Condimentul este folosit frecvent în rețetele asiatice, dar nu numai. Face parte din lista de condimente, mirodenii și ierburi aromatice cu un conținut bogat de antioxidanți și compuși care ajută organismul să funcționeze la nivel optim. Este un tratament natural pentru o serie de afecțiuni puternice și poate fi consumat într-o varietate de feluri.
Notă: Informațiile din acest articol nu înlocuiesc sfaturile unui medic specialist. Vă recomandăm, înainte de a încerca orice tratament, să consultați medicul și să urmați indicațiile acestuia.
Cuprins:
Pulberea de curry – compoziție
Nu se cunoaște o formulă clară de bază a pulberei de curry, însă există câteva ingrediente stabile care se folosesc în toate mixurile și anume: coriandru, jeera, schindunf și turmeric. Lângă acestea pot fi adăugate o serie de alte ingrediente, până la 20, iar gustul final poate fi chiar și picant dacă se adaugă în compoziție și boabe de muștar maro.
Britanici au inventat termenul, deoarece și-au dorit să aibă mereu la îndemână un amestec de condimente echivalent cu “kari podi”. La început, curry a apărut prin combinarea a 2 amestecuri de condimente tradiționale indiene: garam masala și sambar podi.
În India, amestecul este folosit în două variante: standard și iute (madras). Amestecul de curry a început să fie cunoscut și folosit în întreaga lume, deoarece condimentele pot da un gust plăcut oricărei rețete.
Frunzele sunt bogate în substanțe vegetale de protecție precum alcaloizi, glicozide și compuși fenolici, dar și linalool, alfa-terpinen, mircen și cariofilen, antioxidanți care joacă un rol esențial în dezvoltarea unui organism sănătos.
Ce sunt frunzele de curry
Frunzele aparțin copacului denumit Murraya Koenigii, din familia citricelor. Au culoarea verde, o suprafață lucioasă și o aromă foarte puternică. Frunzele proaspete de curry pot fi depozitate în congelator pentru a fi pregătite oricând la nevoie.
Tipuri de curry
- Englezesc – o variantă în care folosirea condimentelor iuți nu era răspândită, ci printre principalele ingrediente folosite în rețetă era: coriandru, turmeric, schinduf, ghimbir, boia cayenne și muștar.
- Indian – cunoscut și ca garam masala, un amestec specific bucătăriei indiene, făcut în funcție de preferințe. Baza este similară în multe rețete, dar proporțiile diferă.
- Vindaloo Curry – este considerat cel mai puțin iute condiment indian.
- Madras Curry – este o pulbere cu un gust complex, o nuanță puțin mai roșiatică, dar cu un gust mai puțin picant.
- Curry dulce – este format din amestecuri galbene ușoare, aromate și savuroase, deloc picante.
- Curry Maharajah – este foarte puțin dulce, iar nota specifică este de citrice. Amestecul este format din pudră de muștar, piper negru, chimion, coriandru, fenicul, turmeric, boia cayenne, cuișoare, nucșoară, ghimbir, șofran, scorțișoară.
- Natal Curry – este un african curry folosit în Africa de Sud, care datează de peste 250 de ani.
- Ras el Hanout – un condiment în stil marocan care este format dintr-un amestec ce conține o varietate de ingrediente, în funcție de preferințe.
- Jamaican – nu este un amestec picant, dar este foarte aromat și folosit în bucătăria din Caraibe, Trinidad și Jamaica.
Beneficiile consumului de curry
Are efecte anticancerigene
Datorită compușilor din frunzele de curry, condimentul poate avea efecte semnificative cancerigene. Conform unui studiu efectuat din extract de curry, cercetătorii au constatat că au fost prezente efecte anticancer puternice, iar condimentul a inhibat creșterea unui tip agresiv de cancer de sân.
Tot studiile efectuate au arătat suplimentarea cu o doză moderată de curcumină pe zi, timp de 30 de zile, a scăzut inflamația și șansele de a se dezvolta celulele canceroase.
Poate reduce factorii de risc în cazul bolilor de inimă
Nivelul ridicat de colesterol și trigliceride poate crește riscul de a dezvolta boli de inimă. Un consum regulat de frunze de curry poate ajuta la reducerea factorilor de risc și implicit poate îmbunătăți sănătatea inimii.
Protejează sistemul nervos
Boala Alzheimer este una dintre cele mai cunoscute boli progresive a creierului ce este caracterizată prin pierderea neuronilor.
Frunzele de curry pot ajuta la protejarea sănătății sistemului nervos și a creierului, deoarece au în compoziție substanțe ce protejează împotriva afecțiunilor neurodegenerative. Extractul din condimente poate fi un adjuvant și pentru a reduce cantitatea de daune oxidative din celulele creierului.
Are proprietăți antibacteriene
Extractul din frunze de curry a inhibat creșterea bacteriilor dăunătoare precum bacteria Corynebacterium tuberculosis și Streptococcus pyogenes.
Îmbunătățește sistemul digestiv
Amestecul de curry conține condimente precum turmeric, ghimbir și scorțișoară, iar toate acestea îmbunătățesc sistemul digestiv și îl ajută să funcționeze mai bine. Consumat cu moderație, după indicațiile medicul specialist, curry poate fi un tratament natural împotriva constipației.
Bun în curele de slăbire
Pudra, alături de o dietă echilibrată, poate susține slăbirea sănătoasă. Aceasta facilitează digestia și arderea grăsimilor, accelerează metabolismul, iar împreună cu un stil de viață sănătos te poate ajuta să atingi greutatea dorită.
Cum poți face un amestec de curry acasă
- 5 linguri de seminţe de coriandru;
- 2 linguriţe de ghimbir uscat măcinat;
- 1 lingură de curcuma măcinată;
- 2 linguriţe de seminţe de muştar alb;
- 2 linguri de seminţe de chimion;
- 1/2 linguriţă de cuişoare măcinate;
- 2 linguriţe de seminţe de schinduf;
- 1/2 linguriţă de boabe de cardamom verde;
- 1 linguriţă de scorţişoară măcinată;
- 1 1/2 linguriţă de boabe de piper negru;
- 1/2 linguriţă de ardei iute uscat.
Se pune la foc mediu o tigaie în care se adaugă semințele și boabele de muștar, coriandru, chimion, schinduf, piper și cardamom. Acestea se prăjesc pentru câteva secunde, până într-un minut, până când amestecul se omogenizează și începe să-și lase aroma. Se ia tigaia de pe foc și se lasă amestecul să se răcească.
Condimentele se pun într-un vas în care se pisează împreună cu ardeii iuți uscați până în momentul în care se obține o pudră fină. Când se obține pulberea, se adaugă și scorțișoara, curcuma, ghimbirul și cuișoarele și se amestecă totul.
Pudra de curry se pune în recipiente mici care se închid ermetic și se păstrează la adăpost de lumină ori căldură. Condimentul își poate păstra aroma proaspătă până la câteva luni.
- Dacă ești atras de bucătăria indiană, află totul despre ghee (unt clarificat) și ce rețete poți pregăti cu el!
Sursă foto: Shutterstock.com
Costica2023 • 10.01.2024, 09:10
curry-ul poate fi folosit într-o varietate de feluri de mâncare, de la preparate de carne și legume la supe sau orez, oferind o aromă și gust distinctiv
Costica2023 • 10.01.2024, 09:09
Consumul regulat de curry, datorită compoziției sale de mirodenii, poate fi asociat cu potențiale beneficii pentru sănătatea inimii
Costica2023 • 10.01.2024, 09:08
Anumite mirodenii din curry pot contribui la stimularea digestiei și sănătății intestinale.