Cuprins:
Situat la celălalt capăt al globului, ținutul din Marea Tasmaniei este unul dintre cele mai pitorești locuri de pe Terra. Acesta abundă în parcuri naturale magnifice, animale fascinante, gheizere, arbori seculari și peisaje care pur și simplu îți taie răsuflarea, făcând din acest loc visul oricărui iubitor de aventuri. De aceea, se spune despre Noua Zeelandă că este cea mai fotogenică țară din lume, iar în cele ce urmează te invităm într-o călătorie virtuală pentru a explora această țară și pentru a afla cele mai interesante lucruri despre ea.
Informaţii despre Noua Zeelandă
Noua Zeelandă (n.n. – Aotearoa în limba Māori, New Zealand în engleză) este o țară insulară situată în Cercul de Foc al Oceanului Pacific, cea mai întinsă și mai activă zonă vulcanică de pe Terra, cu 62% dintre vulcanii activi existenți. În nordul țării există nu mai puțin de 16 vulcani subacvatici, în timp ce Auckland, cel mai mare oraș al țării, este ridicat pe un câmp presărat cu 53 de vulcani. Ultima erupție vulcanică s-a petrecut în urmă cu aproximativ 600 de ani.
Noua Zeelandă se află la aproximativ 2.000 de kilometri sud-est distanță de Australia, de care este despărțită prin Marea Tasmaniei. În afară de Australia, Noua Zeelandă mai are granițe maritime cu statele insulare Noua Caledonia, Fiji și Tonga. Teritoriul neo-zeelandez se întinde pe o suprafață totală de 270.467 km2, fiind a 76-a națiune din lume. Este ceva mai mare decât Regatul Unit al Marii Britanii (242.900 km²) sau România (238.400 km2) și aproximativ la fel de mare ca statul american Colorado (269.840 km2). Această țară este compusă din câteva insule mai mici, care se află în sud-vestul Oceanului Pacific și două insule principale. Este vorba despre Insula de Nord (Te-Ika-a-Maui) și Insula de Sud (Te-Wai-Pounamu), care sunt separate de strâmtoarea Cook. Insulele care formează Noua Zeelandă reprezintă suprafața continentului Zealandia, care în prezent este în mare parte scufundată. Aceasta a reprezentat în trecut o mare parte a supercontinentului Gondwana, aflăm de pe site-ul Nations Online.
Care este cel mai mare oraș din Noua Zeelandă
Populația Noii Zeelande numără în momentul de față în jur de 5,29 de milioane de locuitori, aproximativ cât Liban sau Costa Rica. Majoritatea populației este formată din descendenții europeni, care poartă denumirea de Pakeha în limbajul localnicilor, în timp ce populația indigenă Māori este cea mai mare minoritate. Non-Māori polinezieni (samoanii) și populația asiatică sunt, de asemenea, minorități importante în Noua Zeelandă, în special în orașe. Limbile vorbite sunt engleza (95%) și Māori (5%). Capitala țării este Wellington, unde trăiesc în momentul de față peste 542.000 de oameni. Însă cel mai mare și mai important oraș al țării este Auckland, care are o populație de puțin peste 1,7 milioane de locuitori. Următoarele pe listă sunt Christchurch cu 389.300 de locuitori, Hamilton cu 179.900 de locuitori, și Tuaranga cu 158.300 de locuitori.
De unde provine numele Aotearoa
În epoca pre-europeană, indigenii Māori nu aveau un nume care să cuprindă ambele insule care formează astăzi Noua Zeelandă. Numele Aotearoa a fost folosit inițial de Māori, populația indigenă polineziană din această țară și făcea referire doar la Insula de Nord. Întreaga țară era denumită Aotearoa me Te Waipounamu, iar insulele se numeau Te-Ika-a-Maui (cea de nord) și Te-Wai-Pounamu (cea de sud). Au fost propuse mai multe semnificații pentru Aotearoa, iar cea mai populară traducere este „Țara norului alb și lung”. Există mai multe explicații pentru acest nume, cele mai multe dintre acestea fiind înrădăcinate în poveștile tradiționale ale poporului Māori. Spre exemplu, una dintre acestea se referă la ideea că orizontul din Noua Zeelandă este adesea acoperit de nori lungi și albi. În același timp, privită din spațiu, această țară are forma unui nor lung. În schimb, o veche legendă spune că denumirea de Aotearoa se referă la formațiunile de nori care înconjoară vulcanii înalți și vârfurile acoperite cu zăpadă și care i-au ajutat pe primii navigatori polinezieni să descopere acest ținut.
Începând de la sfârșitul secolului al XX-lea, Aotearoa a devenit larg răspândită în denumirea bilingvă a organizațiilor și instituțiilor naționale. Începând cu anii 1990, s-a obișnuit ca anumite partide politice să cânte imnul național al Noii Zeelande „God Defend New Zealand” (sau „Aotearoa”), atât în limba Māori, cât și în limba engleză, ceea ce a făcut ca acest nume să aibă o expunere și mai mare la public.
Curiozități despre Noua Zeelandă
- Pământurile Noii Zeelande au fost descoperite în 1642.
- Māori au fost primii oameni care au pus piciorul pe aceste meleaguri.
- Noua Zeelandă a fost numită cândva „Staten Landt”.
- Tratatul de la Waitangi este documentul oficial al fondării Noii Zeelande. Terenul unde a fost semnat acest tratat este și astăzi o destinație turistică.
- Adăugată de Regatul Unit în 1840, Noua Zeelandă a devenit cea mai mare țară din Polinezia.
- Noua Zeelandă a devenit complet independentă abia în 1947.
- Constituția australiană din 1901 a inclus prevederi care să permită Noii Zeelande să se alăture Australiei ca al șaptelea stat al său.
- Kiwi, o pasăre care nu poate zbura, este simbolul național al Noii Zeelande. Oul păsării kiwi este unul dintre cele mai mari din lume, raportat la dimensiunea păsării-adult. Un ou reprezintă aproximativ 20% din dimensiunea corpului femelei.
- Cel mai mic delfin trăiește în largul coastei Noii Zeelande.
- Lacul Albastru din Parcul Național „Nelson Lakes” are cea mai curată apă din lume.
- În Noua Zeelandă există mai multe formații de cimpoieri scoțieni pe cap de locuitor decât orice altă țară din lume.
- Potrivit organizației Transparency International, Noua Zeelandă este cea mai puțin coruptă țară din lume (la egalitate cu Danemarca).
- Wellington este cea mai sudică capitală din lume.
- Numărul oilor din Noua Zeelandă este de aproximativ 8 de ori mai mare decât numărul locuitorilor. Cu toate acestea, raportul este în scădere din cauză că numărul oilor scade de la an la an. În Noua Zeelandă trăiesc în jur de 34 de milioane de oi și puțin peste 5,2 milioane de oameni, ceea ce înseamnă 6,5 oi pe cap de locuitor.
- În orice parte a Noii Zeelande te-ai afla, nu vei fi niciodată la o distanță mai mare de 128 km de mare. De aceea, nu este surprinzător că una din trei gospodării din Auckland deține o barcă.
- Locul cu cel mai lung nume din lume se află în Noua Zeelandă. Este vorba de dealul Taumatawhakatangihangakoauauauotamateapokaiwhenuakitanatahu. În acest cuvânt se spune întreaga poveste a lui Tamatea, un șef de trib și explorator, potrivit Leveerageedu.
- Kea, o pasăre originară din Noua Zeelandă, este cunoscută pentru faptul că smulge ștergătoarele de la mașini și mănâncă chederele de cauciuc de la geamurile caselor.
- Deși dispărute, păsările uriașe Moa erau originare din Noua Zeelandă. Acestea aveau 3,6 metri înălțime și cântăreau 230 kg.
- Singurele mamifere originare din Noua Zeelandă sunt liliecii, restul mamiferelor care trăiesc aici fiind introduse de populația Māori și de europeni.
- Auckland este unul dintre cele mai accesibile orașe din lume.
- În 1893, Noua Zeelandă a devenit prima națiune care a acordat dreptul de vot femeilor.
- Noua Zeelandă are mai multe specii de pinguini decât orice altă națiune.
- Cea mai mică valoare nominală în moneda neo-zeelandeză (dolarul neo-zeelandez) este piesa de 10 cenți.
- Primul om care a escaladat muntele Everest, Sir Edmund Hillary, era originar din Noua Zeelandă.
- Activitatea de bungee jumping a fost inventată în Noua Zeelandă.
- Cel mai uscat oraș din Noua Zeelandă este Christchurch, în timp ce Wellington este cel mai umed.
- Datorită poziției și formei sale geografice, Noua Zeelandă are un climat maritim.
- Insula de Nord a Noii Zeelande ocupă locul 14 în topul celor mai mari insule din lume.
- Lacul Taupo, un crater vulcanic antic, este cel mai mare lac natural din această țară.
- Noua Zeelandă are o lungime de 1.160 km pe direcția nord-sud și o lățime de 450 km.
- Gisborne este primul oraș din lume unde se poate vedea răsăritul de soare în fiecare zi.
- Peste 360 de ghețari alcătuiesc Alpii de Sud din Noua Zeelandă.
- Ghețarul Tasman de la est de Muntele Cook este cel mai mare ghețar din Noua Zeelandă.
- Muntele Taranaki sau „Egmont” a fost un vulcan inactiv încă din secolul al XVII-lea.
- Arborele nativ kauri are nevoie de aproximativ 200 de ani pentru a ajunge la maturitate.
- În Noua Zeelandă, Pohutukawa este un pom de Crăciun kiwi.
- Speranța de viață în Noua Zeelandă este de 80,3 ani.
- Noua Zeelandă este al doilea cel mai mare producător de lână din lume și al optulea în ceea ce privește producția de lactate.
- Noua Zeelandă a fost prima țară din Asia-Pacific care a legalizat căsătoria între persoane de același sex.
- În Noua Zeelandă, copiii încep școala în ziua în care împlinesc 5 ani.
- Recordul pentru cea mai grea insectă din lume îi aparține insectei Wet Bug, care trăiește în Noua Zeelandă.
- Celebra trilogie „Stăpânul inelelor” a fost filmată în Noua Zeelandă. Cele trei filme au contribuit la bugetul țării cu aproximativ 200 de milioane de dolari.
- Navele care navighează în apele neo-zeelandeze au ca ghid un delfin celebru.
- Noua Zeelandă este singura țară căreia i se permite din punct de vedere legal să aibă imagini legate de hobbiți pe moneda sa.
- Cea mai mare sursă de apă dulce din Noua Zeelandă este izvorul Te Waikoropupū.
- Ceasul din Dunedin a fost construit în anul 1864.
- Pista aeroportului din Gisborne este tăiată de-a curmezișul de calea ferată. Din această cauză, uneori, fie avionul, fie trenul trebuie să oprească pentru a lăsa celălalt mijloc de transport să treacă.
- În 2001, religia predominantă în Noua Zeelandă era „Jedi”.
- Stânca Te Toho din Noua Zeelandă a apărut în celebrul film englezesc „Cronicile din Narnia: Prințul Caspian”.
- Deși sportul național în Noua Zeelandă este rugby-ul, cel mai vechi sport în această țară este cricketul.
Vezi şi curiozităţi despre Singapore!
Rezultate Alegeri SUA – cine va fi noul președinte al Americii!