Acum cinci ani, când mergea cu un taxi de la aeroport acasă, de dragul conversației șoferul a întrebat-o pe Zoë Noble dacă e căsătorită. I-a răspuns că da. Apoi, bărbatul a vrut să afle dacă are copii. După ce i-a explicat că nu își dorește, acesta, surprins, i-a spus că încă își mai poate schimba părerea și că după al treilea copil chiar o să se bucure că e mamă.
„A fost cea mai neplăcută călătorie cu taxiul din viața mea”, spune femeia într-un interviu pentru publicația germană „Die Zeit”. A simțit că omul îi vorbea pe baza concepției publice potrivit căreia o femeie fără copii e pusă sub semnul întrebării. „Parcă nu înțelegea ce aș avea eu de oferit lumii ca femeie fără copii”.
Atunci i-a venit ideea să pornească un proiect și să fotografieze, în spațiul lor preferat sau acasă, femei din Berlin fără copii. Din ianuarie 2021, prin această serie de portrete cu povești vrea să arate cât de variate sunt motivele pentru care persoanele respective au luat această decizie.
Pe lângă infertilitate sunt și alte cauze. Unele femei au hotărât asta pentru că așa cred că fac bine mediului înconjurător, explică Zoë, ca să nu contribuie la criza climatică. Altele, pentru că preferă să nu aducă copii într-o lume în care egalitatea de gen încă este o problemă majoră. Iar pe unele dintre ele, maternitatea nu le-a atras niciodată.
„În societatea noastră e înrădăcinată ideea că să fii femeie înseamnă să fii mamă. Prea mulți oameni cred că obligația noastră este să aducem copii pe lume și se așteaptă ca noi să ni-i dorim. Dar nu toate femeile vor asta. Am știut dintotdeauna că nu-mi doresc copii. Decizia mea a devenit o problemă pentru mine când lumea a început să comenteze despre ea. Atunci am simțit că trebuie să mă justific”.
Lumea presupune că ele urăsc copiii
De când se știe, Zoë și-a dorit o viață fără copii, însă i-a luat ani buni să recunoască, pentru că a observat că societatea le stigmatizează pe femeile ca ea. Fotografa, originară din Marea Britanie, a văzut, de-a lungul timpului, cum le percep rudele și prietenii, chiar și străinii, pe unele femei care au spus răspicat că nu intenționează să rămână însărcinate: „Reci, egoiste și oarecum incomplete”. Cei din jur presupun și că ele urăsc copiii, subliniază artista. „Îmi iubesc nepotul și țin la copiii prietenilor mei. Îmi plac în general copiii cu care n-am nicio legătură? Nu, nu chiar. Dar nu e nimic greșit în asta”, mai spune fotografa.
Inițial, a pozat zece femei din Berlin în studioul ei, după care și-a dat seama că locurile potrivite sunt cele unde își petrec ele viața, împlinită și în absența maternității: în grădină, în sala de sport sau acasă.
Zoë Noble ține departe de viața profesională informațiile personale, inclusiv vârsta. Printre companiile și publicațiile cu care a colaborat până acum se numără: LOréal Paris, Vichy Laboratoires, Vogue Japonia, Harpers Bazaar Arabia, ELLE Serbia, Marie Claire Turcia, LOfficiel Ucraina și GQ Portugalia.
Libertatea îşi propune să ofere o voce egală femeilor în reprezentarea lor din media și crede în puterea #EqualVoice pentru a face mai vizibile femeile în presa românească, pentru a include vocile lor și perspectivele feminine. Fie că vorbim de jurnaliste, de surse, de specialiste sau de comentatoare / editorialiste, doar așa putem reflecta echilibrat societatea.
Libertatea își folosește capacitatea jurnalistică și tehnologică de a promova valorile în care crede: egalitatea între femei şi bărbați.
Vezi noutățile din cadrul inițiativei EqualVoice!