Cuprins:
Mai mult decât atât, Scoția este o țară cu o istorie unică, tradiții vechi de sute de ani și o diversitate culturală fascinantă. Acesta este și motivul pentru care milioane de turiști din toate colțurile lumii o vizitează an de an pentru a descoperi toate frumusețile acestei părți a Regatului Marii Britanii. Scoția este, în același timp, o țară uimitoare cu munți pitorești, păduri dense și lacuri adânci în jurul cărora au fost „țesute” de-a lungul timpului numeroase legende. În cazul în care nu ai ajuns până acum în Scoția, ar fi momentul să o faci și te asigurăm că nu vei regreta. De aceea, ne-am gândit să îți oferim cele mai interesante și captivante informații despre această țară, unele dintre acestea mai puțin cunoscute.
Ce trebuie să știm despre Scoția
Scoția (n.n. – în engleză Scotland) este o țară ce face parte din Regatul Unit al Marii Britanii și acoperă treimea de nord a Insulei. Este una dintre cele patru națiuni care alcătuiesc Regatul Unit.
Această țară se învecinează cu Anglia la sud și are linii de coastă la Oceanul Atlantic, Marea Nordului la est și Canalul Nordului și Marea Irlandei la sud-vest.
În același timp, Scoția este înconjurată de Oceanul Atlantic și constă dintr-o zonă continentală și peste 790 de insule. Dintre acestea, doar circa 10% sunt locuite. Cele mai mari grupuri de insule sunt Shetland și Orkney la nord și Hebride la vest, care includ Lewis, Harris, Barra, Skye și Mul, relatează site-ul NationsOnline.org.
Regatul Scoției a apărut ca stat suveran independent în Evul Mediu Timpuriu și a continuat să existe până în anul 1707. Prin moștenire, în 1603, Iacob al VI-lea, regele Scoției, a devenit rege al Angliei și al Irlandei, formând astfel o uniune personală a celor trei regate. Ulterior, la 1 mai 1707, Scoția a intrat într-o uniune politică cu Regatul Angliei pentru a crea noul Regat Unit al Marii Britanii. În septembrie 2014, Scoția a organizat un referendum privind independența Scoției față de Regatul Unit. 55,3% dintre participanți au votat împotriva independenței.
Câte limbi sunt vorbite în Scoția?
Cu o suprafață de 78.772 km², Scoția este a 22-a națiune din Europa și a 119-a la nivel global. Este aproximativ de dimensiunea Republicii Cehia și a Serbiei și puțin mai mică decât statul american Carolina de Sud. Este a doua țară britanică din acest punct de vedere, fiind depășită doar de Anglia (130.279 km2).
Populația țării numără în momentul de față peste 5,563 milioane de locuitori, ceea ce reprezintă 8,21 % din populația totală a Marii Britanii (67,736 milioane). Capitala este Edinburgh (554.000 locuitori), centrul iluminismului scoțian din secolul al XVIII-lea, care a transformat atunci Scoția într-una dintre puterile comerciale, intelectuale și industriale ale Europei. Cel mai mare oraș al țării este, însă, Glasgow (peste 612.000 locuitori). Alte mari zone urbane sunt Aberdeen și Dundee.
Limbile vorbite aici sunt engleza, dialectul scoțian (care este vorbit și în Noua Scoție, Canada) și gaelica scoțiană (o limbă celtică). Aceasta din urmă este vorbită în Lowland Scotland și în părți din Ulster).
Citește și: Castelul Edinburgh – unul dintre cele mai frumoase castele din Scoția
30 de curiozități despre Scoția
- Scoția a obținut independența în 1314, după ce Robert the Bruce a învins armata Angliei în bătălia de la Bannockburn.
- Scoția a fost o țară independentă până în 1603. Apoi regele Scoției a devenit rege al Angliei (nu invers), însă cele două țări nu și-au unit guvernele până în 1707, pentru a forma Regatul Marii Britanii. De la 1 iulie 1999, Scoția are, pentru prima oară după 1707, propriul parlament.
- Deși Scoția nu a făcut niciodată parte din Imperiul Roman (cu excepția zonelor joase de sud, care s-au aflat sub ocupație romană timp de 20 de ani sub domnia lui Antoninus Pius), dreptul scoțian are o bază derivată din dreptul roman.
- Universitatea Saint Andrews, fondată în 1413, este a treia cea mai veche universitate din Marea Britanie, după Oxford și Cambridge. Aici a luat ființă prima uniune de studenți din lume în 1882, în timp ce cea mai veche clădire a sindicatelor studenților a fost „Teviot Row”, construită în 1889, la Universitatea Edinburgh.
- Înființată în 1498, „Shores Porters Society” din Aberdeen este cea mai veche companie de transport din lume.
- O particularitate a dreptului scoțian este acela că un proces penal se poate încheia cu unul dintre cele trei verdicte: „vinovat”, „nevinovat” sau „nedovedit”. Acesta din urmă poate fi denumit verdict scoțian în străinătate.
- Scoția a oferit câțiva prim-miniștri ai Marii Britanii, printre care William Ewart Gladstone, singurul premier britanic care a servit în patru rânduri (1868–1874, 1880–1885, 1886 și 1892–1894), și de dată mai recentă Tony Blair (1997-2007) și Gordon Brown (2007-2010).
- Aberdeen Harbour Board este cea mai veche afacere înregistrată din Marea Britanie, fiind fondată în anul 1136.
- Cea mai veche așezare din toate insulele britanice se află în Scoția. Arheologii au stabilit că Skara Brae de pe insula Orkney a fost fondată în jurul anului 3100 î.Hr., în epoca neolitică, aflăm de pe site-ul Eupedia.com.
- Encyclopaedia Britannica, cea mai veche enciclopedie din lume, a fost publicată pentru prima dată între 1768 și 1771, la Edinburgh. Primele nouă ediții dintre cele 15 de până acum au fost editate doar în Scoția. Din 1901, a fost editată și la New York City.
- În 1794, inginerul scoțian William Murdoch a construit prima casă care a fost iluminată cu gaz.
- Henry Duncan a fondat prima bancă de economii comercială din lume la Ruthwell, lângă Dumfries, în 1810. Aceasta avea să devină Trustee Savings Bank (TSB), azi parte a Lloyds TSB Bank.
- Parlamentul scoțian s-a reunit din nou la 1 iulie 1999 pentru prima dată după aproape trei secole de întrerupere. Acesta fusese dizolvat după ce a fost semnat Actul de Unire, în 1707.
- Fondată în 1695, Bank of Scotland este cea mai veche bancă din Marea Britanie. Totodată, a fost și prima bancă din Europa care și-a tipărit propriile bancnote, funcție pe care o îndeplinește și astăzi.
- Un scoțian, William Paterson (1658-1719), a fost co-fondatorul Băncii Angliei. Acesta a încercat, fără succes însă, să înființeze prima colonie a Scoției, denumită „Noua Caledonie”, pe Istmul Panama, pentru a facilita comerțul cu Orientul Îndepărtat.
- Revista Forbes a fost fondată în 1917 la New York de către jurnalistul de origine scoțiană Bertie Charles Forbes.
- Înființată în 1908, RAF Leuchars din Fife este cea mai veche bază aeriană militară din lume care funcționează neîntrerupt.
- Printre invențiile faimoase ale scoțienilor amintim metoda algoritmului (1614), asfaltul (1820), pelerina de ploaie (1823), cauciucul pneumatic (1845), telefonul (1876) și penicilina (1928).
- Unul dintre cei mai bătrâni copaci din Europa crește în centrul Scoției, în curtea bisericii satului Fortingal din comitatul Perthshire. Cercetătorii estimează că acesta are avea o vârstă cuprinsă între 2000 până la 5000 de ani.
- Oficiul poștal de la Sanquhar, înființat în 1712, pretinde a fi cel mai vechi oficiu poștal funcțional din lume. Orașul are și cea mai veche societate de curling din lume, formată în 1774 cu șaizeci de membri, scrie sursa citată anterior.
- Prima școală de copii din lume a fost deschisă de filosoful și pedagogul Robert Owen în New Lanark, în 1816.
- Edinburgh a fost primul oraș din lume cu propria brigadă de pompieri, în 1824.
- Open Championship, cel mai vechi dintre cele patru mari campionate de golf, a fost jucat pentru prima dată în 1860 la „Prestwick Golf Club”, în Ayrshire, și a fost organizat acolo în primii 12 ani. Doar alte două terenuri au mai găzduit Open Championship: Royal Troon și Turnberry, situate tot în Ayrshire.
- De altfel, jocul de golf a fost inventat cu vrei 500 de ani în urmă de scoțieni. În versiunea originală, jucătorii rostogoleau pietre rotunde în clasicele gropi marcate cu bețe cu stegulețe.
- În Scoția există mai multe persoane cu părul roșcat decât în orice altă țară, aproximativ 13% din populația țării.
- Scoțianul James Young Simpson a descoperit proprietățile anestezice ale cloroformului în 1847 și l-a introdus cu succes pentru uz medical general.
- Simbolurile naționale ale Scoției sunt unicornul și ciulinul. Mottoul țării este: „Nimeni nu mă va provoca fără să cunoacă urmările!”.
- Cea mai scurtă cursă aeriană din lume este cea dintre Westray și Papa Westray, două așezări din insulele scoțiene Orkney. Zborul durează 1 minut și 14 secunde.
- În afara Scoției există aproximativ la fel de mulți scoțieni cât sunt pe teritoriul țării. Cei mai mulți dintre aceștia locuiesc în SUA și în Canada.
- Primul meci internațional de rugby din lume s-a disputat la „Raeburn Place” din Edinburgh, pe 27 martie 1871, între Scoția cu Anglia. Primul meci internațional de fotbal din lume, care a opus aceleași țări, a avut loc la 30 noiembrie 1872, la „Hamilton Crescent” din Glasgow.
Vezi și curiozități despre Cehia. Ce nu știai despre Cehia