Lucaluca • 24.10.2024, 06:50
Un articol extrem de important și interesant în același timp. Felicitări!