Norocul nu ţine de o forţă magică

Psihologul Richard Wiseman a studiat timp de 10 ani natura norocului. A testat şi a intervievat mii de persoane, ajungând la câteva concluzii. Norocul şi ghinionul nu sunt rezultatul hazardului. Norocoşii sunt atenţi la ce au de făcut, au şi atenţie distributivă, văzând astfel oportunităţile ce apar în câmpul conştienţei lor. Ghinioniştii au parcă ochelari de cal, nu au atenţie distributivă, nu sesizează şansa de a rezolva uşor o problemă.
De exemplu: într‑un experiment simplu, Wiseman a înmânat câte un ziar persoanelor ce se declaraseră norocoase, cât şi ghinioniştilor. Sarcina era ca ei să numere toate pozele din ziar. În medie, ghinioniştii au numărat cele 43 de poze în două minute. Iar norocoşii s-au oprit din răsfoit ziarul după câteva secunde pentru că pe pagina a doua scria cu litere de 2 cm. “Stop numărare – Sunt 43 de fotografii în acest ziar”. Mesaj pe care ghinioniştii nu l-au văzut.

Totul depinde de atitudine

Da, odată cunoscută structura norocului, ea poate fi însuşită de oricine. Dificultatea e că oamenii, în general, nu sunt prea conştienţi de propriile programe, gânduri sau atitudini care le sabotează norocul.
De aceea, un psiholog poate fi de un real folos în această schimbare. În esenţă, fricile şi gândurile care “cobesc” neşansa trebuie schimbate cu o atitudine de curiozitate şi deschidere spre soluţii. Gândul trebuie menţinut în zona a ceea ce e de făcut concret, iar atitudinea deschisă, pozitivă e obligatorie.
Așteptăm întrebări și sugestii la adresa de e-mail sanatate@libertatea.ro

Urmărește-ne pe Google News