Cuprins:
Despre istoria Singapore
Situat în sudul Peninsulei Malaeze, Singapore este cel mai mare oraș-port din Asia de Sud-Est și unul dintre cele mai aglomerate din lume. Își datorează creșterea și prosperitatea poziției sale la extremitatea de sud a peninsulei, unde domină strâmtoarea Malacca, care leagă Oceanul Indian de Marea Chinei de Sud.
Primele dovezi ale locuirii statului Singapore datează din secolul III-lea e.n. Insula era un adăpost al imperiului Srivijaya din Sumatra și purta numele Temasek (Orașul Mării). Temasek (Tumasek) a devenit rapid un important centru comercial, dar a decăzut spre sfârșitul secolului XIV. Mai sunt puține rămășite ale vechiului Temasek în Singapore, însă arheologii au scos la suprafață dovezile civilizației de pe acele locuri. Între secolul XVI și începutul secolului XIX, Singapore a făcut parte din Sultanatul Johor.
În timpul războaielor Malaiezo-Portugheze din 1613, Singapore a fost spulberat de către trupele portugheze. Portughezii au deținut controlul în secolul XVI, olandezii în secolul XVII, dar în majoritatea timpului insula a fost ocupată, în principal, de pescari și ocazional de pirați.
După ce o lungă perioadă a fost colonie britanică, Singapore s-a alăturat pentru prima dată Federației Malaeziei la formarea acesteia în 1963, dar s-a separat pentru a deveni un stat independent pe 9 august 1965. Singapore a cunoscut o creștere economică și o diversificare remarcabilă încă din anii 1960. Pe lângă consolidarea poziției sale ca centru comercial mondial, a dezvoltat sectoare financiare și industriale puternice.
În prezent, Singapore este o democrație parlamentară unitară. Până în 1991, postul de președinte a fost ocupat prin alegeri parlamentare, dar din acel an constituția a fost modificată pentru a permite alegerea populară directă a președintelui și extinderea puterilor prezidențiale. Parlamentul unicameral este format din 94 de membri, dintre care 84 sunt aleși și 10 sunt numiți pentru mandate de până la cinci ani. Majoritatea parlamentară alege prim-ministrul, care este șeful guvernului, acesta formează, la rândul lui, guvernul. În fiecare circumscripție electorală există un Comitet Consultativ al cetățenilor, conceput pentru a lega comunitățile locale de partidul de guvernământ.
Despre geografia Singapore
Singapore este un oraș-stat situat la aproximativ 137 de kilometri nord de Ecuator. Este format din insula Singapore în formă de diamant și aproximativ 60 de insulițe mici. Insula principală este separată de Malaezia Peninsulară la nord de strâmtoarea Johor, un canal îngust traversat de o cale rutieră și feroviară care are o lungime de peste o jumătate de milă. Limitele sudice ale statului trec prin strâmtoarea Singapore, unde zonele Arhipelagului Riau-Lingga – care face parte din Indonezia – se extind până la 10 mile de insula principală.
Aproape două treimi din insula principală se află la mai puțin 15 metri deasupra nivelului mării. Timah Hill, cel mai înalt vârf, are o altitudine de doar 162 de metri.
Vecinii țării includ Malaezia la nord și Indonezia la sud.
Flora și fauna
Singapore a fost odată aproape în întregime acoperit de păduri tropicale, dar 95% au fost tăiate pentru a construi orașe mai mari. Cele mai multe dintre plajele din Singapore sunt făcute de om – pe cele naturale s-a construit pentru a extinde orașele.
Astăzi, cea mai mare parte a faunei sălbatice de pe continentul Singapore trăiește în rezervații precum Rezervația Naturală Bukit Timah și Rezervația Sungei Buloh. Vizitatorii pot vedea animale precum macaci mâncători de crabi, pitoni reticulati și porumbei de smarald. Insulele mai mici se laudă cu viață marină, cum ar fi scoici gigantice, caracatițe de recif din Caraibe, rechini și căluți de mare.
Clima
Singapore are un climat tropical de Sud, fără a avea anotimpuri distincte. Clima sa se caracterizează prin presiune și temperatură uniforme, un nivel ridicat de umiditate și precipitații abundente. Temperatura variază între 22 °C și 34 °C. În medie, umiditate relativă este de aproximativ 90 la sută dimineața și 60 la sută în a doua parte a zilei.
Populația
În secolele al XIX-lea și al XX-lea, Singapore era cunoscut ca un loc foarte popular pentru comerț cu mărfuri și a atras pe teritoriul său locuitori din alte țări, inclusiv din China. Astăzi, aproximativ 75 la sută din populație este de origine chineză; restul sunt în mare parte malaezi și indieni. Budismul este o religie practicată pe scară largă în Singapore, urmată de creștinism, islamism, taoism și hinduism.
Populația din Singapore s-a dublat din 1980, devenind una dintre cele mai aglomerate insule din lume. Dar criminalitatea redusă, transportul public accesibil și o capitală avansată din punct de vedere tehnologic, cunoscută pentru zgârie-nori falnici, ajută țara să se situeze în mod constant pe un loc înalt în ceea ce privește satisfacția vieții. Oamenii care locuiesc acolo au și o speranță de viață mare: 82 de ani.
Mâncarea este importantă în cultura din Singapore. De fapt, un salut comun este „Ai mâncat?” Mâncărurile populare includ o pâine crocantă cu curry de pește numită roti prata și bak kut teh, coaste de porc servite într-un sos cu piper.
Descoperă și ce să vizitezi în Istanbul.
Curiozități despre Singapore
- Este casa primei grădini zoologice nocturne din lume. Singapores Night Safari oferă o experiență nocturnă, aici existând prima grădină zoologică nocturnă din lume. Deschis în 1994, parcul de 35 de hectare cuprinde peste 1.000 de animale din 120 de specii diferite, care trăiesc în mediile lor naturale pe timp de noapte.
- Singapore este adesea denumit „Orașul Grădină” datorită numeroaselor parcuri, grădini și spații verzi, cum ar fi renumita Grădină Botanică din Singapore.
- Singapore este una dintre cele mai mici țări din lume din punct de vedere geografic, acoperind o suprafață de aproximativ 730 km2.
- Populația este diversă din punct de vedere etnic și lingvistic. Principalele limbi vorbite sunt engleza, chineza mandarină, malay și tamil. O altă limbă răspândită aici este o așa-numită „singleză” (singlish), o îmbinare ciudată a tuturor celor patru limbi oficiale
- Mâncarea de stradă este o parte importantă a culturii culinare din Singapore, iar guvernul are reguli stricte pentru a asigura igiena și calitatea alimentelor.
- Aici vei descoperi unele dintre cele mai ciudate legi. Spre exemplu, nu ai voie să folosești guma de mestecat. Autorităţile au luat această măsură pentru a reduce costurile de curățenie, dar și pentru că adesea guma de mestecat era folosită pentru blocarea ușilor de la metrou.
- Singapore nu respectă ora de vară și nu schimbă vara fusul orar. Lungimea zilei este aproape constantă de-a lungul anului, datorită localizării țării foarte aproape de Ecuator.
- Legenda spune că Sang Nila Utama, un prinț din Palembang, a văzut o creatură despre care credea că este un leu și a numit insula „Singapura”, care înseamnă „Orașul Leului” în sanscrită. Cu toate acestea, nu au existat niciodată lei în afara captivității în Singapore. Simbolul orașului este însă o statuie – Merlion – cu un corp pe jumătate leu, pe jumătate pește.
- Singapore este unul dintre cele trei orașe-stat care au supraviețuit din lume. Celelalte două sunt Monaco și Vatican.
- Rezervația naturală Bukit Timah din Singapore deține mai multe specii de copaci decât întregul continent nord-american.
- Supertree Grove este una dintre atracțiile distinctive din Gardens by the Bay, un complex peisagistic și de divertisment în Singapore. Această zonă a grădinii este faimoasă pentru structurile sale înalte, cunoscute sub numele de „Supertree”. Aceste Supertree sunt turnuri verticale impunătoare, având între 25 și 50 de metri înălțime. Supertree-urile sunt acoperite cu o diversitate de plante și vegetație tropicală. Aceste plante contribuie la reducerea căldurii absorbite și oferă un aspect spectaculos și vibrant. Seara, Supertree Grove devine și mai impresionant, cu spectacole de lumini și sunet. Supertree-urile sunt iluminate în culori vibrante, iar spectacolele de lumină sincronizate cu muzica creează un ambient fermecător.
- Prin combinarea elementelor de artă, arhitectură și sustenabilitate ecologică, Supertree Grove reprezintă un simbol iconic al modernității și al frumuseții naturale în inima orașului Singapore. Cu siguranță se numără printre cele mai interesante curiozități despre Singapore, un simbol al acestui loc.
- Clădirile din Singapore nu pot depăși 280 de metri. În prezent, există trei clădiri de această înălțime – OUB Center, UOB Plaza și Republic Plaza.
- Recordul Guinness pentru cel mai lung lanț de domino uman a fost stabilit în Singapore pe 30 septembrie 2000. Era format din 9.234 de studenți și măsura 4,2 km.
- Una dintre lucruri mai puțin știute despre Singapore îl reprezintă Insula Sentosa. Aceasta este în prezent un loc plin de strălucire și farmec, care găzduiește o plajă lungă de 1,2 mile, Universal Studios Singapore, un cazinou și două terenuri de golf, un resort incredibil și 14 hoteluri.
- Insula Sentosa a fost anterior o bază militară britanică. Și când japonezii au capturat Singapore în 1942, Fort Siloso a devenit o tabără de prizonieri destul de înfiorătoare.
Sursă foto – Shutterstock.com