Informaţii despre Slovacia

Slovacia (n.n. – în slovacă Slovensko), denumită oficial Republica Slovacă (n.n. – în slovacă Slovenská republika), este o țară în cea mai mare parte montană, fără ieșire la mare, situată în Europa Centrală. Se învecinează cu Polonia la nord, cu Ucraina la est, cu Ungaria la sud, cu Austria spre vest și cu Republica Cehă spre nord-vest. Parte din fosta Cehoslovacia, Slovacia a fost cunoscută ca Republica Socialistă Slovacă timp de 21 de ani, din 1969 până în 1990. După „revoluția de catifea” din 1993, Slovacia a devenit un stat suveran independent, potrivit site-ului NationsOnline.org.

Slovacia este o republică democratică parlamentară cu un sistem multipartid. Șeful statului este președintee, acesta fiind ales prin vot popular direct pentru un mandat de cinci ani. Prim-ministrul este numit de către președinte cu aprobarea parlamentului. În 2004, Slovacia a devenit țară membră a UE cu drepturi depline, iar în decembrie 2007 a aderat la spațiul Schengen.

De unde provine numele „Slovacia”

Întinsă pe o suprafață de circa 49.035 km2, Slovacia este din acest punct de vedere a 28-a națiune din Europa și pe locul 130 la nivel mondial. Populația numără în prezent peste 5,79 milioane de locuitori, care plasează țara pe poziția a 116-a în lume. Populația este formată majoritar din slovaci, însă în sudul țării trăiesc peste o jumătate de milion de etnici maghiari, alături de câteva mii de ruși și alte minorități în partea de est a țării.

Calmul dinaintea furtunii prezidențiale. Nimeni de la PSD nu a prevăzut înfrângerea lui Marcel Ciolacu
Recomandări
Calmul dinaintea furtunii prezidențiale. Nimeni de la PSD nu a prevăzut înfrângerea lui Marcel Ciolacu
Curiozități despre Slovacia - Imagine cu un lac glaciar din Munţii Tatra.
Munţii Tatra

Cel mai mare oraș este capitala Bratislava, care numără 441.000 de locuitori, în creștere cu 0,46% comparativ cu 2022. Al doilea cel mai mare oraș din Slovacia este Košice (238.676 locuitori). Limbile vorbite sunt slovaca (slovenčina), ca limbă oficială, și maghiara. Prima mențiune scrisă a numelui Slovacia datează încă din anul 1586 și derivă din cuvântul ceh Slováky. Formele vechi germanice ale actualei denumiri erau Windischen landen și Windenland (secolul al XV-lea).

Denumirea autohtonă a țării, Slovensko, a apărut în anul 1791 și provine dintr-o denumire mai veche a slovacilor, Sloven, ceea ce poate indica originea sa înainte de secolul al XV-lea, aflăm de pe enciclopedia online Wikipedia. Sensul original era unul pur geografic deoarece Slovacia a făcut parte din Regatul multietnic al Ungariei, nefiind o unitate administrativă separată în această perioadă.

Scurtă istorie a Slovaciei

În trecut, Slovacia a fost parte a Imperiului Austro-Ungar. Ulterior, în 1918, slovacii s-au unit cu regiunile strâns înrudite din Boemia și din Moravia vecină pentru a forma ceea ce cunoaștem cu toții ca numindu-se Cehoslovacia, mai notează NationsOnline.org.

Cine este Călin Georgescu, surpriza alegerilor prezidențiale 2024, turul 1. A ieșit pe locul trei în exit-poll
Recomandări
Cine este Călin Georgescu, surpriza alegerilor prezidențiale 2024, turul 1. A ieșit pe locul trei în exit-poll

În haosul provocat de cel de-al Doilea Război Mondial, în 1938, Slovacia a devenit o republică separată, controlată de Germania nazistă. După terminarea celei de-a doua conflagrații mondiale, în 1945, odată cu semnarea Pactului de la Varșovia, Cehoslovacia a devenit un stat comunist în Europa de Est, regiune aflată atunci sub influența sovieticilor. Odată cu prăbușirea Uniunii Sovietice, în 1989, Cehoslovacia a devenit un stat suveran.

Curiozități despre Slovacia - Imagine aeriană cu oraşul Bratislava.
Bratislava

O serie de factorii istorici, politici și geografici au făcut ca Slovacia să se confrunte cu mai multe dificultăți decât unii dintre vecinii săi din Europa Centrală, în procesul de trecere de la o economie central planificată la o economie de piață modernă. În 1993, slovacii și cehii au convenit să se despartă pașnic în două republici separate. În 2004, Slovacia avea să devină membră a Uniunii Europene și a NATO.

Geografia Slovaciei

O mare parte a teritoriului statului slovac este ocupată de Munţii Tatra, situaţi în partea de nord a ţării. Cel mai înalt vârf este Gerlach (2.655 de metri), în timp ce alte 28 de vârfuri depăşesc 2.500 de metri. Aproximativ 41 la sută din teritoriul Slovaciei este acoperit de păduri.

Live Text Rezultate BEC alegeri prezidenţiale 2024, turul 1. Elena Lasconi l-a depășit pe Marcel Ciolacu și a intrat în turul doi al alegerilor
Recomandări
Live Text Rezultate BEC alegeri prezidenţiale 2024, turul 1. Elena Lasconi l-a depășit pe Marcel Ciolacu și a intrat în turul doi al alegerilor

Câmpiile sunt situate în sud-vest, de-a lungul Dunării, şi în sud-est, către graniţele cu Ungaria şi Ucraina.

Fluviul Dunărea străbate Slovacia pe o lungime de 172 de kilometri, trecând şi prin capitala Bratislava.

Economia Slovaciei

Slovacia s-a dezvoltat continuu după aderarea la Uniunea Europeană. Cel mai important sector al economiei slovace este industria, în special producţia de automobile, de produse electronice, de construcţii de maşini, industria chimică și tehnologia informației.

Sectorul auto s-a dezvoltat foarte mult în ultimii ani datorită investițiilor făcute de constructori importanţi, precum Volkswagen (Bratislava), Stellantis (Trnava), Kia Motors (Zilina) și Jaguar Land Rover (Nitra).

Slovacia ocupă locul 20 în lume la producţia de automobile şi locul 7 în Europa. Aici au fost produse aproximativ un milion de vehicule în 2022, o scădere de 5% față de anul precedent, dar Slovacia continuă să fie lider mondial în producția de automobile, cu un total de 184 de maşini la 1.000 de locuitori.

Slovacia mai produce mașini-unelte, vase fluviale, piese auto, electrocasnice, oţel şi altele.

40 de curiozități despre Slovacia

  1. Aici a fost inventată prima parașută la începutul secolului al XX-lea. Pentru a dovedi fiabilitatea produsului său, inventatorul a sărit personal cu parașuta de pe acoperișul unei clădiri înalte, notează site-ul 100-facts.com.
  2. Din capitala Slovaciei, Bratislava, până în capitala Austriei, Viena, se poate ajunge rapid cu trenul. Înainte, pe același traseu circula un tramvai obișnuit.
  3. Moneda Slovaciei este euro, după ce țara a adoptat moneda unică europeană în 2009.
  4. Pe teritoriul acestei țări s-au păstrat foarte multe castele medievale, din acest punct de vedere Slovacia ocupând locul al treilea în lume.
  5. Slovacia ocupă primul loc în lume ca număr de mașini produse pe cap de locuitor. Aici există uzine ale unor mari constructori auto, precum Volkswagen, Peugeot și Kia.
  6. Unii turiști confundă această țară cu Slovenia, ceea ce constituie o adevărată ofensă pentru locuitorii țării.
  7. Mâncarea tradițională a Slovaciei se numește bryndzové halušky, care este un fel plăcintă cu brânză și bacon.
  8. Cu peste 6.000 de peșteri, Slovacia are cea mai mare densitate de peșteri per kilometru pătrat din lume.
  9. Slovacia are 10 sate și orașe care fac parte din patrimoniul mondial UNESCO, cum ar fi Vlkolínec și Bardejov.
  10. Cel mai popular sport din această țară este hocheiul pe gheață.
  11. Taxa pe valoarea adăugată (TVA) din Slovacia este la un nivel mediu în Europa (22%).
  12. Un caz special este satul slovac Selmenci, care este traversat de granița cu Ucraina.
  13. Cuvântul „loc” în limba slovacă înseamnă „oraș”.
  14. Primul film de animație color din lume, intitulat „Fehérlófi” (n.n. – Fiul unic al lui Făt-Frumos), a fost realizat de animatorul slovac Marcell Jankovics.
  15. Gastronomia din Slovacia este un mix între bucătăria cehă, rusă și cea ucraineană.
  16. Limbile cehă și slovacă sunt atât de asemănătoare încât locuitorii celor două țări se înțeleg fără probleme.
  17. Timp de mai bine de cinci secole, actualul teritoriu al Slovaciei a făcut parte din Imperiul Austro-Ungar.
  18. Aproximativ 10% dintre locuitorii țării sunt de etnie maghiară.
  19. În secolul al XVIII-lea, slovacul Moritz Beniowski a fost ales rege în Madagascar.
  20. În limba slovacă există cuvinte care sunt alcătuite doar din consoane.
  21. Capitala Slovaciei, Bratislava, este unică prin faptul că se învecinează cu două țări concomitent: Ungaria și Austria. Este singura capitală de pe planetă cu o locație atât de neobișnuită.
  22. În secolul al XVI-lea, orașul Bratislava a fost capitala Ungariei.
  23. Slovacii încep să sărbătorească Anul Nou pe 5 decembrie și nici nu au Moș Crăciun. Rolul personajelor de basm este jucat în această țară de diavolii Krampus.
  24. Castelul principal din Bratislava nu a fost niciodată luat cu asalt.
  25. Un asteroid cu numărul 1807 a fost botezat Slovacia. Este vorba despre un asteroid din centura principală, descoperit pe 20 august 1971 de către Milan Antal.
  26. Majoritatea populației Slovaciei este creștină, iar aproximativ 70% din aceasta aparține Bisericii Romano-Catolice. Există și minorități protestante și ortodoxe.
  27. Un fapt interesant este că în Slovacia nu există nici un oraș care să aibă peste un milion de locuitori. Chiar și în capitala Bratislava trăiesc mai puțin de jumătate de milion de oameni.
  28. În Slovacia, obiceiul de a „biciui” fetele și femeile cu trestii moi în dimineața de Paște este o tradiție străveche, despre care se crede că aduce sănătate și frumusețe.
  29. Vârful Gerlachovský (n.n. – în slovacă Gerlachovský štít) este cel mai înalt punct din munții Tatra și din întreg lanțul carpatic. De asemenea, este și cel mai înalt punct din Slovacia, fiind situat la o altitudine de 2.655 m.
  30. Aproximativ 40% din suprafața Slovaciei este acoperită de păduri.
  31. În secolul al XVI-lea a trăit faimoasa contesă maghiară Elisabeta Bathory, născută în Slovacia, care se distingea printr-o cruzime deosebită. Ea a torturat și ucis peste 600 de fete. Din acest motiv, Bathory este trecută în Cartea Recordurilor „Guinness” drept femeia care a comis cele multe crime.
  32. Gheizerul Herľany iese de la suprafață de mai bine de 140 de ani. Deși acesta atinge acum „doar” 20 de metri înălțime, la intervale regulate de 32-36 de ore, în 1874 apa a erupt continuu timp de 10 zile până la o înălțime de 112 metri! Interesant este faptul că, spre deosebire de alte gheizere, care au apă caldă, acesta „erupe” cu apă rece.
  33. Armata slovacă numără în prezent doar 14.000 de militari.
  34. Cel mai vechi document scris în limba slovacă este „Codex Rohonczi”, un manuscris medieval vechi de câteva sute de ani.
  35. Simbolul național al este câinele Chuvach, care a fost folosit de multă vreme la pășunat pe versanții munților.
  36. În Slovacia se exploatează cărbune brun, care acoperă 80% din necesarul intern de energie.
  37. Slovacii sărbătoresc Ziua Victoriei asupra nazismului în fiecare an, pe 8 mai.
  38. Jucătorii de hochei pe gheață slovaci sunt foarte populari în toată lumea. Spre exemplu, „Hockey Hall of Fame” din Bratislava este vizitat zilnic de mii de turiști.
  39. Compania de zbor Aero Slovakia a fost înființată în 1923, făcând din Slovacia una dintre primele țări din Europa care au avut o companie aeriană.
  40. În Slovacia există nouă parcuri naționale, cele mai populare fiind Parcul Național Tatra, Parcul Național Pieniny, Parcul Național Tatra de Jos, Parcul Național Slovenska Paradise și Parcul Național Mala Fatra.

Vezi şi curiozități despre Suedia – lucruri interesante despre Suedia!

   

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentarii (14)

Irinel   •   28.06.2024, 06:12

Imi place !Sa citesti este ca explicatia unui ghid. Felicitari !

liviutgirboan   •   21.08.2023, 11:52

Foarte interesant

EmiM   •   19.08.2023, 14:49

Mi-a placut

Vezi toate comentariile (14)
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Cine sunt românii care l-au votat pe Călin Georgescu. A fost ales de mulți cu studii primare sau medii
Știrileprotv.ro
Cine sunt românii care l-au votat pe Călin Georgescu. A fost ales de mulți cu studii primare sau medii
Ce AVERE are Călin Georgescu. Acest detaliu din CV-ul lui a atras în mod special atenția multora. Despre ce e vorba
Viva.ro
Ce AVERE are Călin Georgescu. Acest detaliu din CV-ul lui a atras în mod special atenția multora. Despre ce e vorba
Colegii de scenă și-au luat adio de la Gabriel Cotabiță. Fiicele artistului, un monument de tristețe. Imagini emoționante de la Cimitirul Bellu
Libertateapentrufemei.ro
Colegii de scenă și-au luat adio de la Gabriel Cotabiță. Fiicele artistului, un monument de tristețe. Imagini emoționante de la Cimitirul Bellu
Ce conține șunca Pikok vândută în magazinele Lidl, de fapt. Are mereu un preț special, dar mulți români nici măcar nu citesc eticheta
FANATIK.RO
Ce conține șunca Pikok vândută în magazinele Lidl, de fapt. Are mereu un preț special, dar mulți români nici măcar nu citesc eticheta
Ion Țiriac, întrebat despre lupta dintre Lasconi și Georgescu: „Știți ce președinte mi-aș dori?”
GSP.RO
Ion Țiriac, întrebat despre lupta dintre Lasconi și Georgescu: „Știți ce președinte mi-aș dori?”
„Șoc în România!” Ce spune presa internațională despre victoria neașteptată din primul tur la alegerile prezidențiale a lui Călin Georgescu
Elle.ro
„Șoc în România!” Ce spune presa internațională despre victoria neașteptată din primul tur la alegerile prezidențiale a lui Călin Georgescu
Trecutul neștiut al femeii care aspiră la titlul de Prima Doamnă a României. Ce s-a aflat acum despre Cristela Georgescu, soția lui Călin Georgescu
Unica.ro
Trecutul neștiut al femeii care aspiră la titlul de Prima Doamnă a României. Ce s-a aflat acum despre Cristela Georgescu, soția lui Călin Georgescu
Vești proaste înainte de Crăciun. Ce se întâmplă cu carnea de porc
Financiarul.ro
Vești proaste înainte de Crăciun. Ce se întâmplă cu carnea de porc
Votanţi ai lui Călin Georgescu au uitat pe cine au pus ştampila. Reacţia unei tinere întrebate cu cine a votat
Observatornews.ro
Votanţi ai lui Călin Georgescu au uitat pe cine au pus ştampila. Reacţia unei tinere întrebate cu cine a votat
Horoscop 26 noiembrie 2024. Taurii intră într-o perioadă în care încearcă să obțină beneficii de pe urma eforturilor făcute în asociere cu alții
HOROSCOP
Horoscop 26 noiembrie 2024. Taurii intră într-o perioadă în care încearcă să obțină beneficii de pe urma eforturilor făcute în asociere cu alții

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI