Studiul, publicat în Diabetes Care, s-a desfăşurat pe parcursul a nouă luni, timp în care voluntarii – 240 de persoane adulte prediabetice (care prezentau niveluri ridicate de zahăr în sânge, fapt care ar fi putut conduce la diabet de tipul II) – au consumat zilnic o anumită cantitate de curcumină sau o substanţă placebo.
Curcumina, o substanţă prezentă în turmeric, unul dintre ingredientele condimentului curry, este cunoscută pentru proprietăţile sale antiinflamatorii şi este un puternic antioxidant, fiind folositoare în prevenirea unor boli precum cancerul.
Diabetul este, de asemenea, o maladie alimentată de cele două procese – inflamaţie şi oxidarea celulelor.
„Datorită beneficiilor lui şi faptului că nu are efecte secundare, propunem ca extractul de curcumină să fie folosit în terapiile de intervenţie în rândul populaţiei prediabetice”, a spus autorul principal al acestui studiu, Somlak Chuengsamarn, de la Universitatea Srinakharinwirot din Nakomnayok, Thailanda.
În timpul acestui studiu, în rândul celor 119 voluntari care au luat zilnic câte şase capsule cu extract de curcumină (250 mg) nu s-a înregistrat niciun caz de diabet de tipul II, comparativ cu grupul de 116 persoane cărora li s-au administrat capsule placebo, în care s-au înregistrat 19 noi cazuri de diabet.
Suplimentele cu curcumină îmbunătăţesc modul de funcţionare a beta-celulelor – aflate în pancreas şi care produc insulină, hormonul responsabil cu reglarea glicemiei. Cercetătorii cred că efectele antiinflamatorii ale curcuminei contribuie la protecţia beta-celulelor.
Alţi cercetători care nu au fost implicaţi în acest studiu spun că rezultatele sunt promiţătoare. Însă aceştia cred că mai sunt necesare alte studii, pe perioade mai mari, care să confirme aceste rezultate.
Se ştie deja că schimbarea stilului de viaţă, prin practicarea sportului şi reducerea numărului de calorii zilnic, poate preveni sau întârzia instalarea diabetului de tipul II la persoanele prediabetice, potrivit Mediafax.