1. Pizza cu ton

Ingrediente: blat: 500 g făină, 250 ml apă, un pliculeţ de drojdie uscată (7 g) sau un cubuleţ drojdie proaspătă (25 g), 3 linguri de ulei de măsline, 1/2 linguriţă sare, 1/2 linguriţă zahăr; topping: 50 g boabe de porumb (congelat sau conservă), o ceapă roşie, o linguriţă de ulei de măsline, o conservă de ton bucăţi în suc propriu (200 g), suc de roşii, sare, piper, ardei iute uscat.

Preparare: blat: se încălzeşte apa, apoi se toarnă în vasul în care se prepară blatul. Se adaugă drojdia, zahărul şi sarea şi se amestecă până se dizolvă. Se pune ulei şi se amestecă iar. Se încorporează treptat făina cernută. La început, se amestecă folosind o lingură, iar când aluatul începe să se întărească, se frământă cu mâna. Aluatul trebuie să fie suficient de tare şi de elastic încât să poată fi întins cu uşurinţă. Se acoperă cu un prosop şi se lasă la crescut într-un loc călduţ până îşi dublează volumul (30-45 de minute). Apoi se împarte în două (îţi ies două blaturi potrivite pentru o tavă cu 34 cm diametru). Se tapetează blatul de lucru cu făină şi se întinde aluatul cu ajutorul unui sucitor, presărând din când în când puţină făină. Se întinde şi cu mâna. Trebuie să fie gros de 3-5 cm, pentru ca după coacere să devină crocant la exterior şi pufos la interior.

Pizza se coace într-o formă specială, cu găurele, care ajută la pătrunderea aerului cald şi la formarea rapidă a crustei. Dacă nu ai o astfel de formă, foloseşte o tavă metalică subţire. Unge-o cu puţin ulei înainte de a pune aluatul. Se introduce în cuptorul încins la 220 de grade, la foc potrivit spre tare. Se lasă la copt până când marginile sunt rumenite.

Ceapa se curăţă şi se taie inele, se amestecă apoi cu puţină sare şi cu ulei şi se lasă deoparte vreo 10 minute. Se pune aluatul în formă, se unge cu suc de roşii, apoi se adaugă tonul scurs, ceapa şi porumbul. Se pun sare, piper şi ardei iute măcinat, după gust. Se dă la cuptor cam 5-10 minute.

  1. Tagliatelle cu somon afumat

Ingrediente: 200 g tagliatelle, două linguri de ulei, 2 căţei de usturoi, 100 g somon afumat, 100 g tofu, 200 ml smântână de soia, două linguriţe de pastă de roşii, 2-3 fire mărar, sare, piper.

Preparare: pastele se fierb conform instrucţiunilor. Usturoiul strivit se căleşte în ulei, se adaugă brânza tofu şi smântâna de soia şi se amestecă până se topesc. Se condimentează cu piper. Se adaugă pasta de roşii şi se amestecă iar până se omogenizează. Se pune şi somonul tăiat fâşii, se amestecă uşor şi se lasă să fiarbă un minut. Se drege de sare, se adaugă mărarul tocat fin, apoi pastele scurse. Se amestecă şi se serveşte imediat.

 

  1. Chifteluţe din peşte

Ingrediene: 1 kg peşte dezosat, două linguri de pesmet, două cepe, 2 cartofi, mărar, pătrunjel, sare, piper, făină, ulei, lămâie.

Preparare: se fierbe peştele, se curăţă de oase şi se mărunţeşte. Se taie ceapa şi cartofii, apoi se dau prin maşina de tocat. Se toacă mărarul şi pătrunjelul. Se pun toate într-un bol încăpător, se adaugă pesmetul şi se amestecă bine, apoi se potriveşte compoziţia de sare şi piper. Se formează chiftelele, se trec prin făină şi se prăjesc în ulei încins. Le poţi servi cu lămâie şi piure de cartofi.

 

  1. Paella cu fructe de mare

Ingrediente: 100 g creveţi, 200 g midii, apă, 50 ml vin alb, 2 ardei graşi (unul verde şi unul roşu), o ceapă, 4 linguri de mazăre, şofran (câteva filamente), două linguri de ulei de măsline, 300 g orez cu bobul rotund.

Preparare: se lasă şofranul să se înmoaie în 4 linguri de apă călduţă. Se spală bine orezul şi se scurge. Se încinge uleiul într-o tigaie mare, se adaugă ceapa tocată mărunt şi ardeii tăiaţi julien. Se călesc 5 minute. Se adaugă orezul şi se toarnă peste el un litru de apă clocotită, se pune şofranul şi se amestecă. Se acoperă cu un capac şi se lasă să fiarbă la foc mic până când orezul e aproape gata. Se amestecă din când în când, ca să nu se prindă de fundul tigăii, iar dacă scade prea mult apa, se completează. Se adaugă vinul, creveţii curăţaţi şi midiile şi se lasă să mai fiarbă acoperit încă 5-7 minute. Mazărea se fierbe puţin înainte şi se adaugă şi ea. Se serveşte caldă.

 

  1. Plăcintă cu ton

Ingrediente: aluat- 260-280 ml apă, 500 g făină, 25 g drojdie proaspătă, o linguriţă de zahăr, 6-7 linguri de ulei, o linguriţă de sare; umplutură- 600 g ton în ulei, 1 ardei gras roşu, 1 morcov, o ceapă, sare, piper după gust, sucul de la 1/2 de lămâie, 5-6 linguri ulei de măsline.
Preparare: se freacă drojdia cu zahărul până se lichefiază; se adaugă o lingură de apă şi puţină făină. Se lasă într-un loc cald să crească. Se cerne făina. Se adaugă maiaua în mijlocul făinii, cu restul de apă, sare şi ulei. Se frământă un aluat elastic, care se lasă la crescut cam o oră. Aluatul trebuie să îşi dubleze volumul. Se pregăteşte umplutura: se curăţă morcovul; ceapa, ardeiul şi morcovul se taie cubuleţe. Se pun într-o tigaie, cu capac, în cele 5-6 linguri de ulei, şi se lasă să se înăbuşe 10 minute. Se desfac conservele de ton şi se scurg bine. Se zdrobeşte tonul cu o furculiţă, se adaugă sucul de lămâie, sare, piper după gust şi legumele călite şi răcite. Din aluat se întind două foi groase, rotunde. Una se pune la baza formei unsă cu ulei şi tapetată cu făină, apoi se pune compoziţia de ton şi se acoperă cu a doua foaie. Se dă apoi la cuptor, la foc potrivit (180 de grade C), 35-40 de minute. În ultimele 10-15 minute se unge plăcinta cu uleiul scurs din conservele de ton. Se taie rece.

6. Roşii umplute cu ton

Ingrediente: 3-4 roşii, o cutie ton în apă, 3 fire de ceapă verde, o jumătate de lămâie, 6-10 măsline negre, o cutie cu boabe de porumb, 2 linguri de maioneză vegetală, sare şi piper după gust; decor: câteva fire de pătrunjel.

Preparare: Se scurge tonul de apă şi se amestecă cu ceapa verde tocată mărunt, măslinele, lămâia şi 2 linguri de maioneză şi boabe de porumb. Se sărează şi se piperează iar apoi se amestecă totul cu o lingură. Se taie capacele roşiilor, se curăţă mijlocul cu o lingură şi se umplu cu pasta de ton. Se servesc reci cu pătrunjel tocat deasupra.

7. Ciorbă de crap

Ingrediente: 1 kg crap, o ceapă mare, un morcov, un păstârnac, o ţelină, 2-3 roşii, o ceşcuţă de orez, două linguri de ulei, sare, un litru de borş, pătrunjel verde, leuştean.

Preparare: se curăţă peştele, se spală bine şi se taie în bucăţi potrivite. Zarzavatul se curăţă, se spală, după care se toacă foarte mărunt sau se dă prin răzătoarea mare şi se înăbuşe în cele două linguri de ulei şi câteva de apă. Când s-a înmuiat puţin, se adaugă circa 3 litri de apă şi se lasă să fiarbă 10-15 minute. Se pun apoi roşiile tocate sau date şi ele pe răzătoare şi borşul, după gust. Se lasă să dea câteva clocote şi se adaugă orezul spălat, apoi bucăţile de peşte şi se lasă să fiarbă la foc mic încă vreo 10-15 minute. Se închide focul şi se adaugă o mână de pătrunjel verde şi leuştean tocate mărunt.

 

  1. Somon la grătar cu sparanghel

Ingrediente: 4 medalioane de somon, 2 lămâi, o legătură pătrunjel,  50 g margarină, sare, piper negru măcinat, o ceapă albă, 500 g sparanghel, 2-3 linguri ulei de măsline, 2 lingurițe oțet balsamic, o lingură zahăr, 20 ml vin alb dulce
Preparare: Somonul se trece printr-un jet de apă rece și se lasă să se scurgă pe un prosop absorbant. Se unge cu margarina topită, se condimentează cu sare și piper și se lasă aproximativ o oră la frigider. Sparanghelul se spală bine și se strânge în 2-3 mănunchiuri. Se pune să fiarbă în apă clocotită cu sare și cu o linguriță de ulei. Se lasă 30 de minute. Se scoate apoi într-o sită, ca să se scurgă. Se încinge grătarul, se unge cu ceapă, și se așază somonul. Se lasă 8-10 minute pe fiecare parte să se rumenească. Se prepară sosul din ulei, vin alb, zahăr, oțet balsamic, sare și piper. Se amestecă bine și se lasă la macerat, în frigider. După ce s-a făcut somonul, se pune sparanghelul fiert și se stropește cu sosul preparat în prealabil. Somonul se servește ornat cu pătrunjel verde.

  1. Sardine la grătar

Ingrediente: 25 sardine proaspete, 4 linguri ulei,  o lingură suc de lămâie, 1/2 linguriţă oregano uscat, 3 căţei de usturoi, sare, piper

Preparare: se curăţă sardinele de intestine. Se spală bine sub jet de apă rece. Se presară sare şi piper peste ele. Se amestecă bine uleiul cu sucul de lămâie. Se curăţă şi se strivesc căţeii de usturoi şi se adaugă peste restul ingredientelor şi se omogenizează. Se toarnă această marinată peste sardine şi se amestecă până sunt bine acoperite. Se lasă cu marinata cel puţin o oră. Pe grătarul încins şi uns cu ulei se aşază sardinele şi se lasă cam 5 minute pe fiecare parte, până pielea devine crocantă. Se servesc calde cu lămâie, cartofi fierţi şi salată.

  1. Orez cu midii

Ingrediente: 500 g midii fără cochilii, 300 g orez, 2 linguri ulei de măsline, 1 căţel de usturoi, 2 fire de ceapă verde, o linguriţă curry,  o lingură sos de soia, 100 ml vin alb, o lingură ulei de susan.
Preparare: Într-o tigaie se încinge uleiul apoi se adaugă usturoiul tocat mărunt. După 2-3 minute se adaugă midiile spălate cu grijă în prealabil, sosul de soia, curry şi vinul şi se lasă totul la foc mic să fiarbă cam 8-10 minute până se evaporă puţin sosul. Midiile se gătesc foarte repede, deci în maximum 10 minute ar trebui să fie gata. Se ţin până devin portocalii. Orezul se găteşte conform instrucţiunilor de pe ambalaj, apoi se adaugă peste el ulei de susan pentru o aromă deosebită. Se combină cu midiile şi se serveşte cald.

Vezi și ce alte rețete delicioase poți face cu pește la conservă

 
 

Urmărește-ne pe Google News