Cuprins:
Prea puțin luate în seamă sau de multe ori chiar ignorate, țările din sud-estul continentului reprezintă minunate atracții turistice, care pot fi accesate la prețuri foarte avantajoase. Printre acestea se numără și Slovenia, o micuță republică de vreo două milioane de locuitori, însă foarte confortabilă. Supranumită „poarta de Vest a Balcanilor”, Slovenia este o țară superbă, ușor accesibilă pentru cei care doresc să-i admire frumusețile unice. Pe cei care își doresc să afle mai multe despre fosta republică iugoslavă îi invităm să citească acest articol.
Ce trebuie să știm despre Slovenia
VEZI GALERIA FOTOPOZA 1 / 10Slovenia (n.n. – în slovenă Slovenija), oficial Republica Slovenia (n.n. – în slovenă Republika Slovenija), este un stat suveran situat în sudul Europei Centrale, la o răscruce de drumuri culturale și comerciale europene importante. Fostă republică iugoslavă până în 1991, Slovenia se învecinează cu Austria la nord, cu Croația spre sud-est, cu Ungaria spre nord-est și cu Italia spre vest și are o mică ieșire la Marea Adriatică spre sud-vest.
Populația țării numără 2.119.598 de suflete în 2023. Cel mai mare oraș, care este totodată și capitala slovenă, este Ljubljana, care numără în momentul de față aproximativ 288.360 de locuitori, informează site-ul NationsOnline.org. Limbile vorbite în Slovenia sunt slovena – limbă oficială – din familia slavă de sud (circa 95%) și sârbo-croată (4,5%). Religia majoritară este creștinismul (circa 60%).
O țară de aproape 12 ori mai mică decât România
Slovenia se întinde pe o suprafață de doar 20.273 km2, între Marea Adriatică și Alpii Iulieni, ceea ce o plasează pe poziția a 37-a în Europa și pe locul 154 în lume. Este de aproape 12 ori mai mică decât România și aproximativ jumătate din Elveția sau Olanda. De asemenea, este cam la fel de mare ca Israel și El Salvador, însă puțin mai mică decât statul american New Jersey.
Se spune că atât de mică este această țară încât poți privi de aici două state în același timp: în dreapta poate fi zărită Italia, iar în stânga – Croația.
Cum este clima în Slovenia
Slovenia are un relief predominant montan, cu o climă continentală, vremea fiind influențată de Munții Alpi și de Marea Adriatică. Climatul este mediteranean pe coastă și continental în platourile și văile din estul țării. Excepție face zona de litoral, unde clima este submediteraneană, și regiunea nord-vestică, unde există un climat alpin. Un alt detaliu interesant este faptul că Alpii Dinarici și Câmpia Panonică se întâlnesc fix pe teritoriul acestei țări.
Marcată de o diversitate biologică semnificativă, Slovenia este una dintre cele mai bogate națiuni europene în apă, dispunând de o rețea densă de râuri, de un sistem acvifer bogat și cursuri de apă subterane carstice. Totodată, peste jumătate din teritoriul sloven este acoperit de pădure.
Citește și: Locuri de vizitat în Ljubljana – cele mai cunoscute obiective turistice
Lucruri mai puțin știute despre Slovenia
În continuare îți prezentăm câteva dintre cele mai interesante informații despre Slovenia, „Țara slavilor”:
- Slovenia este supranumită „poarta de Vest a Balcanilor”.
- În 1918, slovenii s-au alăturat sârbilor și croaților cu care au format o nouă națiune, denumită Regatul sârbilor, croaților și al slovenilor. Această țară a fost redenumită Iugoslavia în 1929.
- Deși Slovenia era în trecut o monarhie, primele alegeri libere din această țară au avut loc în 1925.
- După Al Doilea Război Mondial, Slovenia a devenit o republică a Iugoslaviei reînnoite, care, deși comunistă, s-a distanţat de stăpânirea Moscovei.
- Nemulțumiți de exercitarea puterii majorității sârbilor, slovenii și-au câștigat independența abia în 1991.
- Războiul de independență al Sloveniei, cunoscut și sub numele de Războiul de zece zile, a făcut 76 de victime. A fost, de asemenea, primul conflict din Europa după cel de-Al Doilea Război Mondial.
- După ce a devenit stat independent în urmă cu 32 de ani, Slovenia nu a luat parte la niciun conflict militar.
- Sunt peste două mii de rezervații naturale pe teritoriul Sloveniei.
- Cel mai convenabil transport public din Slovenia este trenul. Rețeaua de căi ferate din această țară acoperă întregul teritoriu.
- Toate hypermarketurile și magazinele sunt închise în zilele de duminică.
- Limba slovenă amintește oarecum de slavona bisericească veche.
- Există 260 de cascade în Slovenia. Majoritatea însă sunt destul de mici.
- În orașele din Slovenia nu există ambuteiaje, nici chiar la orele de vârf.
- Slovenia este adesea confundată cu Slovacia.
- În unele orașe slovene, limbile italiană și romani au statutul de limbi oficiale.
- Munții și pădurile ocupă aproape jumătate din teritoriul Sloveniei.
- În orașul Maribor crește cea mai veche viță-de-vie din lume, care are o vechime de peste 400 de ani.
- Slovenia se mândrește cu un adevărat paradis speologic, aici existând peste zece mii de peșteri. Cea mai mare este Postojna, care are o lungime de 20.570 de metri.
- Parcul Național Triglav din Munții Alpi Iulieni este cel mai vechi din Europa.
- Armata Sloveniei numără mai puțin de zece mii de soldați.
- Speranța medie de viață în Slovenia este de aproximativ 80 de ani.
- În 1995, arheologii au dezgropat „Divje Babe”, care este un flaut făcut din femurul unui urs. Se crede că are o vechime de 55.000 de ani.
- Toată lumea a fost mulțumită de acele alegeri, cu excepția regelui, care a pus la cale o lovitură de stat pentru a-și restabili domnia. Lovitura de stat a dus la asasinarea regelui Alexandru I doi ani mai târziu.
- Slovenia este singura țară europeană care a fost ocupată atât de Germania nazistă, cât și de Italia fascistă.
- În 1990, Slovenia a instaurat democrația pentru prima dată după Primul Război Mondial.
- Prima țară care a recunoscut independența Sloveniei a fost Croația. Coincidență sau nu, prima țară care a recunoscut Croația ca stat suveran a fost… Slovenia.
- Slovenia deține cea mai veche roată excavata vreodată. Este vorba despre roata din mlaștinile Ljubljanei, despre care se crede că ar avea o vechime de peste 5.000 de ani.
- În 1987, un grup de oameni cu vederi liberale a forțat conducerea comunistă a țării să adopte democrația prin intermediul unui singur articol publicat de ziarul popular „Nova Revija”.
- Fânețele sunt un simbol cultural unic al Sloveniei, care cunoscută și sub numele de Țara Fânețelor.
- Teiul este, la rândul său, un simbol pentru poporul sloven. Copacul semnifică de secole dragostea, prietenia și loialitatea în Slovenia.
- Cel mai vechi tei se află în Slovenia, acesta fiind chiar mai vechi decât însăși Europa modernă. Teiul Najevnik din regiunea Koroska are 700 de ani și are o circumferință de 10 metri. O legendă spune că acesta a fost plantat de turci peste o comoară uriașă pentru a o putea recupera ulterior.
- Slovenia este renumită pentru propria marcă brevetată de vestiții cai albi lipițani, care sunt crescuți la ferma Lipica, veche de 425 de ani. Acești cai nu se mai găsessc nicăieri în lume.
- Biserica Bled de pe insula situată pe lacul cu același nume, care poartă hramul Adormirii Maicii Domnului, este locul unde se spune că s-a căsătorit Ziva, zeița slavă a iubirii. Pentru a ajunge la biserică, mirii trebuie să-și care miresele în brațe pe cele 99 de trepte.
- Ljubljana a fost „capitala verde” a lumii în 2016. Numele orașului înseamnă „cel iubit”.
- Slovenia are o linie de coastă în lungime totală de 46,6 kilometri.
- Conform unor estimări, Slovenia are o cramă la fiecare 70 de locuitori.
- Șoarecele etrusc, care este cel mai ușor mamifer din lume la o greutate de doar 2 grame, trăiește în Slovenia.
- O legendă locală spune că Iason, un erou din mitologia greacă, a omorât în mlaștinile din jurul Ljubljanei un dragon. Paradoxal, nu Iason a devenit simbolul orașului, ci dragonul, care simbolizează puterea, curajul și măreția.
- În Ljubljana există statui care înfățișează dragoni pe poduri, desene graffiti cu dragoni pe clădiri, precum și sub forma unor suveniruri. Dragonul apare, de asemenea, și pe stema orașului, ceea ce i-a atras supranumele de „Orașul Dragonilor”.
- Coșul centralei electrice din Trbovlje are o înălțime de 360 de metri, fiind cel mai înalt din Europa.
- Slovenia este un adevărat paradis acvatic, având o rețea de 27.000 de kilometri de râuri și cursuri de apă.
Foto: 123rf.com