Cuprins:
Ce înseamnă expresia cutia Pandorei
Cutia Pandorei sau “a deschide cutia Pandorei” este expresia ce face referire la un subiect tabu, un subiect sensibil ce ar putea declanșa controverse în orice discuție. Este expresia ce poate însemna că spui lucrurilor pe nume, fără ocolișuri și alte menajamente, iar acest lucru poate atrage după sine reacții negative.
Însă, expresia își are originea dintr-o legendă antică grecească și poate însemna o curiozitate aprinsă a omului.
- Vezi mai multe povești din mitologia greacă
Care este legenda expresiei și în ce context se folosește
Conform legendei, Pandora a fost prima femeie de pe Pământ, ce a fost creată de zei. În limba greacă, Pandora înseamnă “înzestrată cu darurile”, mai exact, zeii sunt cei care au înzestrat-o cu multe talente.
Afrodita este cea care i-a dat Pandorei frumusețea, Atena este zeița care i-a oferit înțelepciune, Apollo i-a dat talentul muzical, iar Hermes este cel care a înzestrat-o cu putere de convingere.
Se spune că atunci când Prometeu a furat focul de pe Olimp, l-a jignit pe Zeus, iar acesta, pentru a se răzbuna, i-a spus lui Hefaistos să facă o cutie în care zeii să pună toate relele, mai exact: aroganța, suferința, cruzimea, lăcomia, gelozia, ura, tristețea, teama, bolile, lenea, moartea. Însă, pe fundul cutiei a fost pusă și speranța.
- Citește și Zei greci și creaturi mitologice – cele mai interesante personaje din mitologia greacă
Zeus i-a oferit-o lui Prometeu de soție pe Pandora, iar această cutie i-a fost oferită ei, drept cadou.
Prometeu a refuzat cadourile, dar Epimeteu, fratele lui Prometeu, a fost cel care a acceptat-o pe Pandora de soție. Când acesta a deschis cutia Pandorei, atunci toate relele s-au revărsat pe pământ. Acesta s-a speriat și a închis foarte repede cutia, fără să observe că pe fundul acesteia a rămas speranța.
- De aici și însemnătatea expresiei “Cutia Pandorei – speranța moare ultima”.
Legenda expresiei se referă și la curiozitatea oamenilor, ba mai mult, atrage atenția faptului că prea multă curiozitate strică. O curiozitate exagerată poate atrage după sine un șir de controverse, evenimente negative, care pot ascunde o serie de nenorociri.