Cuprins:
De altfel, Muntenegru a devenit în ultimii ani una dintre cele mai populare destinații în rândul turiștilor de pretutindeni, inclusiv a celor din România. Fie că ești interesat de istorie, de artă, gastronomie ori pur și simplu ești dornic să descoperi această țară și secretele pe care le ascunde aceasta, nu este târziu să pornești într-o aventură de neuitat între Munții Dinarici și Marea Adriatică. În cazul în care te-am convins și dorești să vizitezi această țară, te invităm să te documentezi citind acest articol.
Una dintre cele mai tinere țări din lume
Muntenegru (n.n. – în sârbă/muntenegreană Црна Гора/Crna Gora) este un stat suveran situat în partea de sud-est a Europei, în Peninsula Balcanică, pe coasta Mării Adriatice. Aceasta se învecinează cu Croația la vest, cu Bosnia și Herțegovina la nord-vest, cu Serbia la nord-est, cu Kosovo la est și cu Albania la sud-est, aflăm de pe site-ul Nations Online. Din 1918 și până la proclamarea independenței, Muntenegru a făcut parte din fosta Iugoslavie.
După destrămarea fostei vecine a țării noastre, Muntenegru a rămas parte a unei mai mici Republici Federale Iugoslavia împreună cu Serbia. În cele din urmă, la 3 iunie 2006, s-a rupt de Serbia și și-a proclamat independența în urma unui referendum care fusese organizat cu o lună mai devreme. La data de 27 iulie în același an, Organizația Națiunilor Unite (ONU) a recunoscut-o drept cel de-al 192-lea membru al său. Astfel, Muntenegru a devenit una dintre cele mai noi țări nu doar din Europa, ci și din de lume, doar Kosovo (2008), stat care nu este însă unanim recunoscut, și Sudanul de Sud (2011) fiind mai tinere. Deși este o țară relativ nouă, prima mențiune a regiunii Muntenegru datează din Evul Mediu timpuriu.
De unde provine numele Muntenegru
Numele țării în cele mai multe limbi vest-europene reflectă o adaptare a denumirii venețiene Montenegro. Aceasta provine din latinescul mons, care înseamnă munte, la care se adaugă cuvântul niger, care se traduce prin negru, la un loc traducându-se Muntele Negru.
În alte limbi, în special în cele înrudite și inclusiv în română, utilizarea denumirii reprezintă o traducere directă a acestei sintagme. Astfel de exemple sunt numele albanez Mali i Zi, cel grecesc Μαυροβούνιο, cel chinezesc 黑山 (n.n. – citit Heishan) și cel turcesc Karadağ, toate însemnând Munte Negru. Numele autohton este Crna Gora, denumirea fiind extinsă la o parte mai mare a țării în secolul al XV-lea. Inițial, acestă denumire făcea referire doar la o mică fâșie de pământ, care era deținută de clanul Paštrovići, însă în cele din urmă a ajuns să fie folosită pentru o regiune muntoasă mai mare, după numele familiei Crnojević din Zeta Superioară, potrivit Wikipedia.
Regiunea menționată avea să devină cunoscută în secolul al XIX-lea sub numele de Stara Crna Gora (Muntenegrul Vechi) ca să se distingă de teritoriul nou-dobândit Brda (Înălțimile).
0,01% din populația lumii
Teritoriul Muntenegrului se întinde pe o suprafață de 13.812 km², fiind a 161-a națiune la nivel global. Asta o face aproximativ la fel de mare ca Bahamas și ceva mai mică decât jumătate din Belgia și Armenia și puțin mai mică decât statul american Connecticut.
Populația țării numără în momentul de față peste 626.000 de locuitori, adică de vreo trei ori mai puțin decât Bucureștiul. Asta înseamnă echivalentul a 0,01% din populația lumii, ceea ce plasează Muntenegrul pe poziția 169 la nivel mondial. Densitatea populației muntenegrene este de 45,32 locuitori/km2.
În jur de 30% din întreaga populație a țării locuiește în capitală, iar 68,8 % din totalul populației este urbană, în timp ce vârsta medie este de 38,7 ani. Capitala, care este și cel mai mare oraș din Muntenegru, este Podgorița, unde trăiesc în prezent în jur de 136.470 de oameni. Cetinje, în schimb, este desemnat ca „Prijestonica”, adică fosta Capitală Regală a Orașului. Alte orașe importante sunt Niksic, cu peste 58.000 de locuitori, Herceg-Novi și Pljevlja, ambele cu câte 19.500 de locuitori, Budva, cu 18.000 de locuitori și Bar, cu circa 17.700 de locuitori.
Limbile vorbite sunt muntenegreana, un dialect sârbo-croat, iar limbile minorităților naționale recunoscute (sârba, bosniaca, albaneza și croata) sunt și ele vorbite.
Curiozități despre Muntenegru
- Cel mai bătrân copac din Europa se găsește în orașul Bar, potrivit Montenegro Travel. Este vorba despre un măslin, care are peste 2.000 de ani. Circumferința copacului este de aproximativ 10 metri. Majoritatea celor peste 100.000 de măslini din Bar există de mai bine de 1.000 de ani.
- În Muntenegru trăiește o plantă Phoenix unică în lume. Aceasta se numește Ramonda Serbica și este o plantă cu flori protejată prin lege care crește pe versanții Rumija. Când se usucă, ea poate reveni la viață odată cu primele ploi.
- Singurul habitat al salamandrei negre (Salamandra Atra) din Muntenegru se află pe muntele Bogićevica (Prokletije), la o altitudine de 1.952 de metri.
- Muntenegru a devenit primul stat ecologic din lume, odată cu adoptarea Declarației de la Žabljak, la 20 septembrie 1991.
- Orașul Cetinje este unul dintre cele mai ploioase orașe din Europa.
- În Muntenegru există 117 plaje pe cei 293 de kilometri cât măsoară litoralul acestei țări.
- Potrivit World Population Review, populația din Muntenegru este a doua cea mai înaltă din lume. Bărbatul muntenegrean măsoară, în medie, 183,30 cm, iar femeia 169,96 cm. Doar în Olanda există persoane cu o statură medie mai mare.
- La cei doar 13.812 kilometri pătrați, Muntenegru este a zecea cea mai mică țară din Europa și a 39-a cea mai mică țară la nivel mondial.
- Golful Kotor de pe coasta muntenegreană este cel mai sudic fiord din lume, în timp ce canionul de pe râul Tara este cel mai adânc din Europa, având în unele locuri chiar 1.300 de metri. Este al doilea canion din lume, după Marele Canion din SUA.
- Capitala Muntenegru, Podgorica, este una dintre cele mai însorite din Europa, având soare 2.480 de ore pe an.
- Lacul Skadar este cel mai mare lac din Peninsula Balcanică. De asemenea, este una dintre cele mai mari rezervații de păsări din Europa, adăpostind aproape 270 de specii de păsări.
- Mănăstirea Ostrog este unul dintre cele mai mari sanctuare ortodoxe din lume, fiind vizitată de membri ai tuturor cultelor. A fost construită într-o stâncă de un mare sfânt, Sfântul Vasilije.
- Golful Kotor de pe coasta Adriatică a Muntenegrului este inclus în Patrimoniul Mondial UNESCO.
- Zmeura reprezintă o parte însemnată din producția agricolă a Muntenegrului. Regiunea din jurul orașului Berane este cea în care cresc cele mai multe tufe de zmeură. De altfel, această țară este al doilea cel mai mare producător de zmeură din lume.
- Aproximativ 60% din teritoriul țării se află la o altitudine de peste 1.000 de metri deasupra nivelului mării. Cel mai înalt vârf este Bobotov Kuk din Munții Durmitor și măsoară 2.522 de metri.
- Unul dintre cele mai vechi repere culturale și istorice din Muntenegru este peștera Crvena Stijena. Situată în satul Petrovici, în apropiere de Niksic, grota este renumită în toată lumea datorită numeroaselor relicve culturale pe care le adăpostește.
- Insula Sveti Stefan este, fără îndoială, una dintre cele mai cunoscute destinații turistice din Muntenegru. Însă nu multă lume știe că Sveti Stefan a fost cândva locul de vacanță preferat din Europa al regretatei actrițe americane Marilyn Monroe.
- Cel mai înalt mausoleu din lume, Mausoleul lui Petru al II-lea Petrovic Njegos, se află la aproximativ 13 kilometri de orașul istoric Cetinje. Cocoțat la o înălțime de 1.660 de metri deasupra nivelului mării, acesta oferă o priveliște uluitoare asupra Munților Lovcen din apropiere.
- Bazându-se pe o glumă care spune că muntenegrenii sunt leneși ca națiune, aceștia și-au construit cele zece porunci anti-lucru. Iată câteva dintre ele: „Dacă trebuie să muncești, atunci măcar să fii responsabil”, „Iubește-ți patul așa cum te iubești pe tine însuți”, „Ce poți face astăzi, lasă pentru mâine”, „Dacă vezi oameni mâncând, apropie-te, iar dacă vezi oameni lucrând, atunci îndepărtează-te încet” , relatează Montenegro.org.
- Copiii din Muntenegru învață de la o vârstă foarte fragedă alfabetul chirilic, mai exact de la 6 ani. De asemenea, ei învață alfabetul latin de la 7 ani. De asemenea, ei sunt învățați de mici să scrie de mână.
Vezi şi curiozităţi despre Ungaria!