Originea tradiției

Chiar dacă 1 aprilie este o zi populară de sărbătoare, nu se cunoaște exact când și cum a început această tradiție. Există multe teorii, însă nicio sursă nu este concludentă. De fapt, tocmai faptul că nu se cunoaște exact originea acestei tradiții este ceea ce face ca această zi să fie atât de specială. Primele înregistrări care indică existența acestei sărbători datează din 1392, dar se crede că radiţia ar fi putut începe și mai devreme.

Ziua de 1 aprilie și schimbarea calendarului

Cea mai populară teorie care încearcă să explice originea acestei tradiții se leagă de schimbarea calendarului. Se spune că Papa Grigore al XIII-lea a schimbat calendarul Iulian în Franța, ceea ce a dus la o confuzie în rândul oamenilor. Cei care nu au știut despre această schimbare au continuat să sărbătorească începutul anului nou pe 1 aprilie, iar cei care știau despre schimbare i-au numit pe cei care nu știau „proști”.

Ziua de 1 aprilie ca zi de relaxare

În timp ce unele teorii susțin că Ziua Păcălelilor a fost creată pentru a celebra viața prin alungarea gândurilor rele, alte credințe o consideră o zi pentru a-ți curăța mintea. În acest sens, această zi este ocazia perfectă pentru a scăpa de tensiunea cotidiană și a te relaxa într-un mod distractiv.

„Peşte de aprilie”

Probabil că cea mai cunoscută tradiție a acestei zile este lipirea unui pește de hârtie pe hainele cuiva, fără ca acea persoană să știe, și apoi să strige „Păcăleală de aprilie” (poisson davril – peşte de aprilie). Această tradiție provine din Franța secolului al XVII-lea și era una dintre cele mai amuzante și distractive păcăleli. De altfel, Franţa este considerată inventatorarea Zilei Păcălelilor din epoca modernă.

Vânătoarea de Gowk

În Scoția, Ziua Păcălelilor era denumită „Hunt the Gowk Day” (Ziua vânătorii de Gowk). Gowk înseamnă „prost”. Oamenii făceau păcăleli trimițând un mesaj printr-o persoană credulă, cu instrucțiuni de a-l transmite către o altă persoană și așa mai departe, jocul continuând până când mesagerul își dădea seama că este păcălit.

BBC, maestul păcălelilor

În 1976, BBC a difuzat o păcăleală prin care anunța că gravitația Pământului va fi redusă în urma unei alinieri planetare, astfel că oamenii vor putea sări și pluti ușor în aer. Mulți oameni au crezut în această păcăleală și au declarat că au simțit efectele.

În 2008, BBC a reuşit o altă păcăleală, potrivit căreia pinguinii din Antarctica au început să zboare și au ajuns în pădurile tropicale din America de Sud.

Păcăleli cu termen limitat

În unele țări, cum ar fi Belgia și Italia, tradiția păcălelilor spune că acestea trebuie făcute doar până la prânz. După aceea, se consideră că este nepotrivit să mai faci păcăleli și că ar putea aduce ghinion.

Ziua Păcălelilor este sărbătorită de două ori în Scoția

În Scoția, Ziua Păcălelilor este sărbătorită de două ori. A doua oară se numește „Ziua cozii” și constă în a lua la „ţintă” doar spatele unei persoane, de exemplu prin lipirea de hârtii cu mesaje amuzante (de genul „Dă-mi un şut”).

O călătorie pe Marte

În mod tradițional, Ziua Păcălelilor este o zi pentru farse amuzante și nici agențiile de turism nu se feresc să se joace cu imaginația oamenilor. În trecut, o agenție de turism a anunțat că oferă o călătorie pe Marte pentru o anumită perioadă de timp. Desigur, acesta era un anunț fals, dar a făcut mulți oameni să viseze la o călătorie în spațiu.

O zi a păcălelilor tragică

Într-un caz tragic, departamentul de prognoză meteo a anunțat un tsunami în Insulele Pacificului pentru 1 aprilie, dar mulți oameni au crezut că era doar o farsă și nu au luat măsuri de precauție adecvate. Din păcate, un tsunami a lovit insulele și a provocat o mare tragedie.

Ziua regală a păcălelilor

În Coreea, familia regală are voie să mintă și să facă farse în ziua de 1 aprilie. Aceasta este o tradiție veche și foarte apreciată în cultura lor.

E-mailul păcălelilor

Google a lansat Gmail în ajunul zilei de 1 aprilie, ceea ce a făcut mulți oameni să creadă că era doar o farsă. Cu toate acestea, Gmail este acum unul dintre cele mai populare servicii de e-mail din lume.

O tradiţie neobişnuită

În unele țări, precum India și Nepal, Ziua Păcălelilor se sărbătorește prin aruncarea de făină și praf de culori între prieteni și familie. Aceasta este o tradiție populară și amuzantă, care aduce oamenii împreună într-o atmosferă de bucurie și veselie.

În multe țări, Ziua Păcălelilor este sărbătorită în altă zi decât 1 aprilie, dar distracția și farsele rămân la fel de importante.

Ziua Păcălelilor este o sărbătoare populară și cu o istorie interesantă în multe țări din întreaga lume. De la tradițiile locale precum aruncatul cu făină în unele țări, până la farsele din media, oamenii din toată lumea se distrează în această zi specială. Chiar dacă există riscul de a cădea în capcane sau de a fi victima unor glume, Ziua Păcălelilor ne aduce aminte să nu fim prea serioși și să ne bucurăm de momentele pline de umor și distracție cu prietenii și familia. Așadar, haideți să ne pregătim farsele și să ne distrăm în această zi specială, totul însă în limita bunului simţ!

sursa: ohfact.com

sursa foto: shutterstock.com

Vezi şi Păcăleli de 1 aprilie – idei pentru farse de făcut în casă!

Urmărește-ne pe Google News